Zondag 08/12/2019

Geschiedenis

Spanje wil negatief imago door 'Inquisitie en keizerlijke wandaden' kwijt

Een gravure (1598) van de Nederlander Theodor de Bry waarin Spanjaarden vrouwen en kinderen vermoorden en hun stoffelijk overschot voeden aan honden. Beeld Bibliothèque nationale de France

De Spaanse geschiedenis mag wel wat rooskleuriger worden voorgesteld, vindt de nieuwe Fundación Civilización Hispánic. Volgens de Fundación hebben vroegere rivalen - waaronder België en Nederland - "de Spaanse vijand ongewoon wreed en bloeddorstig afgebeeld".

De inquisitie was volgens de Fundación niet zo fanatiek en het Spaanse keizerrijk was ook niet uitzonderlijk intolerant. Integendeel Spanje stond mee aan de wieg van het concept 'mensenrechten', klinkt het. Het is oude propaganda van vroegere vijanden dat het verleden van Spanje al ruim 500 jaar fout invult. Deze zogenaamde leyenda negra - zwarte legende - werd gesponsord door kroniekschrijvers in het anglicaanse Engeland en protestantse Nederland om hun rooms-katholieke - lees Spaanse - vijanden af te beelden als ongewoon wreed en bloeddorstig.

De Fundación wil dat beeld bijstellen. De organisatie bestaat volgens de Britse krant The Guardian voornamelijk uit zakenmensen, diplomaten, journalisten, advocaten, academici en schrijvers, die een verloren gevoel van trots in de Spaanse geschiedenis en cultuur willen herstellen. Met films, tv-series en boeken hoopt de Fundación een vrolijker beeld op te zetten van het Spaanse keizerrijk.

Schuldgevoel

Volgens Borja Cardelús, schrijver en vice-voorzitter van de Fundación, hebben Spanjaarden zich veel te lang schuldig en beschaamd gevoeld over hun verleden. "We moeten ons zelfrespect verbeteren. Spanje heeft veel bijgedragen aan de mensheid." 

"De VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben cultuur gebruikt om zichzelf een ​​gunstig internationaal imago aan te meten. Ze hebben dit uitstekend gedaan - maar Spanje niet", zegt hij. "Wij hebben anderen ons imago laten bepalen, dat is de zwarte legende geworden." 

Cortès

Hoewel de Nederlander Theodor de Bry - wiens gravures de reputatie van Spaanse conquistadores en de inquisitie zeker geen goed hebben gedaan, legt Cardelús de schuld van de zwarte legende grotendeels bij een beroemde Spanjaard: de 16e-eeuwse monnik Bartolomé de las Casas.

De las Casas was een vurig verdediger van de inheemse bevolking van Amerika. Daarbij schuwde de monnik volgens historici de overdrijvingen niet. "Hij heeft de Spanjaarden veel barbaarser voorgesteld, dan ze waren. Met zijn leugens slaagde hij er wel in de Spaanse kroon te overtuigen om indianen beter te beschermen", zegt Cardelús. Lovenswaardig, beaamt de schrijver, "maar De Las Casas pleitte ook voor slavenhandel met Afrika om de inheemse bevolking van Amerika te vrijwaren."

Conquistadors als Hernán Cortes en Francisco Pizarro verdienen volgens de Fundación positievere geschiedschrijving. Zij leefden op het moment dat in Spanje voor het eerst werd nagedacht over mensenrechten. "Vergeet niet dat de Azteken mensenoffers uitvoerden en het rijk van de Inca's was simpelweg totalitair". 

Kritiek

"Ik ontken het bestaan ​​van de zwarte legende niet, je kunt het bewijs van die negatieve kritiek niet ontkennen", zegt Ricardo García Cárcel, historicus en auteur van boeken over de zwarte legende, de Gouden Eeuw en de inquisitie. "Maar ik betwijfel of de slachtoffer-mentaliteit rond het fenomeen: 'O, arm Spanje! Wat hebben we gedaan om dit te verdienen?', terecht is."

Als je naar het Spaanse rijk kijkt vanuit een historisch gezichtspunt, zegt hij, wordt duidelijk dat lang niet alles negatief is. Neem de Spaanse literatuur over de Gouden Eeuw en de enorme belangstelling voor de werken van Cervantes. "Je kunt het bestaan ​​van het buitengewone culturele rijk niet ontkennen. Maar tegelijkertijd, kan je ook de taferelen van militair geweld zoals bij de plundering van Antwerpen niet uitwissen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234