Donderdag 08/12/2022

Economie

"Speculatietaks is een ramp: kost overheid dit jaar 12 miljoen euro"

Keytrade Bank. Beeld Photo News
Keytrade Bank.Beeld Photo News

De speculatietaks die de federale regering sinds begin dit jaar heeft ingevoerd, is een ramp. Dat zeggen twaalf beursvennootschappen en online brokers donderdag op een persconferentie. "De taks zal de schatkist dit jaar naar schatting 12 miljoen euro kosten, terwijl de regering gerekend had op 34 miljoen euro aan inkomsten." Daarnaast zijn er nog indirecte effecten, op tewerkstelling en het imago van Brussel als financieel centrum. De betrokkenen dringen dan ook aan op overleg met minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Er is al veel geschreven en geklaagd over de speculatietaks, maar nu komt de sector -twaalf bedrijven die instaan voor een meerderheid van beurstransacties van particulieren in België- voor het eerst gezamenlijk naar buiten. Het gaat onder meer om Leleux Associated Brokers, Keytrade Bank en Binckbank. Hun oordeel na zes maanden speculatietaks is vernietigend. "Een ramp: ze kost ons land geld in plaats van dat ze opbrengt", aldus Olivier Leleux van de gelijknamige broker. "Iedereen is verliezer." De taks krijgt ook het verwijt een 'symbolische taks' te zijn.

Verlies

De taks treft alleen Belgische particulieren, en geen professionelen of buitenlandse beleggers. Die laatste categorieën maken nochtans 95 procent van de volumes op Euronext Brussel uit. Bovendien kan de taks ook makkelijk worden ontweken, bijvoorbeeld door zijn belegging langer dan zes maanden in portefeuille te houden, door te kiezen voor een buitenlandse broker of door te kiezen voor andere -meer speculatieve- producten dan aandelen.

In deze gevallen betaalt de belegger ook geen of minder beurstaks. Waar de beursvennootschappen voor gewaarschuwd hadden, is ook gebeurd: de staat verliest inkomsten. Concreet hebben de twaalf vennootschappen voor de eerste zes maanden 5.459.700 euro meerwaardebelasting afgehouden. Maar in dezelfde periode werd er ook 11.384.265 minder aan taks op beursverrichtingen afgehouden. "Zes miljoen minder dus, op jaarbasis 12 miljoen euro. En dit terwijl de federale overheid 34 miljoen euro meerinkomsten gebudgetteerd had uit beide belastingen samen."

undefined

Afschaffing

Tot slot zijn er ook nog de indirecte effecten van de speculatietaks. De beurshuizen zien hun inkomsten fors dalen, in het geval van Leleux Associated Brokers met 60 procent tegenover de eerste jaarhelft vorig jaar. Dat heeft gevolgen voor de belastingen die zij betalen en de werkgelegenheid in de sector. En met de Brexit komt er nog een argument bij: als Brussel zich wil profileren als alternatief voor Londen, geeft de taks een negatief signaal. Sommige spelers zoals Binckbank dreigden zelfs al met een verhuis uit Brussel.

De twaalf brokers pleiten donderdag dan ook onomwonden voor een afschaffing van de speculatietaks. Leleux beklemtoont niet tegen de tax shift te zijn, maar betreurt nooit te zijn gehoord door de regering. "Zelfs een tiental mails werden nooit beantwoord". De sector hoopt nu wél geconsulteerd te worden, om samen met de minister een nieuw fiscaal kader uit te werken. Hoe dat er concreet moet uitzien, wil men nog niet kwijt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234