Donderdag 21/01/2021

Speerwerper Thorkildsen Europees atleet van het jaar

Nelson Evora.Beeld UNKNOWN

De Noorse speerwerper Andreas Thorkildsen is door de Europese atletiekfederatie (EAA) verkozen tot Europees atleet van het jaar. Hij haalde het voor de Portugese hinkstapspringer Nelson Evora en de Russische hoogspringer Andrey Silnov.

Opvolger Pitkämäki
De 26-jarige Thorkildsen verlengde in Peking zijn olympische titel van Athene en werd daarvoor beloond door de jury, die bestond uit leden van de Europese atletiekfederatie, het grote publiek (via internet) en de media. Hij volgt op de palmares de Fin Tero Pitkämäki op, ook al een speerwerper.

Nelson Evora
Hinkstapspringer Nelson Evora won op de Olympische Spelen goud met een beste wereldjaarprestatie (17,67 meter) en werd daarmee tweede in de verkiezing voor hoogspringer Andrey Silnov, ook goed voor goud in Peking.Bij de vrouwen werd de Russische polsstokspringster Yelena Isinbayeva woensdag al gekroond. Tia Hellebaut eindigde als derde. (belga/dea)

Uitslag 2008:
1. Andreas Thorkildsen (Noo/speer)
2. Nelson Evora (Por/hinkstap)
3. Andrey Silnov (Rus/hoog)
4. Gert Kanter (Est/discus)
5. Alex Schwazer (Ita/snelwandelen)
6. Primoz Kozmus (Slo/hamer)
7. Tomasz Majewski (Pol/kogel)
8. Andrei Krauchanka (WRu/tienkamp)
9. Viktor Roethlin (Zwi/marathon)
10. Yuriy Borzakovskiy (Rus/800 meter)

Palmares:
2008: Andreas Thorkildsen (Noo)
2007: Tero Pitkämäki (Fin)
2006: Francis Obikwelu (Por)
2005: Virgilijus Alekna (Lit)
2004: Christian Olsson (Zwe)
2003: Christian Olsson (Zwe)
2002: Dwain Chambers (GBr)
2001: André Bucher (Zwi)
2000: Jan Zelezny (Tsj)
1999: Tomas Dvorak (Tsj)
1998: Jonathan Edwards (GBr)
1997: Wilson Kipketer (Den)
1996: Jan Zelezny (Tsj)
1995: Jonathan Edwards (GBr)
1994: Colin Jackson (GBr)
1993: Linford Christie (GBr)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234