Zondag 28/11/2021

Spanje zoekt nazi-beul aan oostkust

Hij wordt met Josef Mengele vergeleken. Aribert Heim, kamparts in Mauthausen, net zoals de Engel des Doods berucht voor zijn grenzeloos sadisme. Hij een van de laatste nog levende zware nazi-criminelen. Volgens de politie houdt de Oostenrijker zich schuil aan de Spaanse oostkust.

Valencia

Van onze correspondent

Rudy Pieters

Op de Most Wanted-lijst van het Simon Wiesenthal Centrum staat Aribert Heim op de tweede plaats, na Alois Brunner, topmedewerker van Adolf Eichmann. Begin dit jaar lanceerde het Wiesenthal Centrum de operatie Last Chance om Heim te pakken.

De Duitse politie denkt nu dat ze Heim op de hielen zit. Ze kwam hem op het spoor nadat ze bij een Berlijnse bank een rekening van Heim had ontdekt met ongeveer 1 miljoen euro op, de opbrengst van de verkoop van een huis in Berlijn. Zijn familie, die officieel alle contacten met Heim heeft verbroken, blijkt hem regelmatig geld te hebben gestuurd vanuit Duitsland. Van 2000 tot 2003 werd 180.000 euro naar "een stadje aan de Spaanse oostkust" gezonden, vernam het Spaanse tijdschrift Interviú van politiebronnen.

In Duitsland blijkt Heim ook nog voor 900.000 euro aandelen en een spaarboekje van 50.000 euro te hebben. Omdat dit geld nog altijd niet door zijn familie is opgeëist, is de Duitse politie er zeker van dat de nazi-beul nog leeft.

De Duitsers stuurden al een rogatoire commissie naar Spanje. De laatste dagen duiken steeds meer berichten op over huiszoekingen bij bejaarde Duitsers aan de oostkust door de Policía Nacional. Daarbij valt steeds opnieuw de naam van Dénia, een kuststadje van een kleine 40.000 inwoners tussen Valencia en Alicante. Vroeger bood Dénia al onderdak aan leden van het nazi-regime, onder meer aan de beruchte SS-commandant Anton Galler.

Aribert Heim, 1,90 meter groot met een opvallend V-vormig litteken in zijn rechtermondhoek, zou zich in Spanje Gausmann laten noemen. Zijn rekeningen in Duitsland zijn inmiddels geblokkeerd maar volgens de onderzoekers beschikt Heim nog over stevige financiële reserves en is de kans daardoor groot dat hij hulp krijgt om uit de greep van de justitie te blijven. De Duitse overheid biedt 130.000 euro voor belangrijke tips.

Aribert Heim was arts in het concentratiekamp in het Oostenrijkse Mauthausen, bij Linz. Uit verscheidene getuigenissen blijkt dat hij een van de meest sadistische artsen uit de nazi-kampen was. In de nauwelijks zeven weken dat hij in Mauthausen werkte, stierven honderden joden op zijn operatietafel, vaak na folteringen. Zonder verdoving haalde hij ingewanden uit de buik en amputeerde hij armen en benen. Hij injecteerde dodelijke cocktails recht in het hart om na te gaan welke het vlugst werkte. Van de getatoeëerde huid van zijn slachtoffers maakte hij een lampenkap, een schedel reinigde hij om hem als trofee te kunnen tonen.

Na de oorlog pakten de geallieerden hem op maar hij kwam eind jaren veertig vrij, zonder proces vreemd genoeg. In 1948 vestigde hij zich in Bad Nauheim, bij Frankfurt, zes jaar later verhuisde hij naar Baden Baden, waar hij als gynaecoloog begon. In 1962 wilde de Duitse justitie hem opnieuw oppakken, maar Heim was blijkbaar getipt en verdween definitief. Sindsdien is overal ter wereld naar hem gezocht. De laatste jaren was hij al enkele malen gesignaleerd aan de Spaanse oostkust en op het eiland Ibiza.

Spanje was na de oorlog een belangrijk toevluchtsoord voor gevluchte nazi's en collaborateurs. Doordat dictator Franco er tot 1975 in het zadel bleef, bleven ze er lange tijd ongemoeid. Léon Degrelle is een van de bekendste voorbeelden.

Het hoge aantal buitenlanders dat aan de Spaanse kusten overwintert of permanent woont, biedt bovendien een goede dekmantel. Het zijn vooral Britten, Duitsers, Belgen en Nederlanders. Veel van die buitenlanders zijn bejaard. Alleen al in de provincie Alicante, waar Dénia deel van uitmaakt, wonen bijna 30.000 personen met de Duitse nationaliteit.

Het Simon Wiesenthal Centrum in Jeruzalem verzocht de Oostenrijkse regering vorige maand om Aribert Heim zijn medische titel te ontnemen maar Wenen zei dat geen wet zoiets mogelijk maakte. Vorige vrijdag riep het Wiesenthal Centrum de Oostenrijkse minister van Justitie op om net zoals de Duitsers 130.000 euro uit te loven voor waardevolle informatie over Heims schuilplaats. Het Wiesenthal Centrum is niet gelukkig met de recente perslekken. Ze vreest dat Heim extra op zijn hoede is en opnieuw zal verdwijnen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234