Vrijdag 09/12/2022

Drugs

Speed in crèche: stagiaire in verdenking gesteld en vrijgelaten

Burgemeester D'Haese. Beeld BELGA
Burgemeester D'Haese.Beeld BELGA

De 18-jarige stagiaire met wiens zakje speed peuters in een kinderdagverblijf in Aalst vandaag konden spelen, is in verdenking gesteld voor het bezit van verboden middelen en vrijgelaten zonder voorwaarden. Dat bevestigt het parket van Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde. Door het voorval werden vanochtend twaalf peuters preventief naar het ziekenhuis overgebracht. Uiteindelijk bleken ze allemaal ongedeerd.

Redactie

De stagiaire werd vanavond voor de onderzoeksrechter geleid. Die stelde haar in verdenking voor het bezit van verboden middelen en liet haar vrij zonder voorwaarden.

Dat laatste kan niet op begrip rekenen van de Aalsterse burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). "Ik respecteer de scheiding der machten, een onderzoeksrechter beslist soeverein, maar ik ben ontgoocheld dat er niet met meer zorg omgegaan wordt met de fysieke en psychische integriteit van jonge kinderen", zegt hij. "Dit staat in schril contrast met de onwaarschijnlijkheid van de feiten, de maatschappelijke commotie en de wet op de voorlopige hechtenis."

Hoe het spul in handen van de kinderen kwam, wordt nog onderzocht. Lindsey D.G. bekende aan haar stagebegeleidster, die net op bezoek was, dat zij de ­eigenares was van het zakje speed. De twaalf betrokken kinderen - allemaal peuters tussen 0 en 3 jaar oud - werden voor de zekerheid overgebracht naar het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis in Aalst. Na een urinetest bleek dat geen enkel kindje van de gevaarlijke harddrugs had gesnoept. Het pakketje zou niet open zijn geweest.

De 18-jarige stagiaire heeft zelf al een dochtertje van anderhalf, dat wordt ­opgevoed door haar moeder. Lindsey D.G. zelf studeert de richting 'Zorg voor kinderen' in Aalst.

De onderzoeksrechter vond het niet nodig om persoonlijk naar haar ­verhaal te luisteren en de leerlinge werd dus niet voorgeleid. Hij stelde haar wel in verdenking voor het bezit van speed. Daardoor riskeert ze vijf jaar cel. Mogelijk wordt de aanklacht nog verzwaard, omdat ze kinderen onder de twaalf in gevaar bracht. In dat geval kan haar straf oplopen tot 20 jaar.

"Onaanvaardbaar"

Burgemeester van Aalst Christophe D'Haese (N-VA) benadrukt dat er alert gereageerd werd door de eigen begeleidsters van het stedelijk kinderdagverblijf.

"De directie en stageverantwoordelijke werden onmiddellijk verwittigd", zegt hij. "De kinderen zijn uit voorzorg naar het ziekenhuis overgebracht met hun begeleidsters, zo vertrouwd en rustig mogelijk. Ook de ouders werden onmiddellijk verwittigd. Er was op geen enkel moment paniek."

"De kindjes uit de andere leefgroepen kwamen nooit in de buurt van het bewuste zakje en liepen bijgevolg dan ook geen enkel risico", zegt het stadsbestuur. Om mogelijke ongerustheid weg te nemen, gaf het stadsbestuur alle ouders uit het kinderdagverblijf een brief mee met informatie over wat er precies gebeurde.

Christoph D'Haese zegt verder dat het probleem bij een extern iemand lag. "Ik vind dat het kinderdagverblijf niet gestigmatiseerd mag worden, want het personeel doet dagelijks het maximale om het voor de kinderen zo goed mogelijk te maken."

"Volstrekt onaanvaardbaar"

De Aalsterse burgemeester vindt het voorval "volstrekt onaanvaardbaar". "Het verwondert me ergens niet, want ik waarschuw al langer voor een ongebreidelde permessiviteit tegenover het bezit van verboden middelen, en niemand stelt zich daar vragen bij. Ik hoop dat ik in het parket en de gerechtelijk overheid een partner kan vinden, want je ziet wat er gebeurt als bezit niet strafbaar gesteld wordt."

Kind en Gezin zegt informatie van de politie ontvangen te hebben dat de zaak goed werd aangepakt door het kinderdagverblijf. "Wij zullen met de instelling kijken wat er is gebeurd, wat de aanleiding was en welke garanties gegeven kunnen worden dat dit niet meer kan voorvallen", zegt woordvoerster Leen Dubois (Kind en Gezin).

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234