Zondag 04/12/2022

Spijtbetuiging maakt geen indruk

Adam G. greep amper de kansen om een volledige verklaring af te leggen. Regelmatig liet hij zich betrappen op leugentjes

'Wilt u zelf nog iets toevoegen?' vroeg de assisenvoorzitter na een ondervraging van ruim drie uren. 'Non', antwoordde Adam G. (19) vanuit de beklaagdenbox. En dan toch: 'Je le regrette.'

Naar eigen zeggen beseft de jonge Pool nu dat hìj en niemand anders verantwoordelijk is voor de roofmoord op Van Holsbeeck, maar ook op de eerste dag van zijn assisenproces sprak hij zichzelf voortdurend tegen.

Helemaal in het zwart was hij, de bijna 20-jarige man in de beklaagdenbox. Kostuum, babyface met littekens, kort geschoren coupe. De voormalige bodybuilder, die zichzelf meerdere keren per dag inspoot met pure testosteron, verloor in de gevangenis van Vorst zo'n acht à negen kilo maar kreeg er enkele tatoeages bij. Adam G. drukte zich uit in een mengelmoes van Frans en Pools - met vaste stem maar in soms onbeholpen korte antwoorden. Volgende week kent hij zijn straf voor het neersteken van Joe op 12 april 2006 in Brussel-Centraal. De officiële tenlastelegging luidt 'diefstal met doodslag als verzwarende omstandigheid' of zoals het in de wet staat 'doodslag gepleegd om een diefstal te vergemakkelijken'. De straf daarvoor is levenslang, maar omdat Adam G. en zijn kompaan Mariusz O. minderjarig waren op het moment van de feiten wordt dat 30 jaar cel.

Na de samenstelling van de twaalfkoppige jury werd de akte van beschuldiging voorgelezen. Die werd tot twee keer toe onderbroken door een appelflauwte van een emotionele Katarzyna G., de moeder van Adam G., waarop de vrouw werd buitengedragen. En dan was het tijd voor de ondervraging van de beschuldigde. De vrouwelijke assisenvoorzitter vroeg Adam G. het hemd van het lijf over zijn tijdsbesteding, zijn verleden, steroïdengebruik, zijn liefje en zijn intenties, maar veel meer dan 'oui', 'non' en 'je ne me souviens pas' zei de jongeman niet.

Toch gaf hij opnieuw zijn relaas van de feiten, dat niet op alle punten overeenkwam met zijn eerdere verklaringen. "Ik was bang voor mijn broer", verdedigde Adam G. zijn aanvankelijke stilzwijgen en later zijn contraire uitlatingen. "Ik wilde mijn familie niet in de problemen brengen", liet hij met behulp van een tolk weten. Zijn sterke zigeunerroots werden ook duidelijk toen hij over zijn liefje Aneta vertelde: een Pools meisje dat drie jaar ouder was en niet tot een Romafamilie behoorde. Voorzitter: "Hoe reageerden uw ouders op uw relatie met Aneta?" Adam G.: "Ze waren niet content... Vooral mijn moeder niet." Voorzitter: "Ook uw oudere broer Dawid heeft een Poolse vriendin die niet door de familie aanvaard wordt. Heeft hij nog contact met uw ouders sinds hij naar Brussel trok?" Adam G.: "Ja, toch wel." Voorzitter: "En Aneta financierde je spierversterkende middelen, zeg je?" Adam G. "Ja." Voorzitter: "Maar je moeder gaf je ook geld." Adam G. "Ja, maar niet voor de testosteron." Sinds zijn veertiende was Adam G. bezig met bodybuilding "onder meer wegens problemen met Turken", verklaarde hij. Met de steroïden was hij pas een maand voor de feiten begonnen, al zei hij eerder "zes maanden", en dan weer "twee weken". Vier uur per dag hing hij aan de gewichten, 's avonds hield hij zich op met vrienden, dikwijls in een discotheek. Daar kwam al eens xtc aan te pas. Gemiddeld rookte G. vier joints per dag, maar "nu niet meer."

In Polen kwam Adam G. al meerdere keren in aanraking met het gerecht. Aan een eerder verblijf in de gevangenis hield hij de getatoeëerde slogan 'De aanval is de beste verdediging' over. "Die spreuk weerspiegelt mijn persoonlijkheid", zei hij eerder. Gisteren werd dat "destijds was het mode in Polen om je te laten tatoeëren, ik heb die spreuk gekozen omdat ze mij wel beviel." Maar ook in België hadden Adam G. en Mariusz O. geen maagdelijk strafblad alvorens ze Joe neerstaken op 12 april 2006. Zowel in 2002 als in 2003 pleegden ze verschillende diefstallen. De laatste was er eentje met geweld, waarvoor G. van de jeugdrechter een reprimande kreeg. "Ik herinner mij dat niet meer", stamelde G. Hij deed hoe langer hoe meer een beroep op zijn tolk, want de voorzitter bleef maar doorvragen.

Zijn tijdsbesteding tussen 13 april - de dag na de feiten - en 24 april - toen hij gelokaliseerd werd in Noord-Polen - is hoogst onduidelijk. "Kijk, u hebt het recht om te zwijgen en het recht om te liegen, maar hier helpt u niemand mee vooruit", las de voorzitter hem de levieten. Maar G. greep amper kansen om een volledige verklaring af te leggen. Regelmatig liet hij zich betrappen op leugentjes.

Voorzitter: "Wat had u allemaal bij op die bewuste dag: uw identiteitskaart, wat geld en dat mes? En wat droeg u, een training met zakken (G. knikt), in welke zak zat dat mes dan?" Adam G.: "Rechts." Voorzitter: "En was er een rits aan die zak?" Adam G.: "Ja, de zak waar het mes in zat was dichtgeritst." (...) Voorzitter: "En dus toen Joe u 'aanviel' bij de schouder, ritste u uw zak open, nam u het mes en knipte het met beide handen open? Vertelt u mij eens hoe u dàt doet?" Adam G.: "Nee, de rits was niet dicht." Voorzitter: "Daarnet zei u van wel." Adam G. "De rits was niet dicht, ik heb het mes pas later bovengehaald - toen Mariusz de mp3 al gestolen had." Voorzitter: "Hij heeft het mes dus niet gezien?" Adam G.: "Neen." En zo ging het nog een tijd door. Ondanks zijn tegenstrijdige verklaringen erkende Adam G. wel ten volle (mede)dader te zijn van de diefstal met doodslag als verzwarende omstandigheid. "Wie is volgens u verantwoordelijk voor de dood van Joe Van Holsbeeck?" vroeg de voorzitter tot slot. "Ik", klonk het. En even later: "Ik heb er spijt van." Slechts weinig aanwezigen leken onder de indruk van die spijtbetuiging. Françoise Van Holsbeeck (51), Joe's moeder, verborg haar gezicht in haar handen.

Vandaag komen Joe's ouders aan bod, evenals Gil, de vriend die bij Joe was op het moment van de feiten. Donderdag komt Mariusz O. getuigen. Zijn vraag om via een videoverhoor te kunnen getuigen en niet lijfelijk aanwezig te moeten zijn in de assisenzaal, werd kordaat afgewezen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234