Dinsdag 21/01/2020

Spitaels enkel voor Dassault naar Cassatie

Gewezen PS-voorzitter kreeg ruime faciliteiten voor zijn verdediging

NAMEN.

EIGEN BERICHTGEVING

De commissie Vervolgingen van het Waals Parlement besloot gisteren gewezen PS-voorzitter Guy Spitaels enkel voor zijn aandeel in het corruptiezaak Dassault naar het Hof van Cassatie te verwijzen. Procureur-generaal Eliane Liekendael van het Hof van Cassatie had de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van Spitaels gevraagd voor zowel het Agusta- als het Dassault-onderdeel van de smeergeldaffaire.

Woensdag was al duidelijk geworden dat de vier PS'ers in de commissie aanstuurden op zo'n splitsing. Liekendael werd toen urenlang het vuur aan de schenen gelegd door de commissieleden over de al dan niet verbondenheid van de dossiers Agusta en Dassault. De procureur-generaal moest uiteindelijk toegeven dat zij wettelijk over geen argumenten beschikte om zo'n splitsing te verhinderen.

De doorverwijzing van Spitaels voor het Dassault-gedeelte bleek onvermijdelijk omdat inmiddels vast staat dat de PS onder zijn voorzitterschap 30 miljoen frank 'commissie' heeft gekregen van de Franse vliegtuigconstructeur, in het kader van de overheidsbestelling van elektronische afweersystemen (ECM) voor de F16-gevechtsvliegtuigen van de Belgische luchtmacht. Het Carapace-contract, ter waarde van 6,5 miljard frank, dateert van 1989. In de Agusta-affaire daarentegen kon het gerecht niet bewijzen dat de PS smeergeld heeft ontvangen.

Spitaels is de dertiende verdachte die vanaf 2 september zal moeten terechtstaan voor het Hof van Cassatie. Eerder werden de gewezen ministers Willy Claes en Guy Coëme door het parlement doorverwezen. Samen met hen zijn ook Serge Dassault, gewezen Agusta-baas Rafaelo Teti, de SP'ers Etienne Mangé, Luc Wallyn en Johan Delanghe, zakenadvocaat Alfons Puelinckx en de PS'ers Merry Hermanus, François Pirot, André Bastien en Jean-Louis Mazy in beschuldiging gesteld.

Volgende week woensdag moet het Waals Parlement in plenaire zitting stemmen over het advies van de commissie Vervolgingen. De hele procedure heeft meer dan drie maanden in beslag genomen en de raadsmannen van Spitaels, Marc Uyttendaele en François Koning, wisten voor hun cliënt ongeziene faciliteiten uit de brand te slepen. Hun stelling was dat de parlementaire commissie fungeert als een raadkamer. Bijgevolg vroegen en kregen ze inzage in het volledige Agusta/Dassault-dossier - een voorrecht dat tot dan toe geen enkele politicus had gekregen. Indien de Waalse Raad het advies van de commissie Vervolgingen opvolgt, zal de vreemde situatie zijn geschapen dat van de 13 beschuldigden er 12 voor beide zaken ter verantwoording worden geroepen, terwijl Spitaels zelf slechts voor één onderdeel in het dossier zal worden geconvoceerd. Liekendael heeft al laten weten dat deze beslissing geen enkel juridisch-technisch probleem stelt. (GT)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234