Dinsdag 28/01/2020

Speciale postzegel voor Floraliën komt met bloemzaadjes

De Post is begonnen met het verkopen van hun speciale postzegels ter ere van de Gentse Floraliën. Het vijfjaarlijkse bloemenfestival is bij elke editie een dankbaar ontwerp voor zegels, maar deze uitgave is toch iets ongewoner dan andere jaren. De koper krijgt dit keer echte bloemzaadjes bij de fleurige zegels.

Om het uitzonderlijke initiatief op poten te zetten leverde een bloemzaadspecialist vier miljoen zaadjes aan De Post, die dat enorme aantal verdeelde over vierhonderdduizend vellen van de speciale postzegels. “De zaadjes zijn terug te vinden op de velrand van elk blad met tien Floraliënzegels”, legt Fred Lens van De Post uit.

Elk zo’n blad bestaat uit twee verschillende soorten zegels. De ene soort toont Siertabak, terwijl de andere postzegels de afbeelding dragen van de Prikneus, een bloem uit de anjerfamilie. “Het is van die laatste bloem dat de kopers zaadjes meekrijgen, en die ze thuis dus zelf zullen kunnen kweken”, aldus Lens. De bloemzaadjes zijn terug te vinden op het logo van de Gentse Floraliën, dat op de linkeronderhoek van het blad is afgebeeld.

Om de actie te realiseren werkt De Post dan ook samen met het bestuur van de Floraliën. “Het idee om zaden te verspreiden met de zegels komt van De Post zelf”, zegt Paul Vandenbosch, directeur van de bloemententoonstelling. “Maar het spreekt voor zich dat wij meteen verkocht waren voor het initiatief. Onze tentoonstelling krijgt bij elke editie sowieso al een speciale postzegel. Dit leek ons dan ook een interessant idee.”

De juiste bloemsoort voor de actie vinden bleek echter geen sinecure te zijn. De zaden die meegegeven worden met de zegels moesten namelijk sterk genoeg zijn om niet te lijden onder het hele proces. “We moesten inderdaad eerst eens nagaan of zoiets wel uitvoerbaar was”, zegt Floraliëndirecteur Vandenbosch.

“We moesten rekening houden met het feit dat de bloemzaden ruw behandeld kunnen worden op hun weg naar de klant”, zegt hij. “Dus gingen we op zoek naar een bloemensoort waarvan de zaden zo’n lange weg heelhuids zouden kunnen doorstaan.” Om die te vinden riep het bestuur van de Gentse Floraliën zelfs de hulp in van een ‘bloemzaadspecialist’. Die koos de Prikneus als uitverkoren bloem.

Rest nog de vraag hoe de zaden vast te maken aan de postzegels. “Daarvoor hebben we gebruikgemaakt van een speciaal soort gel”, legt Lens uit. “Die speciale gel houdt de zaden wel op hun plaats op het blad, maar het beschadigt ze niet. De zaden zullen dus meteen van het blad geplant kunnen worden, en zullen dan dit jaar nog uitkomen.”(TR)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234