Zondag 26/03/2023

Verenigde Staten

Spionagediensten waarschuwen voor Russische verkiezingsinmenging, Trump gelooft er niets van

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Amerikaanse spionagediensten waarschuwen dat de Russen opnieuw proberen de verkiezingen te beïnvloeden om zo de herverkiezing van president Trump te bewerkstelligen. Trump zou furieus zijn: dit kan de komende maanden tijdens zijn campagne tegen hem gebruikt worden door de Democraten.

Stieven Ramdharie

De waarschuwing, waarover het Congres achter gesloten deuren is ingelicht, heeft de politieke verhoudingen in Washington opnieuw op scherp gezet. De Russische inmenging zou niet alleen beperkt blijven tot de presidentsverkiezingen; het Kremlin zou ook de Democratische voorverkiezingen willen manipuleren.

De inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden werd vorige week op de hoogte gesteld van de Russische pogingen, zo melden onder andere The New York Times en The Washington Post. Volgens een hoge functionaris van de Director of National Intelligence (DNI), het overkoepelende orgaan van de Amerikaanse spionagediensten, blijkt uit inlichtingen dat de Russen “een voorkeur hebben ontwikkeld” voor Trump.

Shelby Pierson, DNI-verantwoordelijke voor de beveiliging van de verkiezingen, zei dat dit het oordeel was van verschillende inlichtingendiensten. De gemoederen liepen hoog op toen Republikeinen om bewijs vroegen voor deze brisante conclusie.

Ook vroegen ze Pierson waarom het Kremlin de herverkiezing zou willen veiligstellen van een president die Rusland sinds 2017 diverse sancties heeft opgelegd. Het is niet bekend wat daarop haar antwoord was. Ook is niet duidelijk geworden wat de Russen precies doen om de verkiezingen te beïnvloeden.

Volle laag

De waarnemend topman van de DNI, Joseph Maguire, kreeg de dag na de briefing de volle laag van Trump tijdens een ontmoeting in het Witte Huis. De president was boos dat hij niet van tevoren was ingelicht over de analyse van de spionagediensten. Ook meende hij abusievelijk, aldus The Washington Post, dat alleen de Democraat Adam Schiff over de Russische inmenging was ingelicht. Schiff, voorzitter van de Inlichtingencommissie in het Huis van Afgevaardigden en leider van de impeachmentzaak tegen Trump, is volgens de president een van zijn grootste vijanden in het Congres.

Trump vond dat Maguire onvoorzichtig met de informatie was omgesprongen. Hij ging ervan uit dat die door de Democraten zou worden gebruikt om hem tijdens zijn herverkiezingscampagne in een kwaad daglicht te stellen. Ook zei Trump, volgens verschillende bronnen, dat hij niet geloofde dat de Russen zich met de verkiezingen bemoeien. Hoewel de Amerikaanse inlichtingendiensten eensgezind oordeelden dat dit wel degelijk het geval was geweest tijdens de presidentsverkiezingen in 2016, heeft Trump dit altijd openlijk in twijfel getrokken.

De geheime briefing is vrijwel zeker de reden van Maguires vertrek. De waarnemend directeur had goede papieren om definitief de hoogste spionagebaas van de VS te worden. Maar donderdag, een week nadat hij Maguire ervan langs had gegeven, maakte Trump per tweet bekend dat hij de Amerikaanse ambassadeur in Duitsland, Richard Grenell, die als een Trump-loyalist te boek staat, tot plaatsvervangend hoofd van de inlichtingendiensten benoemt.

‘In gevaar’

De Democratische leider Nancy Pelosi veroordeelde donderdag Trumps reactie op de analyse van de spionagediensten. “De Amerikaanse kiezers moeten de Amerikaanse verkiezingen beslissen, niet Vladimir Poetin”, twitterde Pelosi. Volgens haar bagatelliseert Trump de waarschuwingen en ‘politiseert’ hij de inlichtingendiensten. Ook haar collega Schiff haalde meteen uit naar de president. “Hij brengt wéér onze pogingen om buitenlandse inmenging tegen te gaan in gevaar”, twitterde Schiff. “Precies waar we al voor hadden gewaarschuwd.”

De Democraten zijn bang dat Trump de tientallen inlichtingendiensten, waaronder de CIA en de NSA, snel in het gareel probeert krijgen door de benoeming van een politieke vriend. Grenell zou slechts een tussenpaus zijn. Een van de belangrijkste kanshebbers voor de functie van hoogste spionnenbaas is het Congreslid Doug Collins. Hij was een van de felste verdedigers van Trump tijdens het impeachmentonderzoek in het Huis van Afgevaardigden.

De president is al sinds zijn aantreden ervan overtuigd dat hij wordt tegengewerkt door delen van de overheid. Hij haalt ook regelmatig uit naar oud-functionarissen van de FBI, zoals voormalig directeur James Comey.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234