Vrijdag 30/07/2021

'Spelers die niet meewillen, flikker ik er gewoon uit'

Beerschotvoorzitter Patrick Vanoppen legt de schuld voor het ontslag van Adrie Koster voor een groot deel bij het onprofessionele gedrag van enkele 'ego's' binnen de groep. Die ondermijnden het gezag van de coach. 'Voor Adrie was het niet meer leuk, en we vonden beiden dat het niet meer recht te trekken viel.'

Patrick Vanoppen had veel uit te leggen, ook over zijn eigen geloofwaardigheid. Want als grote baas van Beerschot had hij vorig weekend nog met grote zekerheid verklaard dat Koster, ondanks de 4 op 27 punten, het seizoen zou uitdoen als trainer. Vijf dagen later was de breuk een feit, na een vage uitleg dat er "dingen op training gebeurd waren".

"Dit kan belachelijk overkomen voor mensen die het niet kunnen rijmen", zei Vanoppen gisteren. "Ik heb absoluut altijd de steun aan Adrie willen geven, want ik weet wat hij waard is. Maar als Adrie zegt dat het voor hem niet meer leuk is, hij de groep niet meer aanvoelt en vreest dat hij het niet meer kan recht treken, is dat een droeve constatatie. We vonden beiden dat er zo geen garantie is dat de resultaten zullen beteren, vandaar het ontslag."

Over de "gebeurde dingen op training" wilde Vanoppen niet specifiek uitweiden. In grote lijnen gaat het erom dat niet alle spelers nog achter de fysieke en tactische aanpak van Koster stonden, en de trainer een aantal incidenten, die zijn gezag ook ondermijnden, onvoldoende wist te corrigeren. Het verwijt van een gebrek aan discipline is een oud zeer dat onder Koster ook bij Club Brugge opdook. Vanoppen sprak over een gebrek aan respect en onprofessioneel gedrag. "Het gaat over een 'cascade' aan gedrag dat insluipt in een groep, waarbij zelfs meelopers fouten gaan maken."

Vanoppen geeft wel toe dat het incident met Coulibaly - die raakte in conflict met kapitein Losada en werd ontslagen - een splijtzwam voor Beerschot betekende. De groep raakte daarna verdeeld. "Dat incident was een keerpunt. Na acht matchen waren we goed bezig en stonden we nog vijfde. En dan is de glijbaan begonnen, iedereen weet waar dat eindigt: onderaan. Er hebben een aantal mensen niet juist gereageerd op Coulibaly. Toch sta ik nog 100 procent achter mijn beslissing. Er is een limiet overschreden, en dan is het gedaan."

De ultieme boodschap van Vanoppen was gericht aan de spelersgroep, die hij 's ochtends voor de training had toegesproken. Voor de media herhaalde hij de essentie: "Ik neem het ontslag de spelers meer kwalijk dan de trainer. Je kunt altijd discussiëren over methodes van training, maar de ego's mogen niet zo groot zijn dat het het teambelang schaadt. Dan functioneert de groep niet meer. De spelers moeten meer professionalisme aan de dag leggen. Als er al 'kampen' zijn, dan is het 'Kamp Team' en 'Kamp Ego'. Ik noem geen namen. Ik heb de spelers uitgelegd dat als het team in gevaar komt, ook hun ego in gevaar is. Ze beseffen niet dat hun ego hun eigen carrière kan kapotmaken. Pas als ze respect opbrengen voor elkaar en voor deze club, zal het lukken."

Vanoppen waarschuwt de spelers dat hun gedrag onder de nieuwe trainer moet beteren. "Dat is het voordeel van twee transferperiodes. Als ik voel dat sommige spelers de stap niet zetten, komen ze mij tegen. En dat zal niet leuk zijn voor hen. We zullen met deze club vooruitgang boeken met de spelers die vooruit willen. En zij die niet meewillen, flikker ik eruit."

Vanoppen liet tot slot ook uitschijnen dat hij even bij zichzelf ten rade zal gaan. "Ik heb ook fouten gemaakt. Ik ben van nature uit: als het bolt, laat ik het bollen en moei ik me niet. Misschien moet ik er korter op zitten. Daarom is dit ook een falen van de club."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234