Maandag 23/05/2022

Spelen zitten met controle op epogebruik bijna safe

Australië maakt zich nerveus op voor de Olympische Spelen in Sydney dit najaar. Tot 15 september, de openingsdag, heeft het land down under nog heel wat plooien glad te strijken. Daarbij valt het zeker niet mee om alles goed te doen, maar de organisatie wil te allen prijze voorkomen dat de Spelen net zo van doping doorspekt zijn als het WK zwemmen in Perth twee jaar geleden. Vandaar dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) nu eindelijk de strijd met de bloeddoping epo wil aanbinden.

Melbourne

Reuters / Eigen berichtgeving

Thea Swierstra

In de twee weken voor de Spelen wil het IOC zo'n tweehonderd atleten controleren door middel van een nieuwe test, als die op tijd waterdicht is. "Dat is nu nog niet het geval omdat het controlemiddel nog niet op hoogte en op verschillende rassen getest is. Daarom ontbreekt de wettelijke basis, maar wetenschappelijk is de test wel voor 99 procent rond," zegt IOC-lid Jacques Rogge. Het IOC heeft voor de research inzake epo-opsporing 24 miljoen frank (580.000 euro) ter beschikking gesteld. De Australische regering verdubbelde dat bedrag. Controle op het groeihormoon HGH is tijdens de zomerspelen in Sydney nog niet mogelijk.

Een organisator heeft niet enkel af te rekenen met het gedrag van atleten maar ook met wat zich buiten het stadion afspeelt. Ondermijning van het protocol kan uit elke - onverwachte - hoek komen. Zo willen de aboriginals de Spelen aangrijpen om hun grieven wereldkundig te maken. Vooral premier John Howard is de gebeten hond. De aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië, die zich nog steeds onderdrukt voelen door de blanken, verwijten hem gebrek aan wil tot verzoening. Ze krijgen bijval van wetenschapper Sir Gustav Nossal die hen aanspoort toch vooral te gaan protesteren omdat hij vindt dat het heilzaam is het conflict aan de buitenwereld te tonen.

Klein bier in vergelijking hiermee is de zorg om de goede conditie van de Australische sporters, zoals de Young Australian of the Year, zwemmer Ian Thorpe. Ook met de vooralsnog grotendeels ontbrekende interesse van de doorsnee-Australiër zal het wel goed komen, hoopt het organisatiecomité. De samenstelling van een lijst met tienduizend fakkellopers kostte heel wat meer zweet. Niet iedereen bleek even beschikbaar. Voormalig judoka Warren Richards, deelnemer aan de Olympische Spelen in 1976 in Montreal, was door het Australisch Olympisch Comité (AOC) voorgedragen als kandidaat-fakkeldrager, maar hij zal wel geen fakkel kunnen dragen omdat hij een gevangenisstraf van twaalf jaar uitzit wegens drugshandel. Ook de voormalige hardloper Ron Clarke voldoet niet aan het beeld van de ideale kandidaat. Hij heeft zich in zijn vaderland ontpopt tot groot criticus van de olympische gedachte. In zijn boeken valt hij het dopinggebruik en de vercommercialisering van de sport aan. Clarke heeft al enige ervaring opgedaan in het fakkellopen. Zo droeg hij de toorts op de Spelen van 1988 en 1992. Controversieel is zijn smaak wel te noemen, qua design springt voor Clarke de fakkel van Berlijn 1936, de Spelen in Hitler-Duitsland, eruit.

IOC stelt voor epo-research 24 miljoen frank ter beschikking

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234