Woensdag 25/11/2020

Spervuur van acties na aankondiging betoging

Het vooruitzicht van de grote vakbondsdemonstratie op 21 december tegen de stagnerende onderhandelingen in de priv�-sector, hitst vooral in Walloni� de gemoederen nu al op. Tal van stakingen worden in het vooruitzicht gesteld.

Janine Meijer

De grote demonstratie van de vakbonden vindt pas over twaalf dagen plaats, maar nu al breken er al tal van acties uit. Gisteren blokkeerden de leden van de Franstalige socialistische vakbond FGTB urenlang de wegen in en rond Namen. De vakbondsleden zeiden actie te voeren omdat de onderhandelingen in de privé-sector in het slop zitten. Ze deelden pamfletten uit waarin ze de automobilisten wezen op "de starheid in de onderhandelingen in de privé-sector" en hun beklag deden over de werkgeverseisen om "de kosten van de overuren te verminderen, de flexibiliteit te verhogen en het stelsel van de brugpensioenen te herzien". Later op de dag legden ook werknemers van Logisma-Traffic, Remacle en Materne in Floreffe, Glaverbel in Moustier en Solvay in Jemeppe het werk neer en organiseerden ze personeelsvergaderingen. Ook in warenhuisketens als Carrefour, Delhaize, Match en Aldi werd het werk onderbroken.

Bij het Waalse AGC Automotive, dat sinds donderdag verwikkeld is in een sociaal conflict waarbij de directie een dag gegijzeld werd, is de onrust eveneens weer opgelaaid. De vakbonden besloten gisteren dat ze komende maandag een 24-uursstaking gaan houden in de hele sector in de regio rond Charleroi. De actie wordt eveneens gelinkt aan de moeizame onderhandelingen over een nieuw interprofessioneel akkoord.

Inmiddels heeft behalve het ABVV en het ACV ook het ACLVB zijn leden opgeroepen deel te nemen aan de betoging op 21 december. De liberale vakbond zegt dat "de onzekerheid en de voortdurende bedreigingen waarmee de werknemers worden geconfronteerd, hun geloof in het overlegmodel doen wankelen". Alleen een gezamenlijke actie van de vakbeweging zou voor voldoende tegenwicht kunnen zorgen.

De betoging op de laatste dinsdag voor kerst is volgens de vakbonden bedoeld om de achterban een mogelijkheid te geven haar ongerustheid te uiten over het loonoverleg en het eindeloopbaandebat. Maar voorlopig lijkt de actie de gemoederen alleen maar meer op te hitsen. Toch gelooft het Hoger Instituut voor de Arbeid (Hiva) nog in een goede afloop van het overleg. "Dat er sociale onrust uitbreekt in deze fase van het overleg, is niet uitzonderlijk. In het verleden is dat ook al gebeurd en toen slaagde men er toch in de zaak weer recht te trekken", aldus Guy Van Gyes.

Toch gelooft Van Gyes ook dat de werkgevers er wel eens baat bij zouden kunnen hebben als het overleg mislukt. De beslissing komt dan voor rekening van de regering. Maar met een coalitie van liberalen en socialisten is de kans volgens Van Gyes niet groot dat men daar tot een overeenstemming over loon- en arbeidsvoorwaarden komt. De hete aardappel zal dan naar de sectoren worden doorgeschoven en op dat niveau zal men niet snel tot afspraken over loonsverhogingen komen, omdat onder druk van de dreiging van delokalisatie of sluiting werknemers sneller bereid zullen zijn tot loonmatiging.

Binnen de vakbonden spelen verschillende krachten. In de bouwsector heeft men eerder al bewezen dat afspraken op sectorniveau ook prima werken. De confederatie heeft meer belang bij een akkoord, omdat zij een breed belang dient en er zo van verzekerd is dat ook de kleinere en minder sterke sectoren kunnen genieten van de bescherming van een akkoord.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234