Maandag 05/06/2023

NieuwsVS

Spanning stijgt in de VS over uitspraak op proces over Black Lives Matter-doden in Kenosha vorig jaar

Beklaagde Kyle Rittenhouse, die als zeventienjarige twee mensen doodschoot en er een verwondde. Beeld AP
Beklaagde Kyle Rittenhouse, die als zeventienjarige twee mensen doodschoot en er een verwondde.Beeld AP

In de VS wordt een uitspraak verwacht op het proces tegen Kyle Rittenhouse (18). De Trump-fanaat schoot vorig jaar twee mensen dood tijdens een manifestatie van Black Lives Matter. De vrees is groot dat het verdict tot nieuw geweld zal leiden – al was het maar omdat de rechtbankvoorzitter zich hoogst partijdig zou hebben gedragen.

Guy Van Vlierden

In Kenosha, de stad in Wisconsin waar het drama zich op 25 augustus 2020 voltrok, moeten vijfhonderd soldaten over de orde waken. In het 100 kilometer verderop gelegen Chicago trok de politie al het verlof van haar agenten in. Het gerucht ging dat de twaalfkoppige jury die over Rittenhouse moet oordelen, dinsdagavond al een verdict had – maar dat de bekendmaking doelbewust uitgesteld werd tot het weer licht en veiliger was. Maar dat leek niet te kloppen, want de jury zat nadien toch al weer meer dan een uur bijeen.

Kyle Rittenhouse bij de loting van de juryleden, die hij — zeer ongebruikelijk — persoonlijk uit de trommel mocht trekken Beeld AP
Kyle Rittenhouse bij de loting van de juryleden, die hij — zeer ongebruikelijk — persoonlijk uit de trommel mocht trekkenBeeld AP

Rittenhouse staat terecht voor moord omdat hij twee mensen doodde en er een verwondde met een semi-automatisch geweer. Dat gebeurde tijdens protesten over het lot van Jacob Blake, een 29-jarige Afro-Amerikaan die verlamd is sedert hij werd neergekogeld door de politie. Rittenhouse stond bekend als wapenfanaat en een vurig supporter van toenmalig president Donald Trump. Hij zegt dat hij ter plekke ging om gewonden te verzorgen en enkel geschoten heeft omdat hij werd bedreigd.

Extreemrechts

In de eerste plaats wordt er gevreesd voor geweld van zijn medestanders. Zo zou een lokale extreemrechtse groep het privé-adres van de openbare aanklager hebben verspreid, waardoor die extra beveiliging kreeg. Een man is opgepakt die videobeelden van de juryleden had gemaakt terwijl ze het gerechtsgebouw verlieten. Ook linkse extremisten zouden door het lint kunnen gaan als Rittenhouse licht of niet wordt gestraft. Zij zullen aanvoeren dat het proces niet onpartijdig is gevoerd.

Voor de rechtbank in Kenosha komt het geregeld tot hoogoplopende ruzies tussen vóór- en tegenstrevers van Rittenhouse Beeld REUTERS
Voor de rechtbank in Kenosha komt het geregeld tot hoogoplopende ruzies tussen vóór- en tegenstrevers van RittenhouseBeeld REUTERS

Zo verbood rechtbankvoorzitter Bruce Schroeder (75) de aanklager de twee doden “slachtoffers” te noemen, terwijl hij toestond dat de verdediging hen als “plunderaars” en “brandstichters” bestempelde. Hij liet een aanklacht voor illegale wapendracht vallen, hoewel het vrije wapenbezit in Wisconsin enkel voor meerderjarigen geldt. Op zeker moment vroeg hij een applaus voor een expert die de verdediging had opgeroepen – en een keer maakte hij voor een lunchbreak een grap over Aziatisch voedsel die door velen als racistisch werd ervaren.

Rechtbankvoorzitter Bruce Schroeder, die het verwijt krijgt dat hij partijdig zou zijn Beeld REUTERS
Rechtbankvoorzitter Bruce Schroeder, die het verwijt krijgt dat hij partijdig zou zijnBeeld REUTERS

Toen een zelfverklaarde journalist die door de verdediging als getuige opgeroepen was, voor gewezen Trump-adviseur Steve Bannon bleek te werken, mocht de aanklager daar niet op ingaan. “Dit is geen politiek proces”, beet Schroeder hem toe. Dat alles leidde er al toe dat critici op Twitter verzuchtten dat de uitkomst van het proces vaststaat. “De enige vraag is of Schroeder de beklaagde een knuffel zal geven zodra hij vrijgesproken is”, zo luidde het daar.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234