Dinsdag 21/03/2023

Schone Handen

“Spelers en supporters voelen dat het onderzoek niets oplevert. Zo gaat het in België altijd”

null Beeld PhotoNews
Beeld PhotoNews

Kan een seizoen nog woeliger? KV Mechelen degradeerde, ontsloeg z'n trainer, kwam in opspraak in operatie Schone handen én zag zijn voorzitter vertrekken. Maar kijk: op 1 mei speelt Malinwa de finale van de beker, en volgend seizoen speelt het misschien weer in de hoogste klasse. Vier exen over de club die weleens buigt, maar nooit barst. “Mijn gevoel zegt dat het goed zal aflopen voor Mechelen.”

Jan Hauspie

DE EX-TRAINER, AAD DE MOS: “DRIE VIJANDEN”

Ondanks alle negativiteit staat KVM er weer. Hoe verklaar je dat?

Aad de Mos: “Vechtlust. Mechelaars zetten zich graag ergens tegen af, en dat geeft extra power aan de spelers en de trainer. Zij kunnen zich makkelijker scherp zetten omdat er een vijand is. Dríé vijanden, eigenlijk: de mensen achter operatie Schone handen, de Belgische voetbalbond én de publieke opinie. Het is 'wij tegen hen', en daarmee zijn ze niet aan hun proefstuk toe. De club hééft al eens op instorten gestaan, maar dankzij Mark Uytterhoeven is dat toen goed afgelopen.”

null Beeld BELGAIMAGE
Beeld BELGAIMAGE

Is er een keerpunt geweest?

De Mos: “Het ontslag van Dennis van Wijk. Voor zover ik gezien heb, is dit een spelersgroep die goed kan voetballen. Maar Dennis is eerder een jongen van 'laat ons even de mouwen opstropen'. Daar is hij vaak mee weggekomen, omdat hij de reputatie had dat hij ploegen in degradatienood kon redden. Dat is niet gelukt bij Mechelen, mede door het vreemde spelverloop van Moeskroen – Eupen op de laatste speeldag.”

Is dit KV klaar voor de eerste klasse?

De Mos: “Ik heb hen bezig gezien tegen Beerschot: die jongens kunnen probleemloos mee in eerste klasse. Met hun thuisreputatie kunnen ze het elke ploeg moeilijk maken. Het is heus geen cadeau voor AA Gent om tegen Mechelen de bekerfinale te spelen. Mechelen heeft alles: het kan in de kleine ruimte voetballen en het is sterk op de counter.

“Gent voelt de druk, terwijl Mechelen die finale niet hoeft te winnen. Mocht dat toch gebeuren, is dat een gigantische sensatie. Typisch voor KV Mechelen: vanuit de underdogpositie tot grootse prestaties komen. Het schakelde in deze bekercampagne enkele eersteklassers uit. En je kunt er gif op innemen dat iedereen die Europese finale van 1988 tegen Ajax weer zal oprakelen.

“Nu, over keerpunten gesproken: spelers en supporters voelen ook dat het Schone handen-onderzoek niets oplevert. Zo gaat het altijd in België, dat weet je van tevoren. In Nederland krijg ik honderdduizend keer dezelfde vraag: 'Hoe zit het met die Schone handen in België?' Dan geef ik altijd hetzelfde antwoord: 'Het gaat de doofpot in.' Mogi Bayat zit alweer vrolijk in de tribune, naast bestuursleden die doen alsof het nooit anders is gewest. Ook degenen die riepen: 'Wij doen geen zaken meer met hem!'”

Het bondsparket heeft voor deze maand 'nieuws' aangekondigd, maar jij maakt je geen zorgen?

De Mos: “Mijn gevoel zegt dat het goed afloopt voor Mechelen.

“Voor de wedstrijd op Beerschot sprak ik een aantal bestuursleden van Mechelen. Naar ik begrijp, maken zij zich niet veel zorgen. Er moet zóveel bewezen worden dat het haast onmogelijk is. Bovendien zullen zij met tegenbewijzen komen, heb ik begrepen. Dieper ga ik daar met hen ook niet op in. Ik ga naar het voetbal als liefhebber, om te zien wat De Camargo doet als hij invalt, of Swinkels goed staat, en hoe het publiek reageert.”

Stel dat het bondsparket toch met slecht nieuws komt: zal Mechelen dan voor de tweede keer uit de doden kunnen opstaan?

De Mos: “Dat denk ik niet. Het zou een mokerslag zijn, een anticlimax van hier tot Tokio. Dan heeft die bekerfinale geen enkele zin meer.”

Intussen is Mechelen ook een club zonder voorzitter: Johan Timmermans zette een stap opzij. Terecht?

De Mos: “Hij voelde dat hij weleens aansprakelijk zou kunnen worden gesteld. Nu, het is nog maar de vraag of de opgepakte medebestuurders – mócht er iets gebeurd zijn – op eigen houtje handelden, dan wel op voorspraak van het voltallige bestuur.

“Als het onderzoek met een sisser afloopt, zie ik hem wel terugkeren: hij vindt het fijn dat ze hem nog steeds voorzitter noemen. Maar voor de club zou het goed zijn mocht er nieuw bloed komen. Nieuwe mensen, met nieuwe ideeën. Ik zou dat toejuichen.”

Iemand als Piet den Boer?

De Mos: “Ik zou Piet uiterst geschikt vinden. Hij is intelligent, zéér integer, en hij heeft een groot hart voor KV Mechelen. Mij kun je ook nog weleens wat vragen over Ajax of Anderlecht, maar voor Piet is er maar één club in zijn leven, in goede en in slechte tijden, en dat is KV Mechelen. We zien elkaar nog geregeld, als er iets te doen is met de harde kern van 1988. Maar ook op liefdadigheidsevents, of bij voordrachten over zijn boek over darmkanker. Weet je, het mooie aan Piet is dat hij daar allemaal niet mee te koop loopt. Piet laat zich niet vangen door de media. Een grote persoonlijkheid.”

Toenmalig voorzitter Johan Timmermans staat de fans te woord bij het losbarsten van Schone Handen eind oktober 2018. Beeld BELGA
Toenmalig voorzitter Johan Timmermans staat de fans te woord bij het losbarsten van Schone Handen eind oktober 2018.Beeld BELGA

DE EX-SPELER, PIET DEN BOER: “ZOALS MARC COUCKE”

Even bellen dan maar, met die grote persoonlijkheid. We krijgen clubicoon Piet den Boer, maker van het iconische doelpunt waarmee KV Mechelen in 1988 de Europabeker won, aan de lijn in Thailand, waar hij op vakantie is.

Piet den Boer: “Het is hier nu middernacht en een graad of 30, lekker.”

Dan heb je de wedstrijd tegen Union vast niet gezien?

Den Boer: “Toch wel, via zo'n website. Ik heb gekeken tot drie uur 's nachts. Leuke wedstrijd. Goed ook dat Mechelen aan 't langste eind trok. De spelers en coach Wouter Vrancken verdienen een groot compliment. Zeker na alles wat ze de voorbije maanden hebben meegemaakt. Iedereen knokt voor elkaar, het publiek staat als één man achter de ploeg – Mechelen heeft gewéldige supporters. Aan alles zie je dat ze in een flow zitten. Alsof ze iets willen bewijzen: 'Iedereen plaatst ons in een slecht daglicht, nu gaan wíj eens iets laten zien.'”

Toch hangt het Schone handen-schandaal als een zwaard van Damocles boven de club.

Den Boer: “Het is moeilijk, zeker. Zolang er geen uitspraak is, blijft de onzekerheid. Als ik dan zie hoe de spelers zich in die omstandigheden sterk houden, en de supporters bij elke thuiswedstrijd toch met zo'n 14.000 opdagen: chapeau! De sportieve prestaties houden de club overeind. Gelukkig maar.”

Wat was het kantelmoment?

Den Boer: “De aanstelling van Wouter Vrancken. De chemie tussen Dennis van Wijk, die ik overigens een goede trainer vind, en de spelers was weg. Onder Dennis zochten ze te vaak hun heil in de lange bal – ik ben toen niet vaak gaan kijken. Zo'n nieuwe speler als Onur Kaya wreef zich de ogen uit op de eerste trainingen: 'Waar ben ik terechtgekomen?' Wouter stapte daarvan af. Hij zette de juiste spelers op de juiste plaats en liet ze weer voetballen.

“Nu, het kan nog altijd slecht aflopen. Als KV de tweede periodetitel niet pakt, moet het in een finale tegen Beerschot strijden voor promotie naar de eerste klasse. Je weet hoe de voorbije wedstrijden tussen beide clubs zijn verlopen, dat maak je liever niet meer mee. Laten we de voetjes dus op de grond houden. De bekerfinale wordt geweldig, er is een fantastische prestatie geleverd, maar we kunnen nog overal naast grijpen.”

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Nadat het schandaal was losgebarsten, werd de competitie even stilgelegd. Een paar duizend supporters en enkele spelers bliezen verzamelen in het stadion. Verslagenheid maakte plaats voor saamhorigheid. Was dat geen kantelmoment?

Den Boer: “Voor een stuk wel, ik geloof in de magie van de supporters. Maar het is een combinatie van factoren geweest: met Wouter kwam er een trainer die de spelers heeft bevrijd. De supporters, het mythische stadion en die ouderwetse fanfare zorgen voor dat tikkeltje extra. Vergeet ook niet: voor de spelers is het belangrijk dat ze ondanks alles een goed seizoen spelen. Mocht het minder goed aflopen, dan moeten ze allemaal op zoek naar een nieuwe job, hè.”

Staat de sympathie van KV Mechelen op het spel?

Den Boer: “Deze club zal altijd sympathie blijven losweken. Dankzij die 14.000 supporters die dag en nacht klaarstaan en de club destijds hebben gered, maar ook door het Europacupverleden.”

Heb je geprobeerd te achterhalen welke rol mensen van KV mogelijk hebben gespeeld in deze affaire?

Den Boer: “Ik ken de mensen over wie het gaat, maar het is niet aan mij om alles te gaan onderzoeken. Ik ga altijd uit van iemands onschuld, tot het tegendeel is bewezen. Ik hoop dat het allemaal meevalt.

“Nu, toevallig zag ik die bewuste wedstrijd tegen Waasland-Beveren. Ik weet nog dat ik zei, toen het 2-0 werd: 'Pas op, er gaat in het laatste halfuur ergens anders nog wat gebeuren.' Die geruchten deden toen al de ronde.”

Moet je niet alles willen weten als je de ambitie hebt om de nieuwe voorzitter van KV Mechelen te worden?

Den Boer: “Héb ik die ambitie dan? Kijk, ik ken de geruchten. In alle eerlijkheid: deze club ligt me na aan het hart. Maar pas als het onderzoek is afgerond, kun je conclusies trekken. Tot dan heeft het geen zin om te gaan speculeren of om mensen uit te nodigen voor een etentje.”

Aad de Mos over de bekercampagne: 'Het is typisch voor KV Mechelen om vanuit een underdogpositie grootse prestaties neer te zetten.' Beeld PhotoNews
Aad de Mos over de bekercampagne: 'Het is typisch voor KV Mechelen om vanuit een underdogpositie grootse prestaties neer te zetten.'Beeld PhotoNews

Hoe hard ambieer je die voorzittersrol?

Den Boer: “Ik ga het in ieder geval niet zelf vragen: 'Mag ik asjeblief voorzitter worden?' Weet je, ik heb ontzettend veel sympathie voor Marc Coucke. Je kunt zeggen wat je wilt, maar hij haalt wel Frank Arnesen en Pär Zetterberg terug. Mensen met een verleden bij de club. Zo hou je een club warm. Dat vind ik zó mooi. Mechelen zou ook zoiets kunnen gebruiken. Of ík daarvoor de juiste persoon ben, weet ik niet. Maar ik heb een heel goede verstandhouding met Dieter Penninckx (hoofdaandeelhouder, red.) en de rest van het bestuur. Ik wacht af, niets moet. Het lijkt me een mooie uitdaging: in afwachting ga ik met veel plezier weer kijken zaterdag.”

DE EX-JEUGDSPELER, STEVEN DEFOUR: “IN DE SPIONKOP”

Ex-Rode Duivel en Burnley-speler Steven Defour speelde tot z'n 14de voor KV Mechelen. De club liet hem nooit meer los. De heenmatch van de halve finale van de beker tegen Union volgde hij op televisie, thuis in Engeland. En de laatste thuiswedstrijden van vorig seizoen zag hij zelfs bijna allemaal in het stadion.

Steven Defour: “Ik was in België om te revalideren van mijn knieblessure. KV Mechelen is de club van mijn jeugd. Ik ben ze altijd blijven volgen, van op een afstand.”

Je volgde de degradatiestrijd vanuit de skyboxen. Heb je er de nieuwe sterke mannen van de club ontmoet?

Defour: “Ik ken vooral Johan Timmermans goed. Voor één van de wedstrijden heeft hij me voorgesteld aan Olivier Somers (mede-hoofdaandeelhouder, red.). Dieter Penninckx heb ik nooit ontmoet.

“Ik ben die mensen ook niet gaan storen om per se goedendag te zeggen, ik wilde op mijn gemak naar de wedstrijd kijken. Zij hadden vast ook betere dingen te doen op dat moment.” (lachje)

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Wat voelde je toen operatie Schone handen losbarstte?

Defour: “Ongeloof. Ik stond aan de grond genageld: 'Dat kan toch niet?' In diezelfde periode overleed mijn vader. Ik kreeg een bericht van Timmermans: hij kon niet aanwezig zijn op de begrafenis omdat de zaak in alle hevigheid was losgebarsten. Ik ben er niet verder op ingegaan, ik had andere dingen aan mijn hoofd.

“Mechelen heeft een geschiedenis van ups en downs, maar het is die downs ook altijd weer te boven gekomen. De clubliefde van de supporters is groot: ik zie hen niet afhaken omdat enkele mensen van de club iets verkeerds hebben gedaan. Echte clubliefde overstijgt dat. Zo is het ook gegaan ten tijde van het faillissement.”

Iedereen was het erover eens dat KV professioneler moest gaan werken, en er staat nu een prachtig stadion. De evenwichtsoefening is: hoe vermijd je dat de volkse traditieclub een bedrijf wordt?

Defour: “Een club moet nu eenmaal mee met de tijd. Ze hebben een nieuw stadion en een aandeelhoudersstructuur: dan wordt alles vanzelf zakelijker. Maar de supporters zullen altijd volks blijven. Kijk maar naar dat stadion: het zit meestal tjokvol en de sfeer is nog altijd dezelfde.”

Ironisch genoeg leverde de degradatie Mechelen nog méér fans op: bijna 11.000 abonnees, gemiddeld 13.500 toeschouwers, en meer mensen die op verplaatsing meegaan dan vroeger in 1A. Had je dat verwacht?

Defour: “Telkens wanneer de club uitgeteld lijkt, staan de supporters op. Ook in derde klasse daagden de fans massaal op. Dát is KV Mechelen. Ik heb andere clubs failliet zien gaan, die nooit meer zijn teruggekeerd. Bij Mechelen zie je hoe mensen hun hele leven in die club steken. Als het goed gaat, zijn ze blij. Gaat het slecht, dan steken ze nog een tandje bij.”

Zou jij zonder je carrière ook in die spionkop gestaan hebben?

Defour: (lacht) “Ik héb daar gestaan, toen ik klein was. Ik ging altijd kijken. En inderdaad, zonder mijn carrière zou ik daar nu nog staan.”

Enkele van je vrienden uit je kindertijd in Hombeek zijn sinds de vereffening de aanjagers van de Mechelse spionkop. Ken je hen nog?

Defour: “Na het overlijden van mijn papa heb ik enkele gasten teruggezien met wie ik nog heb gevoetbald, en van wie mijn papa de délégué was geweest. We hebben nu een WhatsApp-groepje aangemaakt, met de mannen van vroeger.”

In haast elk interview zeg je dat je je carrière bij Malinwa wilt afsluiten.

Defour: “Iedereen blíjft me daar dan ook over uitvragen (lacht). Als kleine jongen heb ik altijd gedacht: eerst doorloop ik de jeugdreeksen van KVM, en dan kom ik in de eerste ploeg. Door het faillissement is het er nooit van gekomen. Ik was 14 en ben naar Racing Genk gegaan.

“Ik zou heel graag nog eens voor KV spelen. Ook al is het om op de bank te zitten en af en toe in te vallen.”

Wanneer is het zover?

Defour: “Op dit moment is dat niet aan de orde, ik hoop dat mijn carrière nog even duurt. Ik heb nog één jaar een contract en wil dat vernieuwen. Daarna zien we wel. Nu, stel dat ik naar Mechelen wil, maar mijn club vraagt een te hoge transfersom, of er is geen interesse bij Mechelen, dan stopt dat verhaal, hè.”

Zou je KV – in het meest dramatische scenario – in de eerste amateurklasse te hulp schieten?

Defour: “Misschien wel, ja. Het is goed mogelijk dat ik dan met een paar mensen iets probeer te doen om te helpen. Maar ik heb er nog niet over nagedacht. Daar is het te vroeg voor.”

DE EX-VOORZITTER, JOHAN TIMMERMANS: “BLANCO STRAFBLAD”

Johan Timmermans was 15 jaar lang voorzitter van KV Mechelen, maar zette na het losbarsten van operatie Schone handen een stap opzij. Toch verliest hij geen seconde de moed.

“Op 1 mei spelen we de bekerfinale. We gaan er alles aan doen om te winnen. En als we kampioen worden, spelen we volgend seizoen in 1A.”

U klinkt optimistisch.

Timmermans: “KV Mechelen is geen club die bij de pakken blijft zitten. Na de degradatie zijn we onmiddellijk aan een nieuw elftal beginnen te bouwen. Toen Schone handen losbarstte, was het vooral zaak om de kalmte te bewaren. Dat hebben de nieuwe bestuurders uitstekend gedaan. Dat heeft voor rust in de kleedkamer gezorgd. Schone handen verandert niets aan de langetermijnplannen van KV Mechelen, noch aan de wens om zo snel mogelijk terug te keren naar 1A.”

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

U wordt niet heen en weer geslingerd tussen euforie en bezorgdheid?

Timmermans: “In alle eerlijkheid: nee. Er is niets wat men KV Mechelen kan aanwrijven. Ik stel alleen maar vast dat men er heel veel aan doet – sommige media werken daar graag aan mee – om KV Mechelen te destabiliseren. In elk artikel moet ik lezen dat de voetbalbond en de UEFA alles opvolgen, en dat KV Mechelen naar de eerste amateurklasse teruggezet kan worden.”

Dat zijn toch gewoon de feiten?

Timmermans: “Maar wie zegt dat dit onderzoek zich beperkt tot KV Mechelen? Bij mijn weten is men op 10 oktober bij meerdere clubs uit 1A binnengevallen, maar daarover wordt niet gesproken. Ik ben er nochtans zeker van dat er nog meer clubs op één of andere manier betrokken kunnen zijn.”

De adjunct-bondsprocureur van de voetbalbond heeft 'nieuws' aangekondigd.

Timmermans: “Ik maak mij absoluut geen zorgen. Daar is geen enkele reden toe.”

Er hebben wel mensen van uw club in de cel gezeten.

Timmermans: “Dat klopt. Maar weet u, ik ben een advocaat. Ik heb meer dan één dossier gezien waarbij mensen ten onrechte in de cel zaten.

“Ik heb onlangs gesproken met Stefaan Vanroy (sportief directeur, red.), met Olivier Somers heb ik dat nog niet kunnen doen. Maar ik ken hem als een correcte persoon, ik kan mij heel moeilijk inbeelden dat hij bepaalde initiatieven heeft genomen. Thierry Steemans (jarenlang financieel directeur, red.) is een ander verhaal: hij heeft volledig gebroken met het voetbal en wijst elke poging tot contact af.”

Tegen hem zou makelaar Dejan Veljkovic twee dagen voor de bewuste KV Mechelen – Waasland-Beveren hebben gezegd: 'Alles is in orde, de keuken is besteld.'

Timmermans: “Dat weet ik niet. Ik ga niet af op wat er in de kranten heeft gestaan.”

Is KV Mechelen te close geweest met Veljkovic?

Timmermans: “Dat kan zijn. Maar wat kan ik eraan doen als onze spelers weggaan bij hun makelaar en overstappen naar Veljkovic? Of als onze trainer hetzelfde doet? De 'huismakelaar van KV Mechelen' werd hij genoemd, omdat hij een speler of zes én de trainer had bij ons: 'Hij zal het daar wel voor het zeggen gehad hebben!' Wel, ik blijf erbij: hij had het níét voor het zeggen. In mijn ogen was er op dat ogenblik absoluut niets aan de hand. Veljkovic heeft Obradovic, Hanni en Kosanovic getransfereerd, transfers waarvoor we de juiste bedragen kregen en die KV Mechelen in staat hebben gesteld om te groeien.”

Ex-voorzitter Johan Timmermans over makelaar Dejan Veljkovic (foto): 'Het stoort mij dat KV Mechelen altijd aan hem werd gelinkt, terwijl ook andere clubs spelers van hem hadden.' Beeld PhotoNews
Ex-voorzitter Johan Timmermans over makelaar Dejan Veljkovic (foto): 'Het stoort mij dat KV Mechelen altijd aan hem werd gelinkt, terwijl ook andere clubs spelers van hem hadden.'Beeld PhotoNews

In die periode schreef Sport/Voetbalmagazine al uitgebreid over de ongezonde invloed van Veljkovic op KV Mechelen. U vond dat niet prettig en dat kwam het blad op een boycot te staan.

Timmermans: “Het stoorde mij dat KV Mechelen altijd aan Veljkovic werd gelinkt, terwijl ook andere clubs spelers van hem hadden.”

Toen u kort daarna Rik Vande Velde als sportief directeur aantrok, gaf u hem de opdracht 'de macht van Veljkovic in te perken'. Sport/Voetbalmagazine had dus toch gelijk?

Timmermans: (ontwijkend) “Wat moet ik dan zeggen tegen Mats Rits als hij naar Veljkovic overstapt? 'Mats, dat mag niet!' Nu, de nieuwe aandeelhouders hebben alles in het werk gesteld om te vermijden dat we te veel spelers van dezelfde makelaar zouden aantrekken.”

Waarom was het nodig dat u als voorzitter een stap opzij zette?

Timmermans: “Ik was sowieso van plan om aan het einde van dit seizoen terug te treden. Ik ben ondervraagd door de gerechtelijke politie en zo ontstond er in de media een teneur dat ik meer wist. Dat was voor mij het signaal om mijn functie neer te leggen.”

U moest ook uw zitje in het Uitvoerend Comité van de voetbalbond afstaan. Daarover zei u onlangs in een interview: 'Als men katholieker wil zijn dan de paus, moet men het strafregister van iedereen in het Uitvoerend Comité maar eens opvragen.' Dat is u vast niet in dank afgenomen.

Timmermans: “Ik heb gezegd wat ik te zeggen had en laat iedereen vrij om dat te interpreteren zoals hij wil. Ik ben een jurist, ik wik en weeg mijn woorden heel goed. En voor alle duidelijkheid: ik heb vandaag een blanco strafblad.”

Wat niet van iedereen bij de voetbalbond gezegd kan worden?

Timmermans: “Dat heb ik niet gezegd, hè. Ik heb de vráág gesteld.

“Na die uitspraak kwam ik een collega van een andere club tegen. Ik heb hem gezegd: 'Die uitspraak ging niet over u.' Hij heeft me geantwoord: 'Johan, dat weet ik wel.' Hij had ook een mail naar de bondsvoorzitter gestuurd: 'Misschien is het niet slecht om alles eens uit te spitten. Hier hebt u alvast mijn blanco strafregister.' Hij heeft na die mail niets meer vernomen.”

©Humo

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234