Woensdag 26/01/2022

Spitzer doet Amerikaanse zakenbanken 1 miljard dollar boete betalen

Openbaar aanklager Eliot Spitzer haalde gisteren zijn slag thuis. Tien gerenommeerde zakenbanken moeten 1 miljard dollar ophoesten in het kader van een minnelijke schikking na klachten over misleidende aandeleninformatie.

New York

Bloomberg

Zakenbanken als Citigroup, Credit Suisse First Boston en acht van de grootste spelers op dat terrein werden er door Spitzer van beschuldigd dat ze bepaalde aandelen onterecht hadden aanbevolen. In ruil konden de banken rekenen op lucratieve contracten van bedrijven waarvan de aandelen de lucht in werden geprezen. Openbaar aanklager Spitzer liet zich niet opzij duwen door de beurswaakhond SEC, maar trok de zaak via een wet uit 1921 naar zich toe. Geheel eigen aan zijn stijl sleepte hij er een hervorming uit die dergelijke misbruiken in de toekomst zou moeten voorkomen.

De gisteren gesloten overeenkomst tussen Spitzer, de SEC en andere regulatoren leidt ertoe dat de betrokken bedrijven boetes en schadevergoedingen aan beleggers moeten betalen en dat ze tegelijkertijd in de portefeuille moeten tasten voor de financiering van onafhankelijk onderzoek voor hun klanten.

De schikking leidt tot een van de grootste wijzigingen in de manier waarop Wall Street zaken doet sinds de oprichting van de SEC in 1934. In de toekomst zullen aandelenanalisten en zakenbankiers gescheiden van elkaar werken. Beurshuizen zullen bij een beursintroductie ook niet langer aandelen mogen uitdelen aan topmensen van bedrijven waar ze zaken mee doen. De hele zaak ging aan het rollen toen regulatoren vaststelden dat beleggers 8,5 biljoen dollar in aandelenwaarde verloren tussen maart 2000 en oktober dit jaar. De grote ondernemingen die zaken doen op Wall Street verloren inkomsten en vertrouwen van beleggers toen bekend werd dat zij risicovolle aandelen aanbevolen in ruil voor opbrengsten voor hun bankafdeling. Al wat naam heeft in de sector was bij de zaak betrokken: naast Citigroup en Crédit Suisse dus ook Morgan Stanley, Merrill Lynch & Co, JP Morgan Chase & Co, Goldman Sachs, Bear Stearns, Deutsche Bank, UBS Paine Webber en Lehman Brothers Holdings.

De grootste boete, 300 miljoen dollar, zal worden betaald door Citigroup, waarvan voorzitter Sanford Weill aan telecomanalist Jack Grubman in 1999 vroeg om zijn rating voor AT&T te herzien. Als gevolg daarvan zijn er 62 potentiële klachten tegen Citigroup en Grubman. Spitzer onderzoekt onder meer het feit dat AT&T opgewaardeerd werd door Citigroup om de verkoop van aandelen van de mobiele telefoondochter van AT&T te vergemakkelijken. Na Citigroup betaalt Credit Suisse First Boston 200 miljoen dollar in het kader van de schikking. Frank Quattrone, hoofd van de afdeling technologie-investeringen van zijn bank, superviseerde een groep analisten. Van de 200 miljoen boete is 50 miljoen voorzien om onafhankelijk onderzoek te financieren. De SEC zal uiteindelijk een systeem moeten opzetten om het geld van de boetes te laten terugstromen naar de beleggers. De leiding van de betrokken beursbedrijven zal niet individueel worden vervolgd. Grubman riskeert wel nog een individuele boete als het akkoord met Spitzer en de SEC helemaal rond is. De analist verliet de Citigroup-dochter Salomon Smith Barney eerder dit jaar.

Sommigen twijfelen er dan weer aan dat dit de oplossing is voor de problemen op Wall Street. De Amerikaanse beurs blijft een wereld vol conflicten en deze overeenkomst zal daar volgens hen niet veel aan veranderen. "De boetes zijn symbolisch van belang, maar niet onoverkomelijk voor deze bedrijven", zei een consultant in deugdelijk bestuur voor pensioenfondsen. Anderen beschuldigden Spitzer ervan dat hij gebruik maakt van de klacht om er persoonlijk politiek voordeel uit te halen. "Ik noem dat geen hervorming", zei Roy Smith, professor aan de businessschool van de Universiteit van New York en een voormalig partner bij Goldman Sachs. "Dit zijn strafmaatregelen om problemen van de sector op een vrij ruwe manier aan te pakken zonder rekening te houden met de bestaande wetgeving." Een andere vraag zal volgens Smith zijn of beleggers de onafhankelijke analyses en aanbevelingen alleen zullen lezen of er ook wijzere beslissingen mee zullen nemen. De meeste onderzoeksafdelingen worden gefinancierd door de zakenbankiers, wat een splitsing erg moeilijk maakt.

Een gevolg van de overeenkomst met Spitzer is dat een massa bewijsmateriaal wordt aangereikt voor bijkomende individuele klachten. Sinds Spitzer zijn onderzoek in april aankondigde, werden honderden rechtszaken aangespannen door gedupeerde beleggers. E-mails van analisten en ander bewijsmateriaal dat Spitzer op de kop tikte bij Merrill en andere zakenbanken leverden nog eens een lijst op van meer dan 300 potentiële klagers. Merrill Lynch betaalde al 100 miljoen dollar in het kader van een schikking met beleggers die klacht indienden op basis van e-mails van internetanalist Henry Blodget die door Spitzer werden gevonden. Blodget beschreef sommige internetbedrijven als 'een stuk rommel' terwijl analisten bij hun positieve oordelen bleven. Merrill Lynch verdedigde zich met de mededeling dat de e-mails uit hun context waren gerukt.

Grootste wijziging aan de manier waarop Wall Street zakendoet sinds de oprichting van de SEC in 1934

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234