Woensdag 23/06/2021

Spilfiguren Kazakhgate blijven zwijgen

Zelfs een dreigende strafklacht krijgt miljardair Patokh Chodiev, spilfiguur in Kazakhgate, niet naar het parlement. Maar ook die andere hoofdrolspeler, Armand De Decker, lijkt niet van zins echt te praten. Loopt de onderzoekscommissie met een sisser af?

De onderzoekscommissie naar Kazakhgate moest vandaag tot een kookpunt komen. De twee spilfiguren in de zaak zouden aan de tand gevoeld worden: de Belgisch-Oezbeekse miljardair Patokh Chodiev en de oud-Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR). De eerste stuurt zijn kat, de tweede zal niet voluit verschijnen.

De commissie gaat na op welke manier de wet op de minnelijke schikking tot stand is gekomen. Chodiev was een van de eersten in ons land die daarvan gebruik kon maken. De Decker, die ook Chodievs advocaat was, zou bij de Belgische regering gelobbyd hebben om de wet versneld te laten goedkeuren.

Open vizier

Van bij het begin werd er rekening mee gehouden dat Chodiev, die in het buitenland verblijft, niet naar ons land zou afzakken. De commissie besliste om hem te dagvaarden en een strafklacht neer te leggen als hij daar niet op in zou gaan. Maar in het parlement zullen we hem niet zien. Dat maakten zijn advocaten, onder wie meester Pascal Vanderveeren, duidelijk op een persconferentie.

"We hebben gedaan wat binnen onze mogelijkheden ligt om druk te zetten", zegt commissievoorzitter Dirk Van der Maelen (sp.a). Chodiev kan in theorie aangehouden worden en zelfs een gevangenisstraf van zes maanden krijgen, maar daarvoor moet hij eerst naar België komen. Bovendien moet het parket het de moeite waard vinden hem te vervolgen. De vraag is of dat effectief zo is.

Binnen de onderzoekscommissie leefde de overtuiging dat De Decker wél de kans zou grijpen om met open vizier zichzelf te verdedigen. In een zeldzaam interview aan RTBF enkele weken geleden stelde hij dat hij in het parlement meer tekst en uitleg zou geven. Een brief van zijn advocaten aan de commissie drukte gisteren die hoop echter de kop in.

Volgens de advocaten halen is de commissie partijdig. Er loopt ook een gerechtelijk onderzoek naar De Decker over Kazakhgate en de commissie brengt dat in gevaar, klinkt het. De Decker zal dan wel verschijnen voor de commissie, in de brief beklemtoont hij dat hij zich wil "concentreren op zijn verdediging voor het gerecht". Zijn medewerking zal zich in het parlement dus tot een minimum beperken.

De onderzoekscommissie begeeft zich op een juridisch mijnenveld. Wanneer bij de ondervraging in het parlement fouten worden gemaakt, kan dat leiden tot een vrijspraak voor De Decker.

Van de juridische experts die de onderzoekscommissie begeleiden kregen de parlementsleden het advies om enkel korte, open vragen te stellen en zeker niet uit het gerechtelijk onderzoek te citeren. Het vermoeden van onschuld mag zeker niet geschonden worden.

Door te verwijzen naar het gerechtelijk onderzoek graaft De Decker zich bij voorbaat in. Hij claimt zich niet uit te spreken over bepaalde zaken "om het gerechtelijk onderzoek niet te schaden". Bovendien kan hij zich het beroepsgeheim van advocaat inroepen wanneer hij netelige vragen krijgt over zijn relatie met Chodiev. Een aantal confraters hebben eerder hetzelfde trucje toegepast.

Volgende week komt een nieuw hoofdstuk in het onderzoek. Dan komen de toppolitici langs, met onder meer ex-premier Yves Leterme en toenmalige ministers Didier Reynders (MR) en Stefaan De Clerck (CD&V).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234