Maandag 05/12/2022

Spanje wil migranten met elektronisch gordijn tegenhouden

Madrid wil dat EU meebetaalt voor bewaking van Europese buitengrenzen

Brussel.

Eigen berichtgeving

Spanje wil een elektronisch gordijn optrekken aan zijn zuidgrens om de stroom illegale inwijkelingen uit Noord-Afrika een halt toe te roepen. Het beoogde netwerk van radarinstallaties, speciale camera's en infraroodsensoren zou volgens de Spaanse krant El País zo'n 25 miljard peseta's (zes miljard frank of 150 miljoen euro) gaan kosten. De plannen van de regering-Aznar hebben echter felle protesten uitgelokt bij de oppositie, de kerk en mensenrechtengroeperingen.

Het is de Spaanse rijkswacht, de Guardia Civil, die de leiding over de installatie moet krijgen. Haar patrouilles zullen het elektronische gordijn dag en nacht bewaken met helikopters, speedboten en speciale grenswachters. Het zenuwcentrum van wat het meest gesofistikeerde Europese grenscontrolesysteem sinds het IJzeren Gordijn moet worden, zal in de Andalusische stad Algeciras gevestigd worden.

Het argument dat de Spaanse regering voor de investering inroept, is dat de huidige grensbeveiliging, vooral in de buurt van de Britse kolonie Gibraltar, verre van toereikend is. Aan El País zegt Santiago López Valdivielso, directeur-generaal van de Guardia Civil, overigens dat het hem niet in de eerste plaats om illegale immigranten te doen is, "wel om drugssmokkelaars, want wij onderscheppen hier elk jaar een derde van alle in Europa buitgemaakte drugs". Volgens López Valdivielso zijn er in de Straat van Gibraltar ook mensensmokkelaars actief en zal het aantal "niet-officiële migraties" de volgende jaren drastisch toenemen.

Het voornemen van de regering-Aznar heeft in Spanje al felle protesten uitgelokt. Onder meer de katholieke kerk laat zich niet onbetuigd. Volgens Gabriel Delgado, die zich namens de Spaanse kerk met migratie bezighoudt, toont Spanje "met dit soort grensbeleid de vreselijkste kant van zijn gebrek aan solidariteit".

Delgado - en ook afgevaardigden van de socialistische partijen PSOE en IU, en van de mensenrechtenbeweging APDH - vindt dat de conservatieve regering maar beter de economische ontwikkeling van de Maghreb-landen kan stimuleren in plaats van "de immigratie te criminaliseren". De ethiek in de regering-Aznar is ver zoek, zo stellen ze, en de premier zou het voor het elektronisch gordijn begrote geld beter in een degelijke opvang en integratie van buitenlanders investeren.

Juist de hoge kosten van het project zijn een struikelblok: volgens de regering in Madrid is de bewaking van de buitengrenzen een Europese aangelegenheid en moet de Europese Unie een deel van het radargordijn meefinancieren, althans die landen die het Akkoord van Schengen ondertekend hebben. Of de EU het Spaanse - vooralsnog niet formele - verzoek inwilligt, is allesbehalve zeker: het doel van Schengen was de buitengrenzen te verstevigen, maar een gemeenschappelijk financieringsfonds voor zo'n politiek is niet voorhanden. Normaal zijn het de lidstaten zelf die hun grensbewaking financieren en bepalen met welke middelen ze dat doen.

In de ogen van de Spaanse regering kan alleen het elektronische gordijn voorkomen dat haveloze Afrikanen nog langer de oversteek wagen. Ze doen dat meestal in gammele bootjes en op gevaar van eigen leven: vorig jaar alleen al zijn drieduizend 'illegalen' voor de Spaanse kust verdronken. De Spaanse overheid stuurde in 1998 veertienduizend vluchtelingen naar Afrika terug. (LD)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234