Woensdag 23/06/2021

kazakhgate

Spilfiguren Kazakhgate dribbelen onderzoekscommissie

Armand De Decker (MR), een van de hoofdrolspelers in Kazakhgate. Beeld Photo News
Armand De Decker (MR), een van de hoofdrolspelers in Kazakhgate.Beeld Photo News

Zelfs een dreigende strafklacht krijgt miljardair Patokh Chodiev, spilfiguur in Kazakhgate, niet naar het parlement. Maar ook die andere hoofdrolspeler, Armand De Decker, lijkt niet van zin écht te praten. Draait de onderzoekscommissie uit op een sisser?

De onderzoekscommissie naar Kazakhgate moest vandaag tot een kookpunt komen. De twee spilfiguren in de zaak zouden aan de tand gevoeld worden: de Belgisch-Oezbeekse miljardair Patokh Chodiev en de oud-Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR). De eerste stuurt zijn kat, de tweede zal niet voluit gaan.

De commissie gaat na op welke manier de wet op de minnelijke schikking tot stand is gekomen. Chodiev was een van de eersten in ons land die daarvan gebruik kon maken. De Decker, die ook Chodievs advocaat was, zou bij de Belgische regering gelobbyd hebben om de wet versneld te laten goedkeuren.

Van bij het begin hield iedereen er rekening mee dat Chodiev, die in het buitenland verblijft, niet naar ons land zou afzakken. De commissie besliste om hem te dagvaarden en een strafklacht neer te leggen als hij daar niet op zou gaan. Maar in het parlement zullen we hem niet zien. Dat lieten zijn advocaten gisteren duidelijk weten op een persconferentie.

Commissievoorzitter Dirk Van der Maelen (sp.a) Beeld Photo News
Commissievoorzitter Dirk Van der Maelen (sp.a)Beeld Photo News

"We hebben gedaan wat binnen onze mogelijkheden ligt om druk te zetten", zegt commissievoorzitter Dirk Van der Maelen (sp.a). Chodiev kan in theorie aangehouden worden en zelfs een gevangenisstraf van zes maanden krijgen, maar daarvoor moet hij eerst naar België komen. Bovendien moet het parket het de moeite waard vinden hem te vervolgen. De vraag is of dat effectief zo is.

Open vizier

Binnen de onderzoekscommissie leefde de overtuiging dat De Decker wél de kans zou grijpen om met open vizier zichzelf te verdedigen. In een zeldzaam interview aan de RTBF enkele weken geleden stelde hij dat hij in het parlement meer tekst en uitleg zou geven. Een brief van zijn advocaten aan de commissie drukte gisteren die hoop echter de kop in.

De advocaten halen uit naar de commissie die volgens hen partijdig is. Er loopt ook een gerechtelijk onderzoek naar De Decker over Kazakhgate en de commissie brengt dat in gevaar, klinkt het. De Decker zal vanmiddag dan wel verschijnen voor de commissie, in de brief beklemtoont hij dat hij zich wil "concentreren op zijn verdediging voor het gerecht". In mensentaal: zijn medewerking zal zich in het parlement beperken tot een minimum.

De onderzoekscommissie begeeft zich effectief op een juridisch mijnenveld. Wanneer bij de ondervraging in het parlement fouten worden gemaakt, kan dat leiden tot een vrijspraak voor De Decker.

Vermoeden van onschuld

Van de juridische experts die de onderzoekscommissie begeleiden kregen de parlementsleden het advies om enkel korte, open vragen te stellen en zeker geen stukken te citeren uit het gerechtelijk onderzoek, ook al zijn die al in de pers verschenen. Het vermoeden van onschuld mag zeker niet geschonden worden.

Door te verwijzen naar het gerechtelijk onderzoek graaft De Decker zich bijvoorbaat in. Hij claimt zich niet uit te spreken over bepaalde zaken "om het gerechtelijk onderzoek niet te schaden". Bovendien kan hij zich het beroepsgeheim van advocaat inroepen wanneer hij netelige vragen krijgt over zijn relatie met Chodiev. Een aantal confraters pasten eerder in de commissie hetzelfde trucje toe.

Dat het verhoor van de twee kroongetuigen in het water dreigt te vallen, is een domper voor de onderzoekscommissie, maar het betekent niet de volledige mislukking. De commissieleden maken zich sterk dat er inhoudelijk tot nu toe degelijk werk is geleverd. Volgende week wordt bijvoorbeeld ook nog erg interessant. Dan komen de toppolitici langs, met onder meer ex-premier Yves Leterme en toenmalige ministers Didier Reynders (MR) en Stefaan De Clerck (CD&V).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234