Zondag 25/10/2020

Spelen van Athene lijden onder dopingzaak en lege tribunes

Coach Tzekos: 'Dit is niet meer ernstig te nemen. Men wil ons onze plaats in de historie afnemen'

D-day voor Griekse tragedie

Na twee dagen competitie blijft de oorspronkelijke conclusie min of meer staan: de Grieken hebben het beter voor elkaar dan verwacht en toch hebben ze zorgen. Naast enkele schoonheidsfoutjes heeft de affaire-Kenderis-Thanou-Tzekos inmiddels de proporties van een Griekse tragedie aangenomen. Vanmiddag zal het IOC beslissen of ze uit de Spelen worden gezet.

De zon schijnt volop in Athene, maar er hangt ook mist. Meer in het bijzonder over de affaire van de Griekse sprintwonders en hun flamboyante coach. We vatten nog even samen: Kostas Kenderis en Ekaterina Thanou werden donderdag voor de tweede keer in twee weken tijd betrapt op een zogeheten 'no show' voor een out of competition-dopingcontrole. Voor het IOC en WADA is dat een halszaak. De Griekse bond heeft geanticipeerd en ze voorlopig geschorst. Gisteren maakte de Internationale atletiekfederatie IAAF bekend dat Kenteris en Thanou ook op 28 juli in Tel Aviv een dopingcontrole misten. Ook op een controle in Chicago kwamen ze bewust niet opdagen.

De Griekse atleten toonden - dat zeggen ze althans - al hun goeie wil om een plasje af te leveren, maar wat ze ook probeerden, er ging altijd wel iets fout. Of ze waren niet op de opgegeven plaats door te veel verkeer, of ze waren thuis spullen halen en toen ze uiteindelijk zelf ter plaatse wilden komen, kregen ze warempel een motorongeluk. Dit is een samenvatting van de meest voorkomende versies want die verschillen nogal eens.

Zo ook over de gezondheidstoestand. Ze gaan niet dood van dat ongeval, daar is iedereen het over eens, maar de een heeft het over duizeligheid, de ander over hoofdpijn. Hoe dan ook, ook met een medicus aan het hoofd kon het Internationaal Olympisch Comité niet anders dan de atleten laten verzorgen en stelde het de hoorzitting 72 uur uit. Deze namiddag zullen Kenderis en Thanou moeten verschijnen voor de disciplinaire commissie van het IOC. Gisteren riepen hun coach en advocaten tegen al wie het horen wilde: "Ze zijn zuiver, en hebben nooit verboden middelen gebruikt. We zijn altijd eerlijk geweest en hebben niets te vrezen."

De hoop op een positieve plas is allang opgegeven, maar volgens de wandelgangen zou het IOC de zaak tot de spits drijven. Dat betekent verwijdering uit de Spelen, zelfs met het risico dat het sportarbitragetribunaal TAS binnen 24 uur de verwijdering ongedaan maakt. Dat zou best wel eens de uitkomst kunnen zijn, want er is twijfel over of de atleten wel persoonlijk werden gewaarschuwd dat ze moesten plassen.

Zelfs de Grieken geloven niet meer in de onschuld van hun trio gouddelvers. "Te veel is fout gegaan met die mensen, dit is een blamage voor de Spelen", is de teneur bij de man/vrouw in de straat. De kranten schreeuwen om de waarheid. Het onrechtstreekse bewijs is nog nooit zo overweldigend geweest. Alleen al de figuur van Tzekos, die handelt in voedingssupplementen, contacten onderhoudt met het gewichtheffers en bodybuildersmilieu - waar hij zijn omzet uit haalt - en die op zijn eigen website niet eens verhult dat hij expert is in hormonen en het verboden 4-androstenedion zomaar aanprijst. Dan is er ook nog de link met de Balco-lab. Vervolgens de verdachte prestaties van zijn topsprinters: nauwelijks lopen, nooit controleerbaar want niet te traceren en toch altijd toptijden en medailles. Chris Tzekos heeft het inmiddels over een heksenjacht: "Dit is niet meer ernstig te nemen. Men wil ons onze plaats in de historie afnemen."

Opvallend is dat Athene, de organisatie en de bevolking, zich niet wil vereenzelvigen met de bende van Tzekos. Die straalt negatief af op de organisatie en het succes van de Spelen is voorlopig het enige wat telt. De Olympische Spelen zijn betere reclame dan twee kandidaten op goud van het thuisland. Maar de Olympische Spelen hebben ook hun eerste schoonheidsfoutjes blootgegeven en die dreigen de stemming negatief te beïnvloeden. De pers mort al een tijdje over het te kleine hoofdperscentrum en heeft sinds de eerste dag probleem met de snelheid van het infosysteem op de computers. Sydney scoorde daarop in het eerste weekend beter. En er is meer. Bij het hockey op zaterdag gebeurde iets wat vier jaar geleden ondenkbaar was: de eerste wedstrijd werd tien minuten verlaat omdat de scheidsrechters niet op tijd waren. Een wedstrijd die te laat begon, was geleden van de chaotische Spelen van Atlanta in 1996.

Het grootste verschil met vier jaar geleden is voor iedereen zichtbaar. Op zaterdagochtend werden de Spelen op gang geschoten met vrouwenhockey voor bijna volstrekt lege tribunes, op uitzondering van de oranje horden hockeyfans. Hockey is misschien niet representatief als voorbeeld, omdat dat de enige sport is waarin Griekenland niet automatisch een team mocht uitsturen en dus ook grandioos de kwalificatie miste. Het zwemmen zou dan weer uitverkocht zijn, maar er zijn meer minder populaire sporten waar de tribunes opvallend leeg bleven.

De straten van Athene op zaterdag tijdens de wegwedstrijd: leeg. De olympische toeristen zijn weggebleven, dat is de harde waarheid die stilaan doordringt. De Amerikanen zijn niet zo massaal naar Athene gekomen als naar Sydney. De paranoia sinds 9/11, de reputatie van Athene als chaotische stad en de zwakke dollar zijn daar debet aan.

Kenteris en Thanou misten al dopingcontrole

De van doping verdachte Griekse sprintsterren Kostas Kenteris en Ekaterina Thanou hebben op 28 juli in Tel Aviv al een dopingcontrole gemist. Dat deelde de Internationale atletiekfederatie IAAF mee. Ook op een controle in Chicago kwamen ze bewust niet opdagen. "Maar die controle viel onder bevoegdheid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC)", zegt IAAF-voorzitter Lamine Diack. Kenteris en Thanou zouden bij hun aankomst in het olympisch dorp ook met 'schrik' gereageerd hebben nadat de Griekse vice-delegatieleider, Manolis Kolibadis, hen had verwittigd voor een mogelijke dopingcontrole. Dat lekte gisteren uit. Kolibadis bevestigde op een Griekse tv-zender dat hij de twee bij hun terugkeer in het dorp op donderdag rond 16.15 uur gezegd had dat ze mogelijk een controle zouden moeten ondergaan. "Ze reageerden als verschrikte duiven", aldus Kolibadis. "Ze hadden veel angst, vluchtten meteen naar hun kamers en negeerden alle handtekeningenjagers." Volgens de man "beefde Thanou over haar hele lichaam en begreep ze niet waarom men haar zo achterna zat". Twee uur later kwam een antidopingteam van het IOC in het dorp voor een onverwachte controle van de twee, maar trof lege kamers aan. Niemand had enig idee waar de twee naartoe waren. Later bleken ze het slachtoffer van een motorongeval in een buitenwijk van Athene. Thanou en Kenteris kregen 72 uur respijt voor ze worden verhoord. Vandaag moeten ze zich aanbieden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234