Zondag 19/09/2021

Spanning stijgt op strategisch Krimschiereiland

De nieuwe Oekraïense machthebbers en Rusland zijn een krachtmeting begonnen om de Krim. Daar ligt ook de Russische Zwarte Zeevloot.

Oleksandr Turchinov, als Oekraïens parlementsvoorzitter de nieuwe interim-president, waarschuwde gisteren voor separatisme door pro-Russische regio's. Hij verklaarde vooral een door Moskou gesteunde afscheiding te vrezen van de autonome Krimrepubliek, waar in de haven van Sebastopol ook de strategische Russische Zwarte Zeevloot ligt aangemeerd. "In sommige regio's staan separatisten op. Oekraïne moet verenigd en verdedigd worden", verklaarde hij.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken van zijn kant haalde keihard uit naar de 'discriminerende houding' van de nieuwe machthebbers tegenover de pro-Russische regio's in het oosten en op de zuidoostelijke Krim. "Er is een koers ingeslagen om dictatoriale en soms terroristische methodes te gebruiken om dissidenten in verschillende regio's te onderdrukken", klonk het in een scherpe mededeling.

De spanning op de Krim steeg zienderogen sinds de voorzitter van het Krimse parlement, Volodimir Konstantinov, vorige week waarschuwde niet uit te sluiten zich van het centrale gezag in Kiev af te scheuren. Er werden in het voorbije weekend ook pro-Russische manifestaties georganiseerd, waarbij Moskou "gevraagd" werd "om de Krim te verdedigen tegen oprukkende fascisten". In de stad Kerch werd een Oekraïense vlag verscheurd door een boze menigte, die vervolgens de Russische driekleur hees.

Tataren

De etnische Russen maken op de Krim 58,5 procent uit van de bevolking. Daartegenover staan de Oekraïeners (24,4 procent) en de oorspronkelijke moslimbevolking - de Tataren (12,1 procent), die beiden onder de vleugels van Kiev willen blijven.

De leider van de Tataren, Mustafa Jemilev, waarschuwde dat zijn volk zich zal verzetten tegen pogingen om de Krim bij Moskou in te lijven. De Tataren haten het Kremlin nog steeds omdat Stalin hen tijdens WOII massaal deporteerde naar Centraal-Azië. Een regionaal burgerconflict valt er dus niet uit te sluiten.

De Krim is historisch altijd al een geopolitiek kruitvat geweest. In de negentiende eeuw voerden Rusland en Turkije een eeuw lang slag om het (27.000 km2 grote) schiereiland. Tijdens de Krimoorlog (1853-'56) werd het eiland zelfs inzet van een internationaal conflict waarbij Turkije steun kreeg van Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Piëmont-Sardinië. USSR-leider Chroetsjov schonk de Krim in 1954 aan de Oekraïense Sovjetstaat. Na de instorting van de Sovjet-Unie in 1991 bleef de Krim bij Oekraïne maar kreeg wel de status van een autonome republiek.

De huidige regioregering behield altijd nauwere banden met Moskou dan met Kiev. Daarom is Janoekovitsj ook naar de Krim gevlucht.

De vrees voor separatistisch geweld werd gisteren onderstreept door telefonisch spoedoverleg tussen generaal Valeri Gerasimov, de stafchef van de Russische krijgsmacht, en generaal Philipp Breedlove, het hoofd van de VS-strijdkrachten in Europa.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234