Dinsdag 29/09/2020

Spelen met het arme Dexia

Speculanten spelen met de toekomst van Dexia, maar wat de gemeentelijke holding met de bank doet, is niet veel fraaier. Volgens Huybrechts ligt de toekomst van de bank ook in handen van spaarders, kredietnemers en aandeelhouders. 'Trouw is de beste waarborg dat het ooit ook met de aandelen goedkomt.'

Terwijl het Belgische politieke orkest lustig verder speelt, beuken de golven op de westerse monetaire Titanic. De buik van de oceaan rommelt. De passagiers hebben de zwemvesten aan. Gisteren was Dexia op de beurs andermaal de klos, samen met de andere financiële aandelen. Aanleiding voor een koersimplosie van even 10 procent was de dreiging van het ratingagentschap Moody's om de waardering van Dexia (nu A1) naar beneden te halen. Moody's bleek tot nog toe de portefeuille Griekse obligaties van de probleembank (5,4 miljard) over het hoofd te hebben gezien.

Toch lijkt, onder vele gevaren die de financiële instellingen bedreigen, Griekenland op zich nog mee te vallen. Volgende week komt er een nieuw steunpakket voor Griekenland en Dexia zal zoals de andere schuldeisers allicht aangemaand worden om de looptijden van de Griekse schulden met enkele jaren te verlengen. Niet dat dit een duurzame oplossing is, maar iedereen heeft er belang bij om de Griekse waarheid pas over zeven jaar onder ogen te zien. Het alternatief is een nieuwe financiële crisis zoals na het faillissement van Lehman Brothers eind 2008. Dat zal niet gebeuren.

Bijziendheid

Maar Dexia deed dus een 'flashcrash' van 10 procent, kopten de websites. Bijna alle media lijden aan bijziendheid wanneer ze het over de beurzen en aandelenkoersen hebben.Toen Dexia eind mei een versnelling van zijn sanering aankondigde, steeg de koers en waren de commentatoren van mening dat de markt de afschrijving ten bedrage van 3,6 miljard op applaus onthaalde. In feite steeg de koers omdat naakte verkopers van Dexia-aandelen de door hen gewenste koersdaling even niet kregen. Ze moeten dan aandelen kopen en doen de koers stijgen. Gisteren kregen de 'shorters' wel hun zin en konden ze aandelen 5 à 10 procent goedkoper kopen dan de prijs waartegen ze de aandelen eerder verkochten. Zo worden koersen gevormd. De dagelijkse bokkensprongen van Dexia en van andere liquide aandelen hebben nog alleen indirect te maken met de fundamentele gang van zaken in de bedrijven. In trading, dus snelle aan- en verkopen, zijn aandelen instrumenten waarmee wordt ingespeeld op allerlei informatie, soms geruchten of interpretaties. In dalende beurzen wordt slecht nieuws geregeld opgepookt.

Is Dexia 8 euro 'waard' of 1,03 euro zoals op 6 maart 2009? Of 2,1 euro zoals gisteren? Volgens de leden van het orkest is het 8 euro, maar eigenlijk is Dexia moeilijk waardeerbaar. Dexia doet in België, Luxemburg, Frankrijk en Turkije mooie dingen die op zich zeker 5 à 6 euro waard zijn. Maar Dexia en de andere banken slepen ook zware erfenissen mee. Banken zijn vandaag bordkartonnen gevels waarachter ingrijpende renovatiewerken bezig zijn. Het balanstotaal van Dexia bijvoorbeeld komt van 651 miljard in 2008 (bijna twee keer het Belgisch BBP!), bedroeg eind 2010 567 miljard en moet nog met vele tientallen miljarden achteruit. En die afbraakwerken grijpen plaats in een monetair onweer. De bankaandelen zijn dan ook waard wat de speculant ervoor geeft.

Voor klanten en medewerkers van financiële instellingen die zich ongerust maken: de waardering van een bank op de beurs is de volgende tien jaar irrelevant voor wat u als spaarder of kredietnemer met uw bank doet. Meer nog, trouw is de beste waarborg dat het ooit ook met de aandelen goedkomt. Steun zelfs de mensen van de financiële vuilnisdienst.

Verwatering

Natuurlijk bevat de informatie waarmee traders geld verdienen, ook 'waarheid'. En als Moody's zijn rating verlaagt, dan krijgt Dexia het alleszins nog moeilijker. De financieringskost stijgt dan en in de mate dat Dexia sterk afhankelijk is van kortetermijnkredieten, is een ratingverlaging snel voelbaar. Wanneer de 'funding' duurder wordt, daalt de transformatiemarge waar een bank van leeft, dus van het verschil tussen wat aangetrokken geld kost en uitgeleend geld opbrengt. En met de afschrijvingen ter waarde van 3,6 miljard maakt Dexia dit jaar alleszins al een groot verlies. Dat moet niet nog erger worden. In die zin is de waarschuwing van Moody's een terechte zorg.

En wie verder zoekt in de erfenissen die onze banken meezeulen, vindt nog meer argumenten om koersdalingen te verantwoorden. Misschien het belangrijkste is de kans op verwatering die zowel bij Dexia als bij KBC bestaat. De overheden werden eind 2008 bereid gevonden om de echt toxische Amerikaanse portefeuilles van beide banken vanaf een bepaald verlies te waarborgen in ruil voor nieuwe aandelen. Voor Dexia gaat het om de restanten van het Amerikaanse FSA en voor KBC om wat we onder het letterwoord MBIA kunnen vangen. Het is allemaal heel technisch, maar als onze Belgische banken er niet in slagen om die probleemdossiers op te ruimen, dan worden ze haast genationaliseerd. Hoewel Dexia vandaag al voor 75 procent in handen van Franse en Belgische overheidsinstellingen is.

Minwaarde van 1,8 miljard

De dreiging van een toename van het aantal Dexia-aandelen en dus van verwatering, weegt op de koers van Dexia. Vandaar het belang van de aankondiging eind mei dat Dexia bereid is een minwaarde van 1,8 miljard te nemen bij de verkoop van de resterende FSA-portefeuille van ongeveer 9 miljard. Maar die verkoop is nog niet echt gebeurd en de Amerikaanse vastgoedmarkt verslechtert intussen. Mochten voor Amerikaanse verliezen nieuwe aandelen worden uitgegeven tegen de huidige beurskoers, dan kan de verwatering zeer groot zijn.

Dexia heeft vandaag maar een beurskapitalisatie van goed 4 miljard euro. Het goede nieuws is dat als Dexia die Amerikaanse hypotheek kan lichten, het ergste wellicht voorbij is. De aandeelhouders zoals de Gemeentelijke Holding moeten dan wel ophouden Dexia verder zelf te verwateren met dividenden in de vorm van nieuwe aandelen. Onlangs kregen ze weer één nieuw aandeel per 18 bestaande.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234