Vrijdag 22/10/2021

Speurders vinden arsenaal hormonen bij renners in Kempen

Als Kempenaar weer tegen de lamp loopt, heeft hij nooit zijn les geleerd en verdient hij de oscar van domste renner van het peloton

Geschorste Bruylandts weer in oog van dopingstorm

Speurders gingen donderdag langs bij verscheidene Kempense renners en hun entourage. Onder hen de nog altijd wegens epogebruik geschorste Dave Bruylandts en voormalig Belgisch kampioen Geert Omloop. Volgens bronnen bij het parket van Turnhout werden bij de huiszoekingen verboden hormonale producten in beslag genomen. Dertien personen werden voor verhoor meegenomen, maar aanhoudingen werden nog niet verricht. Als Bruylandts opnieuw boter op zijn hoofd heeft, moet hij niet meer beginnen aan een tweede carrière.

Brussel

Eigen berichtgeving

Tony Landuyt

De inval van het parket van Turnhout was een goed voorbereide actie. Al drie maanden was het gerecht bezig met het onderzoek. Voorlopig bleef het bij verhoren, maar verder onderzoek zal niet uitblijven. "De informatie die tijdens de huiszoekingen en de daaropvolgende verhoren werd bekomen, zal de komende weken verder onderzocht worden. Een deskundig onderzoek zal bovendien ook de juiste samenstelling van de aangetroffen producten moeten uitwijzen", zegt Inge Delissen, woordvoerster bij het parket van Turnhout.

Behalve de ex-amateurs Luc Vandenbroeck en Ludo Giesberts - die laatste overtreft zelfs Eddy Merckx qua overwinningen - zijn de meest opvallende namen in deze affaire Dave Bruylandts, Geert Omloop en veldrijder Peter Van Santvliet. Luc Vandenbroeck is één van de spilfiguren in deze zaak. De man klopte zich destijds fier op de borst dat niet Paul Ponnet maar hij Bart Wellens wereldkampioen had gemaakt.

Bruylandts ontkende in Gazet van Antwerpen eerst dat hij bezoek had ontvangen van speurders. Gisteren gaf de nog altijd geschorste Kempenaar toe dat de gerechtelijke politie een huiszoeking had uitgevoerd in zijn woonst in Poederlee. Ook Omloop en Van Santvliet bevestigden dat ze de gerechtelijke diensten over de vloer kregen. Anderen als Sven Vanthourenhout, Jan Verstraeten, Tim Van Nuffel en Peter Wuyts, eveneens genoemd in deze affaire, ontkennen met klem het bezoek van speurders.

Hangt-ie, of hangt-ie niet? Dat is voorlopig de vraag waarop straks, als het onderzoek is afgerond, het antwoord zal volgen. Als Bruylandts weer tegen de lamp loopt, heeft hij nooit zijn les geleerd en verdient hij de oscar van domste renner van het peloton. Tot nog toe geniet Dave Bruylandts het voordeel van de twijfel. Begrijpelijk is hijzelf zeer karig met commentaar. Om het onderzoek niet te schaden, mag hij ook geen details vrijgeven over de inhoud van de huiszoeking en zijn verklaringen.

Zijn raadsman Frederik Lenders heeft nochtans vertrouwen in een gunstige afloop. "Mijn cliënt werd inderdaad aan een huiszoeking onderworpen en nadien verhoord door onderzoeksrechter Jacobs", zegt Lenders. "Maar Bruylandts is niet in verdenking gesteld. Hieruit stel ik vast dat mijn cliënt alleen als getuige werd verhoord. Het verhoor had immers hoofdzakelijk betrekking op de contacten die mijn cliënt onderhield met personen die in het onderzoek worden genoemd."

Lenders hield de lippen stijf op elkaar bij de vraag of er producten werden meegenomen bij Bruylandts. "No comment", luidde het. "Deze vraag heeft betrekking op de inhoud van de huiszoeking en daarop kan geen antwoord gegeven worden."

Bruylandts is niet aan zijn proefstuk toe. Dit zou de derde keer kunnen zijn dat hij in opspraak komt. In 2000 werd hij bij Farm Frites de deur gewezen wegens een te hoge hematocrietwaarde en in mei 2004 werd hij bij een onaangekondigde controle betrapt op het gebruik van epo. Resultaat was een schorsing van achttien maanden die op 31 maart om 23.59 uur afloopt. Vanaf volgende week zaterdag mag Bruylandts in principe weer koersen. Of zijn rentree er effectief op 1 april zal komen, is zeer de vraag. "Met Bruylandts hebben wij nu nog geen uitstaans", zegt Koen Terryn, teammanager van Unibet.com. "Zijn contract gaat pas in op 1 april en hij mag dus nog niet als renner van onze ploeg beschouwd worden. Tot nog toe belangt alleen Geert Omloop ons aan. In de huidige omstandigheden zijn we verplicht hem op non-actief te zetten. Als blijkt dat er toch buiten de lijntjes werd gekleurd, is ontslag onvermijdelijk. Iedere renner die bij ons een contract ondertekent, weet dat een dopingovertreding gepaard gaat met onmiddellijk ontslag."

Vandaag worden Bruylandts en Omloop op het matje geroepen bij Koen Terryn en mogen zij tekst en uitleg geven over hun betrokkenheid in de zaak. "Ik wil in alle eerlijkheid uit hun mond horen wat er gaande is", zegt de manager. "Positief is in ieder geval dat ze niet in verdenking werden gesteld. We staan aan de poort van de ProTour en die poort willen we volgend jaar zien opengaan. Vandaar dat we geen enkel risico willen lopen en Omloop en straks ook Bruylandts aan de kant zetten in afwachting van meer duidelijkheid van het parket."

Unibet.com zit in ieder geval in de hoek waar de klappen vallen. Eerder kreeg de wielerploeg te horen dat ze geen starttoelating krijgt in één van de drie grote ronden. Dat was een eerste klap die de ploeg te verwerken kreeg. Nu komt er nog een weinig verkwikkende dopingzaak bij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234