Donderdag 01/12/2022

Speelgoedwapens onder vuur

Pedagogie Houding van ouders cruciaal

Kinderen die van hun ouders met speelgoedpistolen mogen spelen, groeien vaak uit tot gewelddadige volwassenen. Niet meteen een nieuwe stelling, maar nu is ze ook wetenschappelijk bewezen. Volgens onderzoekers van de Amerikaanse universiteit van Georgia speelt de houding van de ouders een cruciale rol in het toekomstig gedrag van hun kinderen.

Ouders die er geen probleem in zien om hun kinderen met wapens te laten spelen, hebben agressievere kinderen dan ouders die hun kinderen uitleggen dat vechten verkeerd is en hen aanmoedigen om conflicten uit te praten. Dat blijkt uit een onderzoek bij 9.000 Amerikaanse tieners. Het agressieve gedrag van de onderzochte kinderen werd berekend op basis van het aantal gewelddadige incidenten waarbij ze naar eigen zeggen betrokken waren. Volgens de onderzoekers waren er bij de twaalfjarigen al opmerkelijke verschillen in agressie, te wijten aan hun opvoeding.

"Wat ouders hun kinderen zeggen over geweld en vechten bepaalt de mate waarin de kinderen zelf betrokken zullen raken bij incidenten en daarbij ook gewond raken", stelt professor Pamela Orphinas van de universiteit van Georgia. Kinderen moeten volgens haar aangemoedigd worden om hun conflicten op een vredelievende manier op te lossen. "We leven in een tijd waarin geweld door kinderen vaak grote proporties aanneemt. We moeten hen bewust maken van het feit dat wapens niet aanvaardbaar zijn, en dat geldt dus ook voor speelgoedwapens. Preventie van geweld bij adolescenten moet dus bij de ouders beginnen. Die hebben immers de kans om een duidelijke en niet te mis verstane boodschap te geven aan hun kinderen en hen het goeie voorbeeld te tonen."

Ook andere familiale factoren spelen volgens de onderzoekers een rol. Zoals de mate waarin kinderen overweg kunnen met hun ouders, de begeleiding van ouders bij buitenschoolse activiteiten van hun kroost en het feit of het kind bij beide ouders leeft of in een eenoudergezin.

Door het recente onderzoek laait ook de discussie opnieuw op over de verkoop van speelgoedwapens. In de nasleep van de Dunblane-schietpartij lanceerden Amerikaanse actiegroepen een grootschalige campagne die een volledige ban van handwapens nastreeft. Ook speelgoedwapens kwamen toen zwaar onder vuur te liggen. Campagneverantwoordelijke Ann Pearston noemde de marketing van speelgoedgeweren onverantwoord. Sommige kerkleiders en politici stelden dat dergelijk speelgoed de verkeerde boodschap overbracht. Ook nu weer krijgen speelgoedwinkels het in deze Sinterklaas- en Kerstmantijd zwaar te verduren. Niet alleen de uitgebreide collectie aan speelgoedwapens krijgt kritiek, ook de verkoop van populaire actiefiguren als Action Man, Iron Man en andere mannen, die een heel arsenaal aan wapens met zich meezeulen, ligt zwaar onder vuur.

De meningen zijn echter verdeeld. Zo trok een groep psychologen onlangs fel van leer tegen wat zij noemden de "losgeslagen politieke correctheid". Volgens de psychologen is een volledige ban van speelgoedwapens gevaarlijk. Hoe meer je iets bant, hoe aantrekkelijker het namelijk wordt. Volgens hen begrijpen de meeste kinderen wel dat niemand gewond raakt bij het spelen met een speelgoedgeweer en ontbreekt de behoefte om echt iemand te kwetsen tijdens het spel. Maar dat kinderen opgevoed moeten worden in de gedacht dat geweld niets oplost, daar zijn ook zij het over eens.

We moeten ons dus niet meteen schuldig voelen als zoon- of dochterlief veldslagen uitvecht met door Sint gebrachte troepen. Als daartussen ook wat tijd is om van gedachten te wisselen over wat agressie in de realiteit aanricht.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234