Woensdag 27/10/2021

Update

Spanning stijgt over Griekse schuldenruil

De Griekse premier Lucas Papademos. Beeld AP
De Griekse premier Lucas Papademos.Beeld AP

Griekenland gaat bange uren tegemoet. De private schuldeisers van het land hebben nog tot morgen 21 uur Belgische tijd om in te stemmen met een obligatieruil die een aanzienlijk deel van de Griekse schulden doet verdwijnen. Doel van de ruiloperatie is de Griekse overheidsschuld opnieuw houdbaar te maken.

In een persbericht maakte het IIF, de belangenvereniging van banken en verzekeraars die met de Griekse overheid onderhandeld heeft over de schuldenruil, bekend dat al zeker 32 financiële instellingen aan de operatie zullen deelnemen. Het gaat om onder meer de zes grootste Griekse banken.

Grote namen die participeren zijn de Duitse verzekeraar Allianz en herverzekeraar Münich Re. Ook de Belgische bank-verzekeraar KBC, het Frans-Belgische Dexia en het Belgisch-Nederlandse Ageas hebben toegezegd. De 32 instellingen bezitten samen 84 miljard euro aan Grieks schuldpapier, of 40,8 procent van de totale schuld in handen van private crediteurs.

Van de tabellen
Doel van de hele operatie is 107 miljard euro van de Griekse schuld van de tabellen te vegen. Zo moet, samen met een hele reeks saneringen en hervormingen en een internationale lening van 130 miljard euro, de totale overheidsschuld afgebouwd kunnen worden tot 120,5 procent van het Griekse bbp in 2020. Momenteel bedraagt de schuldratio 165 procent. Private schuldeisers hebben 206 miljard euro aan Griekse obligaties in hun portefeuilles zitten.

De voorgestelde ruiloperatie bestaat erin dat de privécrediteurs hun obligaties inruilen voor nieuw Grieks schuldpapier dat 53,5 procent minder waard is. Omdat ook de rente lager zal zijn, kan het totale verlies voor de banken, verzekeraars en andere instellingen de facto oplopen tot 75 procent.

Juridisch gesproken is de deelname aan de schuldenruil vrijwillig. Concreet stelt de Griekse overheid zijn schuldeisers twee vragen, die losstaan van elkaar: nemen ze deel aan de operatie? En gaan ze ermee akkoord dat de schuldenruil alsnog opgelegd wordt? Als minstens 66 procent van de schuldeisers positief antwoordt op de tweede vraag, kan Griekenland de deelname aan de schuldenruil verplichten. Daarvoor keurde het vorige maand wetgeving goed die "collective action"-clausules (CAC's) in de bestaande obligaties integreert.

Succes
Van zodra 90 procent deelneemt aan de ruil kan de operatie als een succes worden beschouwd en zullen de CAC's niet worden geactiveerd. De Griekse krant Kathimerini meent te weten dat de regering van Lukas Papademos ervan uitgaat dat tussen 75 en 80 procent van de schuldeisers op eigen initiatief zal participeren.

Volgens de Britse zakenkrant Financial Times bestaat de tactiek van de Grieken er nu in ervoor te zorgen dat alle houders van schuldpapier die onder Grieks recht zijn uitgegeven (86 procent van de 206 miljard euro in privéhanden) intekenen - middels de activering van de CAC's. Door ermee te dreigen dat er "geen geld" meer zal overschieten om schuldeisers terug te betalen die niet deelnemen, hopen de Grieken voldoende houders van obligaties die onder ander recht zijn uitgegeven, ervan te overtuigen om in te tekenen. Op die manier kan de drempel van 90 procent worden gehaald.

Wanbetaler
Wanneer de CAC's worden geactiveerd, lijkt de kans zeer groot dat de Griekse overheid als 'wanbetaler' zal worden bestempeld en dat de verzekeringen tegen wanbetaling (credit default swaps, CDS) zullen worden aangesproken. Hoe de financiële markten daarop zullen reageren, is onduidelijk.

De schuldeisers hebben tot morgen 21 uur de tijd om in te tekenen op de ruiloperatie. Vrijdag zou de bevoegde belangenorganisatie van de financiële sector (ISDA of International Swaps and Derivatives Association) beslissen of er sprake is van een wanbetaling en de CDS-contracten geactiveerd worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234