Zaterdag 22/01/2022

Update

Speurder: "We kregen 4.000 tips, en iedereen dacht dat hij de dader had"

De Leuvense speurders André Allard en Bart Van Uffel (rechts) kwamen vandaag getuigen op het proces-Janssen. Beeld BELGA
De Leuvense speurders André Allard en Bart Van Uffel (rechts) kwamen vandaag getuigen op het proces-Janssen.Beeld BELGA

Op het assisenproces van Ronald Janssen zijn vandaag de Leuvense speurders Bart Van Uffel en Louis Maes gestart met hun uiteenzetting van het telefonie-onderzoek naar de gsm van Annick Van Uytsel na haar verdwijning op 28 april 2007. De speurders legden uit hoe zo'n telefonie-onderzoek in zijn werk gaat en welke dekkingsgebieden de gsm-masten hebben waar de laatste signalen zijn opgevangen van de gsm van Annick. Pijnlijke passage in de uiteenzetting van Van Uffel was zijn antwoord op een vraag van meester Jef Vermassen. Die wilde weten waarom Janssen niet sneller ontmaskerd was gezien Van Uffel al het proces-verbaal van de Herkse politieman Alex Michaux in zijn bezit had. "Daarin staat hoe deze brave leraar zijn vrouw heeft geslagen omdat ze hem niet liet uitslapen. We lezen ook hoe hij haar heeft geprobeerd te wurgen met een washandje in de mond", aldus Vermassen. Het antwoord van Van Uffel: "Er kwamen 3.000 à 4.000 tips binnen. En iedereen dacht dat hij de dader had."

Voor het Tongerse hof van assisen was het vandaag wachten op antwoorden van de Leuvense speurder Bart Van Uffel. Iedereen in de zaal zat op het puntje van zijn stoel toen Van Uffel de vraag kreeg waarom de pv's rond de verkrachting van N.B., de ex van Ronald Janssen, niet in het dossier zitten. Van Uffel verklaarde nog voor de vondst van het lichaam van Annick Van Uytsel, na screening van de algemene nationale gegevensbank (ANG), tot een shortlist van een vijftal namen te zijn gekomen, waaronder die van Ronald Janssen. Via Alex Michaux van de zone West-Limburg (Halen-Herk-De-Stad-Lummen) kreeg hij in 2007 de pv's te lezen van de brutale verkrachting van N.B. door Janssen in 2005. In april 2008 stelde Michaux zelf een informatierapport op over Janssen.

3.000 tips
"Hij heeft zijn vriendin verkracht en proberen te wurgen. Dat kreeg u binnen over deze brave leraar, die bovendien binnen het dekkingsgebied van de gsm-mast in Halen was. En toch zit er niets van in het dossier? Hoe kan dat?", vroeg advocaat Jef Vermassen aan Van Uffel. Die antwoordde dat er indertijd meer dan 3.000 tips binnenkwamen, die zich vooral afspeelden in de relationele sfeer. De speurder had het ook over de ouderen binnen zijn onderzoeksteam, die volgens hem zijn mening niet deelden. Van Uffel wist het naar eigen zeggen ook niet goed meer. Meester Miskovic, raadsman van Ronald Janssen, reageerde: "Amnesie is blijkbaar een eigenheid in Leuven."

Veilige locatie
Uit het onderzoek naar de dekkingsgebieden van de gsm-masten besloten de speurders in de loop van het onderzoek dat de dader mogelijk een veilige locatie had in een groot gebied, waarin Halen en dus ook deelgemeente Loksbergen centraal gelegen was. Speurder Bart Van Uffel begon dan een screening uit te werken om tot een aantal mogelijke targets, personen die in aanmerking zouden komen als kandidaat-verdachte, te komen. Van Uffel zei dat er wel al heel wat discussies geweest waren over het al of niet screenen en in welke gebieden.

Massa gegevens
"Het was mijn idee om het onderzoek vooral toe te spitsen op Halen, maar later moesten daar Diest, Leuven en Lummen bijkomen", aldus Van Uffel. "Dat leverde een massa gegevens op en toen was het idee van de screening eigenlijk weg. Eén naam bleef hangen en dat was Ronald Janssen. Met een collega ben ik een paar keer langs zijn huis gepasseerd. In mei 2007 hoorde ik al van Alex Michaux van de zone West-Limburg het verhaal van de verkrachting door Janssen van zijn ex. Ik heb daar een kopie van meegekregen en die zouden in het werkdossier moeten zitten."

Bergen werk
In de late voormiddag kwamen Van Uffel, André Allard, Marc Flaming en Peter Van Steenbeeck de verschillende onderzoekspistes uit de doeken doen, die nergens toe leidden in het onderzoek naar de verdwijning van Annick Van Uytsel. Daaruit bleek wel dat de speurders bergen werk hadden verzet. Vervolgens werd de zitting geschorst tot 14 uur. Deze namiddag is het nog wachten op Alex Michaux van de politiezone West-Limburg. (belga/lpb)

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234