Woensdag 01/02/2023

AchtergrondZaak-Conings

Speurders vinden lege blikken legervoeding, maar zit Conings nu nog in het bos?

Een politiecombi aan het Nationaal Park Hoge Kempen. Beeld BELGA
Een politiecombi aan het Nationaal Park Hoge Kempen.Beeld BELGA

Alles wijst erop dat Jürgen Conings zich voorbereid heeft om gedurende lange tijd onder te duiken in de natuur. In zijn rugzak die vorige week werd teruggevonden, zat naast munitie en medicatie ook voldoende voedsel om enkele weken te overleven. Maar of hij vandaag nog in het Nationaal Park Hoge Kempen zit, weet niemand.

Inge Bosschaerts en Marco Mariotti

Het waren militairen die woensdag de rugzak van Jürgen Conings terugvonden tijdens een grondige sweeping van de bossen rond de wijk Grote Homo in Dilsen-Stokkem, waar de voortvluchtige militair bijna vier weken geleden zijn auto achterliet. In groepjes kamden ze de dichtbegroeide bossen uit, tot ze op ongeveer een kilometer van de vindplaats van de auto op ‘iets’ stootten: tegen een boom, gecamoufleerd onder de takken van een struik, lag een zwarte rugzak. Het federaal parket acht de kans “zeer groot” dat het om de rugzak van Jürgen Conings gaat, maar wil over de inhoud ervan niets kwijt.

Bronnen dicht bij het onderzoek bevestigen dat er medicatie tegen psychoses inzaten, net als munitie voor een FN P90-machinepistool, een mes en zogenaamde ‘trip flares’. Dat zijn lichtvalstrikken die in het leger gebruikt worden en die ook aangebracht waren aan de auto van Conings. Daarnaast zat de rugzak volgens onze informatie tjokvol rantsoen en materiaal om gedurende lange tijd te kunnen overleven in de natuur. Daaruit leiden speurders af dat hij zijn vlucht zeer goed heeft voorbereid.

Het waren militairen die woensdag de dichtbegroeide bossen in Dilsen-Stokkem uitkamden. Beeld BELGA
Het waren militairen die woensdag de dichtbegroeide bossen in Dilsen-Stokkem uitkamden.Beeld BELGA

Zo zaten er verschillende blikken voeding in de zak die niet in de winkel te koop zijn, maar die het Belgisch leger gebruikt tijdens missies of oefeningen. Conings had ook ‘energy blocks’ bij zich: snelle suikers die gebruikt worden door onder meer duursporters en backpackers en te koop zijn in alle sport- en reiswinkels. Bronnen bevestigen ons dat het om voldoende rantsoen ging om “enkele weken te kunnen overleven”, en dat alles erop wijst dat Jürgen Conings voorbereid was op een lang verblijf in de bossen. In de rugzak zat volgens onze informatie ook een waterfilter. Het zou om een relatief goedkoop model gaan, waarmee makkelijk tot 1.000 liter gefilterd kan worden tot drinkbaar water.

In de buurt rond de plek waar de rugzak gevonden werd, vonden militairen ook enkele lege blikken legervoeding terug, dezelfde als die in de rugzak zaten. Alle gevonden spullen worden momenteel nog onderzocht in het gerechtelijk lab om uitsluitsel te geven of ze ook effectief van Conings waren – maar dat lijkt nu al zo goed als vast te staan. Het ziet er dus naar uit dat de voortvluchtige militair zich de voorbije weken minstens even heeft schuilgehouden in de bossen rond Dilsen-Stokkem, op zo’n 10 kilometer van zijn woning. In die bossen werden ook flessen water teruggevonden die waren ingegraven in de grond. Volgens het federaal parket gaat dat om waterflessen die al meer dan vijftien jaar oud zijn, en dus niets met Conings te maken. Over alle andere vondsten wilde het parket dit weekend niets kwijt.

De sweeping rond de vindplaats van de auto verliep volgens onze informatie bijzonder moeizaam. Beeld BELGA
De sweeping rond de vindplaats van de auto verliep volgens onze informatie bijzonder moeizaam.Beeld BELGA

Dat de rugzak en de lege blikken legervoeding pas afgelopen woensdag gevonden werden, 22 dagen nadat een kilometer verderop de achtergelaten auto van Conings al werd teruggevonden, is opmerkelijk. De omgeving van de vindplaats van de auto werd de voorbije weken al meermaals uitgekamd, al werd toen vooral gezocht naar Jürgen Conings zelf en niet naar achtergelaten spullen. Vorige week werd een grondige sweeping van het terrein uitgevoerd. Die verliep volgens onze informatie erg moeizaam. De bossen zijn daar zo dichtbegroeid dat de militairen bijna een machete nodig hadden om zich een weg te banen door de struiken en het hoge gras.

Vraag is nu: moest Conings op de vlucht slaan omdat de speurders hem te dicht op de hielen zaten en liet hij al zijn proviand achter? Heeft hij nog voedsel bij zich en zit hij nog altijd ergens verscholen in het Nationaal Park Hoge Kempen? Deze piste sluiten speurders niet uit, al houden ze er rekening mee dat hij op elders in binnen- of buitenland zit, of intussen niet meer leeft. Het enige wat zeker lijkt, is dat Conings zich minstens even heeft schuilgehouden in de natuur in Dilsen-Stokkem. Waar hij nu is, blijft 28 dagen na zijn verdwijning nog een raadsel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234