Maandag 09/12/2019

Spelers FC Turnhout in staking: 'Geen geld, niet werken'

Turnhout

Belga

De spelers van FC Turnhout hebben donderdagavond op de training het werk neergelegd. Na enkele minuten verlieten zij het terrein. Aanleiding is het niet uitbetalen van hun wedden en premies. Voor de wedstrijd tegen Deinze worden geen problemen verwacht.

De spelers ontvingen recent wel hun vergoeding tot einde november, maar dat gebeurde pas na lang aandringen bij het bestuur. Omdat ook de betalingen voor december en januari uitblijven wilden ze, door hun staking, het bestuur duidelijk maken dat ze deze toestand niet langer aanvaarden.

De spelers klopten bij de voetbalvakbond Sporta aan om hulp. Deze namiddag is er met het bestuur een gesprek om tot een oplossing te komen. De spelers treden zondagnamiddag zeker aan tegen Deinze maar nieuwe acties hangen in de lucht indien het bestuur geen duidelijke afspraken maakt en dan ook de daad bij het woord voert.

De club kampt al lang met financiële problemen. Een vijftal jaar geleden werden de accomodaties zelfs verkocht aan projectontwikkelaar Luc Boermans. Die nam enkele maanden geleden totaal onverwacht het voorzitterschap van de club over van Leon Van Gorp, die twintig jaar aan de leiding stond van de tweedeklasser. Het is een publiek geheim dat de opbrengst van deze verkoop, die 80 miljoen (2 miljoen euro) bedroeg, grotendeels diende voor de terugbetaling van wat voorzitter Van Gorp en zijn broer verscheidene jaren in de club hadden geïnvesteerd.

Voorts sloot het bestuur de vorige jaren verscheidene financieel zwaarwegende contracten af met bekende spelers zoals Patrick Goots, doelman Pierre Drouguet, Didier Gaens, Ronny Van Rethy, Harald Pinxten, Pascal De Vreese en anderen. Een toestand die onhoudbaar bleek omdat het beoogde doel - opklimmen naar eerste klasse - niet gerealiseerd werd.

Voor velen was het duidelijk dat de club boven haar stand leefde. De bevestiging kwam in het tussenseizoen toen de meeste dure vogels van de hand werden gedaan.

Binnen het huidige bestuur wijzen een aantal leden verwijtend naar de vroegere bewindvoerders. Volgens sommigen is de clubkas omzeggens leeg en zij vrezen dat er nog lijken uit de kast zullen vallen. Een daarvan is de achterstand inzake bijdragen voor de RSZ. Voorzitter Luc Boermans en zijn raadsman Jos Heerman zeggen dat er geen financiële maar wel liquiditeitsproblemen zijn. Die zouden snel worden opgelost.

Voorzitter Boermans heeft ondertussen wel grote plannen. Hij vroeg bij het stadsbestuur een bouwvergunning aan voor het bebouwen van het hele domein Villapark, d.w.z. de vier voetbalterreinen waarop FC Turnhout speelt en de nabijgelegen gronden en gebouwen van de vroegere sigarenfabriek ALTO. Boermans wil daar een honderdtal woongelegenheden bouwen, alsook een hotel, een filmzalencomplex, polyvalente zalen, een fuifzaal, een uitgebreid winkelcomplex, een bowling, een ondergrondse parking voor 600 wagens en een bovengrondse voor 300. Voor de huidige gronden van het A-voetbalterrein en de tribune is in de plannen de bouw van een gloednieuw voetbalstadion met loges en al wat het huidig voetbalcomfort zowel voor spelers als toeschouwers inhoudt. Tijdens een recente vergadering van de betrokken commissie van de Turnhoutse gemeenteraad bevestigde Boermans dat het stadion er zonder enige twijfel komt "eender of FC Turnhout nu in tweede klasse of in vierde provinciale speelt".

De weddes van december en januari nog niet uitbetaald

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234