Coronavirus
Speurhonden sporen vanaf februari mee corona op
Elf snuffelende speurhonden worden vanaf februari ingezet om het coronavirus op te sporen. De dieren blijken erg goed in het detecteren van het virus in zweetstalen en zijn sneller én nauwkeuriger dan PCR-tests.
Afgenomen stalen worden afzonderlijk aan de speurhonden voorgelegd. De receptoren in de neus van het dier stellen het in staat het onderscheid te maken tussen een besmet en niet-besmet staal. Daar is wel een langdurige training voor nodig, waarbij de honden een staal krijgen en beloond worden als ze dat achteraf kunnen terugvinden.
De taskforce traint onder meer Mechelse herders en labradors. In eerste instantie is het plan om de honden in te zetten op luchthavens en stations.
Professor Chris Callewaert, verbonden aan de faculteit bio-ingenieurswetenschappen van de UGent, beschouwt de voortgang die de honden in het opleidingsprogramma boeken als erg hoopvol. Voorheen waren de dieren in dienst bij het leger, de politie en de brandweer. Nu lijken ze dus ook uiterst geschikt om coronabesmettingen op te sporen.
Indien de honden straks de verwachtingen inlossen, wil de taskforce op termijn honderd bijkomende dieren trainen om bijvoorbeeld op festivals besmettingen te gaan detecteren.