Donderdag 21/01/2021

Spirit dumpt oudere generatie

Na CD&V en VLD krijgt Spirit het verwijt dat het zijn oudere werkers opzijzet voor jonge, blitse kandidaten. Kamerlid Walter Muls en senator Lionel Vandenberghe liggen er volgens het voorstel van het kiescollege uit en Kamerlid Annemie Roppe is zogoed als kansloos. 'Hun houdbaarheidsdatum was voorbij', luidt het. 'We mogen niet degraderen.'

door tine peeters

Brussel l Vooral in Antwerpen lagen de kaarten moeilijk en verschoof fractieleider Koen T'Sijen uiteindelijk van de Kamer naar de Senaat. Walter Muls en Lionel Vandenberghe azen op zijn tweede opvolgersplaats en hopen op de steun van de partijraad op 13 april.

De partijtop van Spirit hield bijltjesdag voor Walter Muls, Lionel Vandenberghe en Annemie Roppe. Met de scores van de gemeenteraadsverkiezingen in de hand verkasten Muls en Vandenberghe naar de reservebank. Op 8 oktober slaagde Muls er niet in om verkozen te worden in zijn thuisbasis. Vandenberghe haalde met veel moeite honderd stemmen in Zoersel en Roppe kreeg in eigen midden slechte punten voor haar inzet in de Kamer.

Volgens partijgenoten kwamen ze alledrie veel te weinig uit de verf in het parlement. "Muls is een fantastische strafpleiter, maar schoot tekort als parlementair", luidt het. "Hij was veel aanwezig in de rechtbank, maar te weinig in de Kamer."

Ingewijden menen dat Muls geen verkiesbare plaats meer ambieerde, maar dat spreekt hij zelf met klem tegen. "De partij zoekt gewoon mediagenieke mensen die met kleine, leuke en sexy dingen scoren. Daar ben ik te ernstig voor. Spirit wordt letterlijk de jongerenpartij van sp.a. Het is een gevaarlijke evolutie om veertigers, vijftigers en zestigers volledig opzij te schuiven. De partij kiest voor een monocultuur."

Vandenberghe is evenmin te spreken over de verjongingskuur van zijn partij, al erkent hij dat hij nog altijd meer bekendheid geniet als ex-voorzitter van het IJzerbedevaartcomité dan als Spiritsenator. "Spirit is niet wijs bezig. De partij kiest altijd voor diversiteit, waarom krijgt een oudere dan geen kansen meer?" Vandenberghe vreest dat de jonge parlementsleden veel te vlug in het gareel van de kartelpartner zullen lopen. "Jonge politici kijken teveel naar hun eigen carrière. Als bijna-gepensioneerde nam ik tenminste geen blad voor de mond."

Voor Annemie Roppe zag het er al lang slecht uit. Zij zou teveel steunen op haar familienaam - haar vader was CVP-gouverneur van Limburg - en te weinig werk afleveren. Als vierde op de Limburgse Kamerlijst maakte ze zogoed als geen kans om nog een termijn in het parlement te versieren. Roppe zet zichzelf op één lijn met Fons Borginon en Greta D'Hondt. "Als je hard werkt in het parlement kun je gewoon niet deelnemen aan alle plezierige activiteiten. Degelijke parlementairen worden gewoon afgestraft", klaagt ze.

Het laatste woord ligt bij de partijraad op 13 april. Hun voorkeur strookte al eerder niet met die van het kiescollege. Zowel Muls als Vandenberghe hopen nog op de tweede opvolgersplaats, de plek waar Koen T'Sijen nu prijkt. T'Sijen benadrukt echter dat hij de volle steun van de partijtop geniet.

Staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling Els Van Weert liet tijdens de gemeenteraadsverkiezingen te pas en te onpas weten dat ze liever schepen was dan lid van de federale regering. Haar lijstduwersplaats wordt dan ook omschreven als een 'terechte plaats', niet het minst omdat ze zich geen enkele keer in de schijnwerpers kon werken. Van Weert kreeg de vierde plaats aangeboden op de Antwerpse Kamerlijst, maar liet die aan Fauzaya Talhaoui. Van Weert: "Ik word schepen en ga naar het Vlaams Parlement. Daar heb ik zelf uitdrukkelijk voor gekozen. Mijn plek als lijstduwer is de eerlijkste, zuiverste en meest logische keuze."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234