Woensdag 20/01/2021

Spirit oogst weinig bijval voor generaal pardon

Spirit wil bij de komende regeringsonderhandelingen het probleem van de uitgeprocedeerde asielzoekers op tafel leggen. De partij pleit voor een generaal pardon. 'De asielprocedures zijn aangepast', zegt voorzitter Geert Lambert. 'Nieuwe asielaanvragen worden tijdig behandeld. Voor degenen die hier al langer zijn, is een regularisatie de enige humane oplossing.'

Door Tom Cochez

Brussel l Bij de andere Vlaamse partijen kan het voorstel van Spirit op weinig animo rekenen. Groen! is al langer gewonnen voor een generaal pardon, maar Open Vld en CD&V-N-VA zien geen heil in een nieuwe algemene regularisatie. Spirits eigen kartelpartner s.pa is gewonnen voor een 'geval per geval'-aanpak, maar vindt het voorstel van Spirit wel een debat waard.

Bij haar start in 1999 besliste de paars-groene regering Verhofstadt I over een regularisatie van mensen zonder papieren die al vier jaar (drie jaar voor families) in een asielprocedure verwikkeld waren. Nog enkele andere criteria zoals verregaande ziekte en uitgesproken gevaar bij terugkeer naar het land van herkomst golden als argument voor het krijgen van een Belgisch paspoort.

"In 1999 had de regering nog geen nieuwe uitgewerkte asielprocedure klaar", zegt Geert Lambert. "Door de regularisatie werden bestaande problemen opgelost, maar er was nog geen nieuwe procedure voorhanden die nieuwe problemen kon voorkomen. Vandaag is die nieuwe asielprocedure er wel. Binnen het jaar is een aanvraag nu definitief afgewerkt. Situaties waarbij mensen jaren in ons land verblijven en zich perfect integreren in afwachting van een definitief antwoord kennen we nu niet meer. Met een nieuw generaal pardon willen we deze problematiek voor eens en voor altijd oplossen."

Spirit voelt zich gesterkt door de honderden comités overal in het land die zich inzetten voor 'hun' lokale mensen zonder papieren. "Het thema leeft bij veel mensen. Men vraagt zich terecht af hoe humaan het is om mensen die hier al jaren verblijven en perfect geïntegreerd zijn terug te sturen naar hun land van herkomst. Als zelfs Guido Tastenhoye (VB-Kamerlid, ToC) asielzoekers in ons land wil houden, dan geeft dat toch aan dat een groot deel van de Vlamingen deze mensen echt wil helpen."

Dat België op die manier de deur wagenwijd zou openzetten voor nieuwkomers, zoals critici beweren, bestrijdt Lambert. "Ik hoor VLD pleiten voor een nieuwe economische migratie. Wel, er zijn massa's illegale mensen die hier perfect geïntegreerd zijn, die de taal spreken en die weten hoe alles hier reilt en zeilt. Die mensen wil de VLD wegsturen en tegelijk wil men mensen binnenhalen om onze economie erbovenop te helpen. De zin daarvan ontgaat mij volledig.

Spirit heeft het voorstel niet vooraf doorgepraat met kartelpartner s.pa. Die partij is niet gewonnen voor een algemeen pardon en verkiest de situaties 'geval per geval' te onderzoeken. Toch noemt Dirk Van der Maelen, fractieleider voor s.pa in de Kamer, het een goede zaak dat Spirit de knuppel in het hoenderhok gooit. "Dit is zeker en vast een debat waard. Het is een goede zaak dat Spirit dit debat op gang tracht te brengen en op de regeringstafel wil krijgen."

Open Vld en CD&V-N-VA zien het voorstel dan weer totaal niet zitten. In het VRT-programma De zevende dag zei Kamerfractieleider Fons Borginon (VLD) tegen een collectieve regularisatie te zijn. "Een collectieve regularisatie geeft het signaal dat illegaliteit loont. Wij zijn voor legale migratie." Vlaams parlementslid Cathy Berx ging nog een stapje verder. Zij stoort zich aan "het beeld dat het hier enkel gaat over goed ingeburgerde ouders met kinderen. Die zijn er ook, maar er zijn er ook die zich op een crapuleuze manier gedragen".

Sp.a-Kamerfractieleider Dirk Van der Maelen vindt het een goede zaak dat Spirit de knuppel in het hoenderhok gooit

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234