Donderdag 22/08/2019

Speculanten

Deze formatie is een stellingenoorlog, waarbij iedereen de vlag van het eigen gelijk boven de loopgraven houdt

De formatie blijft rustig verder kabbelen, mocht het u nog interesseren, en er bestaat geen twijfel meer over dat het formatierecord van 148 dagen zal sneuvelen. Dat is dan meteen de grootste, want enige verdienste van deze ploeg oranje-blauwe onderhandelaars, want behalve een bonte verzameling deelakkoordjes waarin weinig tot niets een daadkrachtig nieuw beleid laat vermoeden, staan we nog altijd nergens. Een begin van een oplossing voor de splitsing van B-H-V, laat staan voor een staatshervorming, is nergens te bespeuren. Nog altijd blijft de fictie overeind dat je met een meerderheid van 81 dingen kunt doen waarvoor je een meerderheid van 100 nodig hebt. Soms vraag je je af waarover die mensen het al die dagen gehad hebben, hoe dikwijls je hetzelfde kunt herkauwen zonder jezelf beu te worden.

Het ziet er trouwens met de dag minder goed uit. De discrete Herman Van Rompuy had voor een lichte dooi gezorgd, maar sindsdien is zowat iedereen hervallen in het vrolijke Hertoginnedalscenario, waarbij de ene stoere en/of beledigende verklaring onmiddellijk een tegenreactie oproept. Waarbij iedere poging tot constructief voorstel, waarmee iemand een risico neemt, onmiddellijk afgeknald wordt. We zijn beland in een steriele stellingenoorlog, waarin iedereen hooguit de vlag van het eigen gelijk boven de loopgraven houdt. Van enige urgentie, van enig besef dat dit land niet zonder bestuur kan blijven aanmodderen, is vooralsnog geen sprake.

De vorige generaties politici hadden iets van fabrieksdirecteurs: ze wisten dat ze moesten investeren, en dus toegeven, om de boel aan de gang te houden. Ze waren niet vies van een beetje winst, maar ze hielden de blik wel op de langere termijn gericht: wat gebeurt er binnen één, twee, zelfs vijf jaar, en is dat goed voor mijn bedrijf/partij maar ook voor het algemene politiek-economische klimaat?

De huidige generatie heeft veel meer weg van speculanten. Alleen geïnteresseerd in het snelle gewin, onmachtig verder te kijken dan de peiling van vandaag en de verkiezingen van 2009. Gefixeerd op de stemming en het humeur van de dag, op die ene uitspraak die de politieke koers van hun partij een paar procentpunten zal laten zakken of stijgen. Een visie op langere termijn ontbreekt, een bekommernis over de gezondheid en de toekomst van het bedrijf België vooralsnog ook.

Yves Desmet

Politiek

hoofdredacteur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden