Vrijdag 24/09/2021

Speelpleinwerking Herent gaat uit protest niet meer naar Brugs dolfinarium

Het gemeentebestuur van Herent heeft beslist dat de gemeentelijke speelpleinwerking geen uitstappen meer zal organiseren naar het Brugse dolfinarium Boudewijn Seapark uit protest tegen de behandeling van de dieren. Dierenrechtenorganisatie Bite Back juicht de beslissing toe, maar het dolfinarium betreurt ze en weerlegt de Herentse argumenten.

Het Herentse schepencollege wijst erop dat een dolfinarium geen enkele betekenis heeft voor soortenbescherming, de shows geen educatieve waarde hebben en geen enkel kaal bassin de oceaan, die de natuurlijke habitat is voor deze dieren, kan vervangen. In de vrije natuur zwerven deze dieren immers tot honderd kilometer per dag en leven en jagen ze in complexe en hechte sociale familieverbanden. Het bassin is Brugge is bovendien overdekt, waardoor deze dieren nooit direct daglicht zien en nooit buitenlucht ademen, hetgeen zich uit een in een moeizame voortplanting.

In strijd met Europese wetgeving
Herent wijst er bovendien op dat de EU-wetgeving het commerciële gebruik van zeezoogdieren verbiedt en hierbij uitzondering maakt voor wetenschappelijke of educatieve doeleinden. "Dolfinaria kunnen die doeleinden echter niet waarmaken. Het opsluiten en conditioneren van dolfijnen beïnvloedt immers hun gedrag en natuurlijke instincten zodanig dat ze geen bijdrage meer kunnen leveren in die zin", aldus het college. De EU eist ook dat verblijven in dierentuinen zoveel mogelijk de natuurlijke omgeving benaderen, maar recent onderzoek heeft aangetoond dat het onmogelijk is om een leefomgeving als de oceaan na te bootsen.

Dierenrechtenorganisatie Bite Back roept alle gemeentebesturen en schooldirecties op om het voorbeeld van Herent te volgen en te opteren voor diervriendelijkere keuzes zoals educatief verantwoorde bezoeken aan opvangcentra voor niet langer gewenste dieren of wilde dieren. Bite Back voert elke laatste zondag van de maand voor het Brugse dolfinarium actie om het lot van de opgesloten dolfijnen aan te klagen en heeft naar eigen zeggen al menig bezoeker kunnen overtuigen om rechtsomkeer te maken.

Reactie Boudewijn Seapark
Het Boudewijn Seapark wijst er in een reactie op dat het dolfinarium voldoet aan alle Europese en Belgische wetten voor het houden van tuimelaars, de Vlaamse overheid jaar na jaar een vergunning verleent en dat in 2014 een werkgroep van de Raad van Dierenwelzijn op vraag van de Kamer van Volksvertegenwoordigers ter plekke vaststelde dat er geen sprake is van een verstoord welzijn bij de dolfijnen. "We werken voorts mee aan onderzoeken die in de natuur niet mogelijk zijn en soortgenoten in het wild helpen. Tijdens shows informeren we ook steeds over het schoonhouden van oceanen en de vele bedreigingen die dolfijnen in het wild tegenkomen", aldus het dolfinarium.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234