Zondag 17/10/2021

Speurders bereiden graafwerken in tuin van Ronald Janssen voor

Het gerecht heeft de nodige voorbereidingen getroffen om de komende dagen de tuin van Ronald Janssen in Loksbergen meter per meter af te graven. Immense stapels houtblokken en bakstenen werden al uit zijn achtertuin verwijderd. Doel: zoeken naar een mogelijk vierde slachtoffer.

Immense tuin in Loksbergen ontruimd voor graven naar mogelijk vierde slachtoffer

‘Het is niet willekeurig, niet lukraak, maar wel noodzakelijk dat de tuin wordt afgegraven. We willen de inhoud van de tuin kennen. En we zijn niet op zoek naar speelgoed’, zegt Marc Rubens, de procureur des Konings van Hasselt.

Donderdagochtend, 7 uur. De politie sluit de hele Gemengde Brigadestraat in Loksbergen af. Alleen bewoners kunnen op vertoon van hun identiteitskaart nog binnen. Voor de rest rijden vrachtwagens van de civiele bescherming en politie af en aan. Ze stoppen allemaal ter hoogte van huisnummer 9: het huis van Ronald Janssen, de 38-jarige leraar die in januari de moorden bekende op zijn buurmeisje Shana Appeltans, haar vriend Kevin Paulus en studente Annick Van Uytsel.

De taferelen doen terugdenken aan de zoekacties in januari. Toen zochten de speurders in en om zijn woning naar handvuurwapens die Janssen er had verborgen. In januari groeven de speurders op aanwijzen van Ronald Janssen zelf. Na zijn bekentenissen wees hij de speurders namelijk de plekken waar hij drie illegale revolvers en pistolen had verborgen: een eerste in de garage, een tweede in de grond nabij een stapel hout en een derde lag begraven in het geitenhok.

Nu liggen de kaarten anders. Want Ronald Janssen heeft geen enkele nieuwe plaats aangeduid. Hij zal ook niet ter plaatse worden gebracht. Voor zover bekend werkt Ronald Janssen zelfs nog amper mee met het onderzoek. Maar vrij kort na zijn aanhouding liet hij wel vallen dat hij naast de drie bekende slachtoffers nog een vierde vrouw had vermoord. Ronald Janssen vertelde aan zijn ondervragers dat hij in de zomer van 2007 in de Oostkantons rondreed met een lijk in zijn koffer. Om wie het ging, dat wist hij niet meer. Waar hij dat lijk dumpte? Dat wist hij ook niet. Maar hij zei zich wel te herinneren dat hij die nacht op een politiecontrole was gebotst.

Onderzoek bracht aan het licht dat Ronald Janssen inderdaad een politiecontrole passeerde in Bütgenbach, in de nacht van 28 op 29 juli 2007. De agenten die hem toen controleerden herinnerden zich dat ze in de laadruimte van zijn bestelwagen een fiets zagen liggen. Maar omdat zijn papieren in orde waren en Janssen niet had gedronken, mocht hij verder rijden.

Een oproep tot getuigen op televisie bracht het gerecht geen stap dichter bij dat vierde slachtoffer. Vandaag heeft het nog altijd geen naam. Speurders denken dat het mogelijk om een seizoensarbeidster of een asielzoekster gaat. Maar het is evengoed mogelijk dat er geen vierde slachtoffer is. Alleen: de speurders willen uitsluiten dat als dat slachtoffer wel degelijk bestaat, het in zijn tuin begraven ligt.

Het gerecht zegt dat het met het afgraven van de tuin van Ronald Janssen zekerheid wil krijgen. “Daarom is het logisch dat we de onderzoeksrechter hebben gevraagd om een mandaat af te leveren voor het afgraven van zijn tuin. Het gaat in deze om eventuele openstaande poorten dicht te doen”, zegt Marc Rubens, procureur des Konings van Hasselt.

Alhoewel gisteren een hele dag brandhout, bakstenen en puin uit de tuin werden overgebracht naar een opslagplaats van de gemeente, is zijn immense tuin nog niet helemaal ontruimd. Vandaag worden de werken voortgezet. Mogelijk zal in de namiddag al gegraven worden. Hoe lang dat zal duren, is onduidelijk. Naargelang de bron wordt gesproken van “enkele dagen” tot “twee à drie weken”. De officiële timing van het parket van Hasselt? “De graafwerken zullen duren zolang ze moeten duren”, aldus Marc Rubens.

Ook het wapen waarmee Ronald Janssen zijn buurmeisje en haar vriend doodschoot, is nog altijd spoorloos. Janssen beweert dat hij het na de moorden in de Demer gooide. Ondanks enkele zoekacties kwam het wapen nooit boven water.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234