Maandag 29/11/2021

Spelletjes van Belgacom nefast voor Vlaamse welvaart

Belgacom verklaart plotseling interesse te hebben voor de kabelinfrastructuur van de Vlaamse zuivere intercommunales. Om wat te doen? Dan toch om stokken in de wielen te steken?

Jef Roos haalt uit naar de concurrentie

Jef Roos is ere-voorzitter van het Vlaams netwerk van ondernemingen (VOKA-VEV) en Independent Director bij Telenet Communications

@4 DROP 2 OPINIE:In Vlaanderen woedt een kabeloorlog tussen Belgacom en Telenet (DM 1/2). Laatste wapenfeit: Belgacom die het voorakkoord van Telenet, om de tv-activiteiten van vier Vlaamse kabelbedrijven over te nemen, aanvecht voor de rechtbank. Jef Roos zet vandaag de strijd verder.

In heel Europa zien we dat de afgelopen jaren de consolidatiebeweging in de kabelsector op kruissnelheid is gekomen. Waar er tot voor kort lappendekens met verschillende kleinere, geografisch verspreide kabelspelers waren, is er vandaag in Frankrijk, Ierland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden nog één grote nationale kabelspeler. Zo ontstond in deze landen een volwaardige concurrent voor de traditionele historische operatoren, zeg maar de Belgacoms van deze wereld.

In een aantal landen, zoals Zweden en Duitsland, was de kabel voordien in handen van de historische operator. Onder druk van de Europese Commissie werden ze verplicht hun kabelactiviteiten af te stoten. Europa was - terecht - bezorgd dat de historische operatoren hun infrastructuur voor de coaxkabel (kabel voor het geleiden van hoogfrequentsignalen voor tv of computer, red.) niet zelf verder zouden ontwikkelen tot een competitieve infrastructuur omdat ze daarmee zichzelf concurrentie zouden aandoen.

Nu de consolidatiebeweging ook in Vlaanderen langzaam op gang komt, verzet Belgacom zich om dit kost wat kost te voorkomen. Belgacom wenst haar belangrijkste tegenspeler met alle mogelijke middelen te bestrijden om op Vlaamse schaal zeker geen sterkere concurrentie te hebben.

Uit de vrijmaking van de telecommunicatiemarkt hebben we de afgelopen tien jaar geleerd dat de soms bitsige concurrentie tussen twee infrastructuren de consumenten geen windeieren heeft gelegd. Telefonieklanten hebben van een cumulatieve korting van meer dan 1,5 miljard euro kunnen genieten. Klanten moeten niet langer maanden wachten op een telefonieaansluiting en België zou wellicht niet op de vijfde plaats in de Europese breedbandtop hebben gestaan.

Trouwens, Belgacom verkondigt zelf sinds jaar en dag dat net dankzij de infrastructuurconcurrentie, België tot de koplopers in Europa behoort. Het invoeren van infrastructuurconcurrentie was het sluitstuk van de Europese telecommunicatieliberalisering vanaf de jaren negentig. Uit de ervaring van de periode van vóór januari 1998, de datum van het volledig vrijmaken van de markt, is gebleken dat het louter vrijmaken van de telecommunicatiediensten (data, call-back, internationaal verkeer) niet de gehoopte resultaten opleverde. De historische operatoren bleken immers zeer creatief in het bedenken van kwaliteits- en prijsdiscriminaties die het leven van dienstenleveranciers onmogelijk maakten. Tot op de dag van vandaag erkent de Europese Commissie dat de infrastructuurconcurrentie superieur is aan de dienstencompetitie en vele landen benijden onze positie.

Belgacom verklaart nu plotseling interesse te hebben voor de kabelinfrastructuur van de Vlaamse zuivere intercommunales. Om wat te doen? Wellicht niet om haar televisiediensten aan te bieden aan de klant, want daarvoor heeft het zelf een splinternieuwe VDSL-infrastructuur uitgebouwd. Dan toch om stokken in de wielen te steken? In ieder geval heeft Belgacom in nauwelijks tweeënhalf jaar tijd een marktaandeel van meer dan 25 procent gehaald op de digitale televisiemarkt in België. Gedelegeerd bestuurder Didier Bellens heeft de ambitie om snel door te groeien naar 50 procent. Het is dus duidelijk dat de drempel voor Belgacom om de televisiemarkt te betreden met haar bestaande infrastructuur bijzonder laag ligt.

Daarnaast kunnen we ons ook de vraag stellen of Belgacom dit überhaupt ook kan. Een overname van de kabelnetwerken en televisieactiviteiten van de zuivere intercommunales door Belgacom zou inderdaad aanleiding geven tot ernstige mededingingsrechtelijke problemen. Belgacom en de zuivere intercommunales zijn immers rechtstreekse concurrenten in het gebied van de zuivere intercommunales. Door de overname van de televisieactiviteiten van de zuivere intercommunales zouden in het verzorgingsgebied van deze laatsten de twee belangrijkste concurrenten inzake televisie samengaan. In dat gebied zouden consumenten dus minder keuze en minder concurrentie hebben. Ook een overname van de kabelnetwerken van de zuivere intercommunales door Belgacom zou problematisch zijn. De kabel is immers de enige alternatieve infrastructuur voor het Belgacomnetwerk. Indien Belgacom deze alternatieve infrastructuur controleert wordt ook op dit vlak de concurrentie beperkt. Zelfs indien Belgacom zich ertoe verbindt om het kabelnet vervolgens open te stellen voor derden, spreekt het voor zich dat Belgacom bijzonder weinig zin zal hebben om te investeren in een kabelnetwerk dat concurreert met haar eigen VDSL-netwerk en dat bovendien moet worden opengesteld voor derden.

Het spreekt voor zich dat een dergelijk scenario niet erg concurrentiebevorderend is, noch het belang van de consument dient.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234