Zaterdag 04/02/2023

‘Spelers, toon jullie trots’

Wanneer heb je de baas voor het laatst gehoord?

Marc Wilmots: “Gisteren. We hebben regelmatig contact, maar deze keer was er aanleiding toe... (Wilmots verwijst naar het incident rond de vermeende oefeninterland tegen Noord-Ierland, red).”

Was het niet Marc Wilmots die zes maanden geleden waarschuwde voor het geklungel op de voetbalbond?

“Ik heb destijds op mijn persvoorstelling verteld dat ik mijn eerdere verklaringen niet zou inslikken. Luister, het is niet de Belgische federatie die mij kwam halen, Dick Advocaat is mij komen halen. Scherp gesteld is de communicatie tussen Dick en de bond niet mijn zaak. Oké, als Dick wordt aangevallen, wordt onrechtstreeks de hele staf en zélfs de spelersgroep aangevallen - ik zal in dat geval Dick altijd loyaal steunen - maar voorts concentreer ik mij op het sportieve, en dat is dezer dagen vooral de scouting. Met politiek hou ik me niet bezig. Ik heb mijn ideeën daarover, maar ik wil enkel dit zeggen: ‘Ik hoop dat we allemaal aan hetzelfde touw trekken.’ Dat zal al moeilijk genoeg zijn, mais c’est le problème de ces gens-là.”

Heeft de bondscoach jou verteld hoe hij in de toekomst incidenten als deze wil vermijden?

“Makkelijk. Vanaf nu houden we alles onder ons vieren: wat tussen mij, Dick, Bert (van Lingen, red.) en André (teammanager Vanderheiden, red.) gezegd wordt, komt niet meer naar buiten. Het is jammer dat het zo moet lopen, maar een alternatief is er blijkbaar niet.”

Nogal wat mensen redeneren: 'Wilmots heeft dit handig aan boord gelegd: even in de luwte blijven van Advocaat om daarna zelf bondscoach te worden.’

“Opnieuw dat negativisme! Heel weinig mensen in het voetbal kennen mij. Alles wat over Marc Wilmots wordt gezegd en geschreven, zijn veronderstellingen, mijn hele carrière lang.”

Geldt dat ook voor de veronderstelling dat jij als trainer tot dusver vooral twijfels oproept?

“Moet ik me dan wéér rechtvaardigen? Het wordt stilaan vermoeiend. Met Schalke haalde ik 16 op 24, we wonnen van Leverkusen en Bayern München. En bij STVV leverde ik als sportief directeur goed werk, maar ik botste er met één mens (Guy Mangelschots, red.) - iets wat wel nog vaker zal gebeuren in mijn leven.” (lacht)

Zit jij met Advocaat uren op een hotelkamer opstellingen te tekenen op briefjes?

(knikt) “ Dick is nóg meer gepassioneerd dan ik. Mijn vrouw gaat werken en ik heb jonge kinderen - voor mij is er meer dan enkel uitleggen waarom ik gewonnen of verloren heb. Dick kan het niet loslaten: als hij drie weken thuis zit zonder voetbal, wordt hij ziek. Eigenlijk heb ik nooit de commotie om zijn duobaan met AZ begrepen: in de komende vijf maanden zijn de internationals welgeteld drie dagen bij elkaar: op 1, 2 en 3 maart ...”

... Maar wat als de bondscoach in mei zegt: ‘Ik kom niet terug.’?

“Dan gaat het leven door, hé. Maar waarom uitgaan van zo’n scenario? Voorlopig is er niks aan de hand. Dick is iemand die graag uitgaat van de vorm van de dag - hij stelt de beste spelers van het moment op. Toen jij belde voor dit interview heb ik mij de vraag gesteld: ‘Waarom wil hij nú babbelen over de nationale ploeg?’ C’est parler pour rien. Pas vanaf mei wordt het echt interessant: dan moeten onze jongens tonen waar ze staan bij hun club, in welke conditie ze zitten en of ze technisch en tactisch zijn geëvolueerd.”

Wat gebeurt er intussen?

“ We scouten massaal. Alle potentiële Rode Duivels worden gevolgd, in binnen- en buitenland. We zijn met vier mensen die voortdurend reizen: ikzelf, Bert van Lingen, Vince Briganti en André Van Maldeghem. Elke maandag hebben we afspraak in het bondsgebouw om de rapporten te bespreken. De scouts die niet op tijd in het land zijn, mailen hun dossier. Alle informatie wordt daarop doorgespeeld aan Dick.”

Waarop ligt de nadruk in zo’n rapport?

“In deze periode stellen we vooral de vragen: ‘Op welke positie speelt de speler?’, '’s dat zijn beste positie?’, ‘In welk systeem speelt hij?’ Vrij tactisch, dus. Voorts kijken we naar het gedrag van de speler. Ik geef een voorbeeld: ik ging kijken naar de Europa Leaguewedstrijd Lille-Genoa om Eden Hazard te volgen. Hij zat aanvankelijk zeventig minuten op de bank. Eden viel in op rechts in een 4-3-3. Het was interessant om te zien hoe de drie spitsen van Lille bij balbezit mochten alterneren van positie. Tien minuten voor tijd kreeg Eden de bal op het middenveld, waarna hij een rush inzette van vijftig meter en scoorde. Wat leert jou dat?”

Euh...

“ Zijn opwarming was uitstekend. Het toont dat Hazard met de juiste mentaliteit in het veld kwam. Hij was geconcentreerd en had goesting. Dát wil Dick zien: Rode Duivels die met de juiste mentaliteit hun beroep uitoefenen. Ben Arfa van Marseille (Frans international, red.) is een fantastische voetballer, maar hij bereikt de absolute top niet omdat zijn houding naar verluidt helemaal fout is. Toen ik bij Schalke speelde, raakte ik onder de indruk van de supporters - mensen die in de fabriek van het Ruhrgebied allesbehalve een kapitaal verdienden, maar die op zaterdag wél in de kou kwamen staan om mij te zien voetballen. Een speler die op zo’n moment niet het eergevoel bezit om dat respect terug te geven, verdient geen plaats in de topsport. Wie zijn trots verliest, verliest alles. Dick veut des guerriers. En de media in België kunnen ons daarbij helpen.”

Wat bedoel je daarmee?

“ Er moet een klimaat komen waarbij we niet te snel tevreden zijn. In Duitsland leerde ik wat het betekent om mijn ambities te verleggen. ‘Wie Europees overwintert, moet wíllen de finale bereiken’, luidde het devies. Zo ben ik in 2002 ook het veld op gegaan tegen Brazilië: zij moesten respect tonen voor België, en niet omgekeerd. Voetbal is vaak een gevecht van man tegen man - wie niet sterk is in het hoofd, sneuvelt. Om één naam te noemen: Thomas Vermaelen is een guerrier.”

Waarom speelt onze aanvoerder dan niet op zijn beste positie?

“Omdat Vermaelen momenteel onze beste linksachter is. Natuurlijk is Thomas nóg beter centraal, maar hij offert zich op in het belang van de ploeg. Het zou kunnen dat hij in de eerstkomende interland opnieuw naar het centrum verhuist.”

Waarom hebben jullie Lukaku er niet bijgenomen tegen Hongarije en Qatar?

“Om hem te beschermen. Voor die jongen gaat alles plots zoveel sneller dan gepland. Dick belde Ariël Jacobs en samen namen ze het besluit om Lukaku voorlopig in zijn vertrouwde omgeving te houden.”

Waarom krijgt Kevin Mirallas geen kans als centrumspits, nochtans de positie waar beloftencoach Jean-François De Sart hem altijd met succes opstelde?

“Akkoord, maar bij Saint-Etienne speelt Mirallas op de flank. We zijn niet geneigd om in de nationale ploeg - waar je de spelers nauwelijks enkele dagen samen hebt - veel jongens op een positie te zetten die zij niet bekleden in hun club.”

Op de nieuwjaarsreceptie van AZ vertelde Advocaat dat hij een boeiende zoektocht onderneemt naar de beste positie van Dembélé. Hoe luidt jouw analyse?

“Moussa heeft zes moeilijke maanden achter de rug. Ik zag Dembélé aan het werk tijdens de Olympische Spelen, en toen was hij monstrueux. Als je de veldbezetting van De Sart destijds goed analyseert, zul je merken: Mirallas in de punt, De Mul op rechts, en Dembélé en Martens die afwisselend links of centraal opdoken. We hebben Dembélé tegen Turkije en Estland geprobeerd als spelmaker met twee mensen achter zich, maar dat is niet gelukt. Eén ding mag Moussa niet doen: diep terugzakken om de bal op te vragen. In Standard-AZ vond ik Dembélé alvast goed tot zeer goed.”

Vincent Kompany komt weer aan spelen toe bij Manchester City.

“ Inderdaad...”

Is er nog plaats voor Kompany bij de Rode Duivels?

“Ik heb daarover nog niet gesproken met Dick. Veel zal afhangen van het gesprek dat volgt tussen Dick en Vincent.”

Wat is jouw persoonlijke mening?

“Kompany hoort bij de selectie. Op voorwaarde dat hij zich houdt aan de regels. België staat 66ste op de FIFA-ranglijst - in deze ploeg heeft niemand het recht om zich boven de groep te stellen. Als iedereen zijn eigen weg volgt, zijn we zeer snel dood.”

Is ‘de kleine generaal’ niet een beetje té streng in zijn aanpak?

“ Dick? Streng? Ik vind hem helemáál niet streng. Hij staat vrij ontbijt toe tot 10.30 uur. Huub Stevens trainde bij Schalke ’s morgens om 8 uur, dié was hard en streng. Deze bondscoach geeft de spelers integendeel veel ruimte om hun eigen ding te doen.”

Kompany was ontgoocheld in zijn medespelers omdat niemand hem waarschuwde dat hij de tactische bespreking voor de match tegen Hongarije dreigde te missen.

“Vincent kan zich evengoed de vraag stellen waaróm niemand hem waarschuwde... Ik kom weer bij de kern van mijn discours: wij willen enkel jongens die met hun volle goesting naar de nationale ploeg komen. Wie die mentaliteit niet kan opbrengen, tja...”

Marc Wilmots amuseert zich nog als assistent-bondscoach?

“ Absoluut!” (SK)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234