Donderdag 29/07/2021

Spanning blijft in Maritiemwijk

De straathoekwerkers schudden afkeurend het hoofd: zij zijn ervan overtuigd dat de weg van de dialoog de enige juiste is. ‘Door altijd met veel machtsvertoon en hardhandig op te treden, vergroot de politie de kloof met de burgers.’

Ook gisteravond was de sfeer in Molenbeek enorm gespannen. De politie, die massaal aanwezig was, deed een tiental administratieve en enkele gerechtelijke aanhoudingen in de buurt van de Zwarte Vijvers. In de Maritiemwijk was het bijzonder onrustig, maar bij het ter perse gaan waren nog geen echte rellen uitgebroken. Een schril contrast met de onlusten van donderdagavond en -nacht. Die begonnen toen een interventiepatrouille donderdagavond omstreeks 19 uur een jonge relschopper opmerkte, die de politie al dagen provoceerde. Toen de 14-jarige jongen de politie zag, vluchtte hij zijn huis binnen in de Vanderstichelenstraat. Daar kwam het tot een eerste confrontatie tussen de politie en een 20-tal omstaanders, waarbij één van de agenten zijn busje pepperspray greep en een familielid van de arrestant in het gezicht spoot. De vrouw werd naar het ziekenhuis afgevoerd.“We namen de jongen mee naar het commissariaat, maar al snel verschenen daar een 60-tal mensen om te protesteren tegen zijn arrestatie”, vertelt korpschef Johan De Becker van de lokale politiezone Brussel-West. “Toen die opnieuw de politie begonnen te bekogelen met stenen, hebben we versterking geroepen.”

Kat-en-muisspel

De rellen verplaatsten zich naar de Ribeaucourtstraat en de Leopold II-laan, waar zich een kat-en-muisspel ontspon tussen politie en groepjes jongeren. In totaal raakten negen agenten gewond. Een van hen kreeg een gasfles op het hoofd die van de tweede verdieping van een appartementsgebouw naar beneden was gegooid. “Ook zijn tien politiewagens beschadigd”, verduidelijkt De Becker. Het duurde tot 2 uur ‘s nachts vooraleer de rust weerkeerde.Een handvol heethoofden werd opgepakt. Twee meerderjarigen werden voorgeleid en aangehouden door de onderzoeksrechter. De 14-jarige jongen die door zijn arrestatie de aanleiding vormde voor de rellen, verscheen voor de jeugdrechter.De rellen situeerden zich volgens de politie niet toevallig in de zogenaamde Maritiemwijk en rond de Ribeaucourt-straat. “We zitten in die buurt met een harde kern recidivisten, die verantwoordelijk zijn voor heel wat misdrijven en met een florerende drugshandel”, zucht de korpschef. “We zouden kunnen doen alsof onze neus bloedt en een soort gedoogbeleid voeren maar we hebben beslist dat niet te doen en blijven in die wijken repressief optreden.”“Zo zijn er de laatste weken een vijftiental vzw’s gesloten waar drugs werden verkocht en gebruikt. Het optreden van de politie is voor die mensen een storende factor en daarom willen ze ons stokken in de wielen steken”, besluit Johan De Becker.De Molenbeekse burgemeester Philippe Moureaux (PS) wijt de opstoten aan de “significant gestegen nervositeit. De economische crisis, een hete zomer... er zijn tal van factoren te vinden. Het is ook een feit dat onze bevolking in de laatste vier jaar met tien procent is gegroeid zonder dat onze hoeveelheid politiemanschappen is meegegroeid. De meerderheid van de inwoners wil een normale gemeente, slechts een kleine minderheid maakt altijd amok. We gaan ze met alle mogelijke middelen bestrijden.”

Nood aan communicatie

Bij de straathoekwerkers klinkt het verhaal anders. “We praten de rellen niet goed, maar de repressieve aanpak ervan is evengoed provocerend”, kaatst Karolien Oryx de bal terug. Oryx is als straathoekwerker verbonden aan JES stadsplan en is al jaren actief in de broeierige wijken van Molenbeek. “Ik woon in dezelfde straat als de arrestant en heb de arrestatie zien gebeuren. Als een dozijn agenten in gevechtsuitrusting en met veel machtsvertoon de straat op komt om een 14-jarige op te pakken, raakt een bepaald deel van de bevolking automatisch opgefokt. Dan escaleert de situatie natuurlijk en haalt men de grove middelen boven. Voor veel jongens is dat puur sensationeel tijdverdrijf, maar dat begrijpt de politie niet.” “Het afgelasten van de activiteiten op zondag zal de weerstand tegenover de ordediensten nog in de hand werken”, vervolgt Oryx. “Jongeren komen alleen maar op een negatieve manier in contact met de politie en omgekeerd, er is dringend nood aan communicatie tussen de twee.”Buurtbewoner Youssef (39), geboren en getogen in Molenbeek, beaamt: “Zowel bij de jongeren als bij de agenten heb je vriendelijke exemplaren en heethoofden. Een aantal agenten is ronduit racistisch, vooral de onervaren agenten die hier enkele jaren gestationneerd worden om de stiel te leren, dik tegen hun zin. Ik zeg niet dat onze jongeren niet soms hardhandig dienen aangepakt te worden, maar de manier waarop is allesbehalve.”Volgens een aantal Brusselse sociologen van de ULB is het probleem ook te wijten aan het isolement waarin bepaalde jongeren verzeild zijn geraakt. “Ze zijn gevangenen van hun eigen universum”, klinkt het. “In hun eigen wijk zijn ze de koningen van de straat, maar ze komen daar zelden buiten. Van andere wijken kunnen ze zich geen voorstelling maken omdat ze er amper komen. Die immobiliteit voedt de angst voor het onbekende, en hun weerstand tegenover de politie.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234