Dinsdag 29/11/2022

Schaarbeek/Ternat

Sperma doet man (39) de das om: twintig jaar naar de cel voor verkrachting vrouw en doodslag op prostituee

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De Brusselse correctionele rechtbank heeft Brusselaar Hamid E.-N veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar. De 39-jarige man werd schuldig bevonden aan doodslag op prostituee Fatiha Zirari en de verkrachting van een vrouw uit Schaarbeek. De feiten dateren uit 2009 en 2010 en E.-N. kon pas na een grootscheeps DNA-onderzoek geïdentificeerd worden. De verdediging had de vrijspraak gevraagd en denkt er dan ook sterk aan om in beroep te gaan.

Op 20 mei 2010 werd langs de E40-autosnelweg in Ternat het levenloze lichaam van een vrouw gevonden. Een Engelse toerist die gestopt was omdat hij motorpech had, zag het lijk liggen in de struiken van de zijberm en verwittigde de hulpdiensten. Het bleek te gaan om de 43-jarige Fatiha Zirari, een Brusselse prostituee, die met 20 messteken om het leven was gebracht. Bij de autopsie werden in het lichaam van de vrouw sperma-resten gevonden en onderzoek wees uit dat ze het laatst was opgemerkt toen ze op 14 mei, rond 03.40 uur, het Brusselse casino Viage in het Anspach-centrum verliet, maar verder liepen alle sporen dood.

Enkele maanden eerder, in november 2009, had een jonge vrouw uit Schaarbeek een klacht ingediend bij de politie omdat ze verkracht was. Ook bij de jonge vrouw werden sperma-resten teruggevonden. Het slachtoffer kon ook een persoonsbeschrijving geven van de dader: een man van Marokkaanse afkomst, tussen 30 en 40 jaar oud, die Marokkaans met een Berbers accent en gebrekkig Frans sprak, en rondreed in een donkerkleurige Audi.

Beide feiten leken volledig los te staan van elkaar, tot na DNA-analyse bleek dat beide sperma-sporen van dezelfde man afkomstig waren. Dat leverde echter niet meteen een verdachte op. In november 2012 werd nog een opsporingsbericht verspreid over de feiten, maar ook dat kende weinig succes.

Daarom besloot de onderzoeksrechter een DNA-staal te laten afnemen van alle eigenaars van een donkerkleurige Audi die binnen een straal van een kilometer van de plaats van de verkrachting woonden. Tientallen Audi-eigenaars werden aangeschreven en kwamen zich melden en in het voorjaar van 2015 kende het onderzoek eindelijk een doorbraak, toen het DNA-staal van de 39-jarige Hamid E.-N. onderzocht werd. Zijn DNA bleek immers overeen te komen met dat van de vermoedelijke verkrachter en moordenaar. De man had ook de aandacht van de speurders getrokken omdat de nummerplaat van zijn Audi geschrapt was maar dezelfde wagen korte tijd nadien onder een nieuwe nummerplaat was ingeschreven, maar met E.-N. nog steeds als eigenaar.

Hamid E.-N. werd daarop onder aanhoudingsbevel geplaatst en speurders gingen achter zijn Audi aan, om na te gaan of er in de wagen nog sporen konden gevonden worden van het moordslachtoffer. De wagen bleek inmiddels verkocht en verscheept naar Roemenië maar kon daar wel teruggevonden worden, al leverde een onderzoek van het voertuig uiteindelijk geen sporen op.

Te veel om toeval te zijn

E.-N. pleitte onschuldig. Volgens hem had hij wel seksuele betrekkingen gehad met het verkrachtingsslachtoffer, maar gebeurde dat met wederzijdse toestemming. Ook met Fatiha Zirari had hij seks gehad maar dat was in haar hoedanigheid als prostituee en met haar dood had hij naar eigen zeggen niets te maken.

De rechtbank veroordeelde de man vandaag dan toch voor beide feiten en steunde zich onder meer op de verklaringen van het verkrachtingsslachtoffer en de grote gelijkenissen tussen beide feiten. Zo ging het telkens om een vrouw die alleen op straat was toen ze overvallen werd, gebruikte de dader telkens een mes en werden de slachtoffers respectievelijk verkracht en achtergelaten op de autosnelweg. Dat alles was te veel om toeval te zijn, oordeelde de rechtbank.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234