Zondag 26/01/2020

Amerikaanse politiek

Spanning loopt op rond Trump-entourage, eerste arrestatie wordt snel verwacht

De naam van Paul Manafort (tweede van rechts) wordt het meest genoemd: in juli werd hij verrast door een FBI-huiszoeking in de vroege ochtend. Beeld REUTERS

Wie wordt het? Een dezer dagen, misschien morgen al, wordt het eerste lid van de Trump-entourage opgepakt op gezag van speciale aanklager Robert Mueller. Hij onderzoekt of er banden waren tussen de Trump campagne en de Russen. Tegelijkertijd wordt er grote druk op Mueller uitgeoefend om op te stappen, omdat hij partijdig zou zijn. En Trump en de rechtse media vinden dat Clinton de gevangenis in moet.

CNN had vrijdagavond de scoop: Mueller kreeg die dag in Washington groen licht van een grand jury, een groep burgers die kijkt of er genoeg bewijs is, om iemand uit de kringen rond president Trump in staat van beschuldiging te stellen.

We weten niet wie het is, of waarvan hij (waarschijnlijk geen zij) wordt beschuldigd. CNN heeft alleen een bevestiging gekregen dát de naam van een Trumper in de verzegelde envelop zat waarmee het Mueller-team vrijdag naar buiten kwam.

Speciale aanklager Robert Mueller in 2013. Beeld AFP

Het lek is opmerkelijk: normaal gesproken wordt niet vooraf verklapt dat iemand gearresteerd gaat worden. Maar het nieuws leidde natuurlijk tot een weekend vol speculatie. Belangrijkste kanshebbers lijken voormalig campagnemanager Paul Manafort, voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn, voormalig buitenlandadviseur Carter Page en advocaat Michael Cohen. Manafort staat met stip op één: in juli werd hij verrast door een FBI-huiszoeking in de vroege ochtend. Page en Cohen werden deze week bevraagd door parlementariërs, wat ook informatie kan hebben opgeleverd die de FBI interessant genoeg vindt voor een arrestatie.

Ook Donald Trump jr. en Trumps schoonzoon Jared Kushner worden genoemd. Trump jr. belegde tijdens de campagnezomer van 2016 een bijeenkomst in Trump Tower, waarbij een Russische advocate een voorstel deed om Clinton zwart te maken. Zij had dat vooraf overlegd met een hoge functionaris uit het Kremlin, onthulde The New York Times zaterdag. Kushner was ook bij dat overleg. Hij heeft drie keer een verklaring moeten aanpassen over zijn contacten met de Russen.

Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat het onderzoek van Mueller al zo ver is dat hij tot de kern van de zaak, samenzwering van de Trump-campagne met de Russen, is gekomen. Omdat alles waar hij tijdens speurwerk op stuit ook onderdeel is van zijn opdracht, is het waarschijnlijker dat iets in de periferie nu reden is voor een arrestatie. In het geval van Manafort zou dat bijvoorbeeld witwassen kunnen zijn van vastgoedgeld, zoals The Wall Street Journal dinsdag meldde.

Het kan ook zijn dat een kleinere vis in die vijver het eerste doelwit is van Mueller, om op die manier bij de grotere vissen te komen.

"Clinton werkte met Russen"

Intussen blijven het Witte Huis en de Trump-gezinde media de aandacht vestigen op Hillary Clinton. Afgelopen week werden haar twee fouten aangewreven. Allereerst bleek haar campagne te hebben betaald voor het Steele-dossier, het rapport met geruchten over Trumps Russische connecties. Eerste conclusie van de rechtse media: het FBI-onderzoek naar Trump is gebaseerd op het Steele-dossier en dus door Clinton ingestoken. Tweede conclusie: het is dus Clinton die met de Russen heeft samengewerkt, niet Trump (dit omdat ex-spion Steele zijn informatie deels uit Rusland heeft gehaald).

Een andere stok om Clinton mee te slaan is de verkoop van een Amerikaanse uraniummijn aan de Russen in 2010, waar Clinton destijds als minister van Buitenlandse Zaken groen licht voor heeft gegeven. Die kwestie kreeg een nieuw vernis van verdachtmakingen omdat de FBI in die periode onderzoek zou hebben gedaan naar een corrupte Rus in de nucleaire hoek. Dat bleek geen obstakel voor de transactie.

Eerste, al twee jaar oude conclusie van de rechtse media: Clinton is omgekocht om de Russen het Amerikaanse uranium te geven. Tweede conclusie: de FBI, in het bijzonder toenmalig directeur Robert Mueller, heeft dat laten gebeuren.

Al die verdachtmakingen leiden tot oproepen om een strafrechtelijk onderzoek te openen naar Clinton, en tot oproepen aan Mueller om af te treden. Dat laatste is op dit moment het meest relevant: als Mueller opstapt of opzij wordt gezet komt het onderzoek naar Trump en de Russen tot stilstand.

Belangenverstrengeling

Onder meer The Wall Street Journal (een krant van Trump-vriend Rupert Murdoch) riep in een hoofdredactioneel commentaar om het vertrek van Mueller. Ook Republikeinen zoals voormalig congreslid Jason Chaffetz en gouverneur Chris Christie drongen op Fox News aan op zijn vertrek. Volgens hen moet de 'schijn van belangenverstrengeling' al genoeg reden zijn voor Mueller om op te stappen.

De toon van de oproepen lag soms tegen het hysterische aan. Trump-adviseur Roger Stone werd van Twitter verbannen.

Ook de druk op minister van Justitie Jeff Sessions wordt opgevoerd. Hij zou het onderzoek naar Clinton moeten openen. Als hij dat niet doet moet hij plaatsmaken, zei onder meer 'Judge Jeanine', een presentator van Fox News zaterdagavond. Een eventuele nieuwe minister van Justitie zou Mueller kunnen ontslaan - iets wat Sessions niet kan omdat hij zich verschoond heeft van het onderzoek aangezien hij zelf bij de Trump-campagne betrokken was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234