Vrijdag 31/03/2023

Voor u uitgelegdGeld

Spaargeld laten opbrengen in volle coronacrisis: deze 26 tips helpen u op weg

null Beeld Maarten Peeters
Beeld Maarten Peeters

Het vermaledijde virus heeft alles in de war geschopt. Oók onze financiële situatie. Want moeten we nu meer gaan sparen? Of juist meer uitgeven? Beleggen? Investeren in kunst? Doneren? Dit ABC helpt u op weg.

Filip Michiels

Appartement aan zee

Gemiddeld steeg een appartement aan de Vlaamse kust in 2019 met ruim 5 procent aan waarde. Een rendement waar de doorsneebelegger vandaag een moord voor zou plegen.

“Een tastbare belegging in bakstenen spreekt vandaag ­inderdaad sterk tot de verbeelding, maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn”, waarschuwt Romina Mandaglio, financieel Planner bij Stremersch, Van Broekhoven & Partners. “Aandelen lijken veel volatieler, maar schijn bedriegt: de huizenprijzen schommelen ook, al valt dit veel minder op omdat die niet dagelijks opnieuw genoteerd ­worden. Niettemin: wie op een toplocatie in pakweg Knokke een stekje koopt, kan de komende jaren wellicht op beide oren slapen. Als je maar niet vergeet dat je bij aankoop van zo’n appartement ook 10 procent registratierechten moet neertellen. Daarmee vergeleken is de instapkost bij de ­aankoop van aandelen natuurlijk peanuts.”

Bitcoin

Een betaalmiddel waarbij de tussenkomst van een financiële instelling volledig overbodig is? Het was een natte droom voor wie het niet meteen begrepen had op de almacht van de banken in ons betalingssysteem. Bij een virtuele munt zoals de bitcoin wordt in een soort centraal boekhoudsysteem bijgehouden wie hoeveel bitcoins in zijn bezit heeft en welke transacties van wie naar wie worden verstuurd. Alle deelnemers aan het bitcoin-netwerk hebben permanent toegang tot al die gegevens en moeten ook alle transacties goedkeuren. Hierdoor wordt de bank, als centrale coördinator en toezichthoudende partij van een financieel systeem, dus ­buitenspel gezet.

Wie enkele jaren terug mee op de bitcoin-hype sprong, zal zich intussen ook al vertwijfeld in de haren hebben gekrabd. De koers van deze virtuele munt ging in 2017 dan wel steil de hoogte in, intussen weten we dat ook bitcoins niet tot in de hemel groeien. Wie wil beleggen in ­bitcoins moet de koersevolutie van dag tot dag opvolgen. De waarde waartegen een virtuele munt kan worden omgewisseld in een officiële munt kan heel erg schommelen – tot zelfs 30 procent per dag – wat dus kan leiden tot een stevige financiële kater. Er bestaat geen toezichthouder die waakt over de koers van het virtueel geld. Bovendien duiken er jaarlijks honderden meldingen van hacking, valse tradingplatformen en andere vormen van fraude op.

Crowdfunding

Wie zijn spaarcenten liever in een beloftevol startend bedrijfje investeert dan het op een spaarrekening te zetten die de facto niets meer oplevert, kan aankloppen bij een crowdfundingplatform. Onder meer op de website van Vlaio, het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen, vind je een overzicht van de verschillende platformen, ­waarmee je op zoek kan gaan naar startende ondernemers die dringend vers geld kunnen gebruiken.

Een bekend voorbeeld van een bijzonder succesvol crowdfundingproject is dat van de Franse tiener Guillaume Rolland. Hij had het volledig gehad met het snerpende geluid van zijn wekker, en ontwierp de SensorWake, een soort van aromatische klok waarbij je gewekt wordt op basis van je favoriete geur. Wat dacht u van een kopje verse koffie? Rolland had zelf geen centen, maar haalde via crowdfunding ruim 170.000 euro op. Voordelen: de intrest ligt een pak hoger dan wat je bankier je vandaag biedt en is vaak ook fiscaal vrijgesteld, én je ondersteunt een bedrijf of project waar je zelf ook in gelooft. Nadeel: startende bedrijven lopen regelmatig op de klippen, en dan ben je uiteraard al je ­centen kwijt.

Deeleconomie

Van een fraai appartement in Brussel over bakfietsen en auto’s tot boormachines of tuinwalsen: haast alles kan vandaag gedeeld worden, en in alle mogelijke sectoren ­duiken er initiatieven op die ons moeten aanzetten tot delen en consuminderen. Ook de platformen die je toelaten om bepaalde gebruiksgoederen te delen – bijvoorbeeld met de hele straat – en zo een centje bij te verdienen, schieten als paddenstoelen uit de grond: Hoplr, Peerby… Een duidelijke wetgeving op dat vlak is er niet echt. De regelgeving rond de deeleconomie viseert immers enkel ‘werk’ of bijklussen, en slaat niet op de inkomsten uit de verhuur van gebruiksvoorwerpen. Dat soort transacties blijft tot nader order onbelast.

Ethisch beleggen

Ooit de exclusieve hobby van de trotse dragers van geitenwollen sokken, vandaag alomtegenwoordig. In die mate zelfs dat ook de grootbanken massaal mee op de kar gesprongen zijn. Vertrouwt u het zaakje – of uw bank – niet, neem dan vooraf een kijkje bij erkende indexen die bedrijven of ­beleggingsfondsen op hun duurzaamheid (de zogeheten ESG-score) beoordelen: de Calvert Social Index, FTSE4good of het Forum Ethibel. Ook beleggingsfondsen die het ‘Towards Sustainability’-label meekregen, scoren goed qua duurzaamheid. Het allerbeste nieuws? Duurzame fondsen laten een even hoog of zelfs hoger rendement optekenen dan klassieke aandelenfondsen. Waar wacht u nog op?

Financefluencers

Nooit gehoord van PorteRenee? Doodjammer, want zij kan u flink wat geld helpen besparen in uw portemonnee. Deze 36-jarige Nederlandse deelt via haar blog en Instagram-account dagelijks tips om geld te besparen of om slimmer te ­beleggen, en daar is alvast zijzelf financieel niet slechter van geworden. Ze verkoopt onlineboeken, biedt onlinecursussen ‘budget boodschappen’ aan en verkoopt Excelsheets. Hollandse zakelijkheid, jawel, maar misschien kan u daar ook wel een graantje van meepikken. Zogenaamde finance­fluencers zijn hot, en voor één keer hebben hun looks daar doorgaans weinig mee te maken.

Goud

Het was de voorbije maanden opnieuw al goud wat blonk, toch voor beleggers. Ouder dan de straat, maar nog altijd een vaste waarde in haast alle beleggingsportefeuilles. Heel wat mensen stellen nog altijd meer vertrouwen in goud dan in aandelen, maar ze moeten wel beseffen dat ook de goudprijs sterk fluctueert. Hoe tastbaar ook, zekerheid biedt dit edele metaal allerminst.

Handtassen

De Hermès Birkin. Tenzij u vrouw bent én een zwak heeft voor designhandtassen én bijzonder goed in de slappe was zit, hoort u het nu wellicht in Keulen donderen. Zonde, want deze handtas wordt volledig met de hand gemaakt, waardoor ze in zeer beperkte oplage wordt uitgebracht en ook de wachttijden ervoor dus hoog oplopen. Voor een nieuw exemplaar telt u ruim 6.000 euro neer, maar het goede nieuws is dat u die enkele weken later doorgaans al opnieuw van de – welja – hand kan doen voor enkele duizenden euro’s meer. Vindt u die Hermès Birkin maar niets? Geen nood: er is voor elk wat wils aan het designerhandtassenfront. Een andere klassieker is bijvoorbeeld de Chanel 2.55, haast 100 jaar geleden ontworpen door Coco herself. In 2005 werd de tas opnieuw uitgebracht, en de prijzen lopen intussen op tot meer dan 5.000 euro.

null Beeld Maarten Peeters
Beeld Maarten Peeters

Impact-investering

Noem het ‘durfkapitalisme met een sociaal doel’: impact-investeerders stoppen hun geld in bedrijven of organisaties die – naast een puur financiële return – ook een meetbare sociale of ecologische impact willen realiseren. Het financiële rendement komt dus niet op de eerste plaats, maar almaar vaker blijkt dit sociaal verantwoord ondernemen op langere termijn zelfs een hoger financieel rendement op te leveren.

Het bekendste voorbeeld daarvan zijn social impact bonds zoals DUO for a JOB. Dat van oorsprong Brusselse project linkt werkzoekende jongeren met een migratieachtergrond aan 50-plussers, die vrijwillig hun professionele ervaring inzetten om deze jongeren te coachen en te begeleiden naar werk. Tewerkstellingsdienst Actiris ‘leverde’ de ­jongeren, DUO for a JOB zorgde voor de maandenlange ­begeleiding, een aantal privé-investeerders stond in voor de financiering. Enkel als DUO for a JOB een vooraf afgesproken rendement – impact – haalde, betaalde Actiris de investeerders.

Jacko

Jarenlang zette Jacko de Amsterdamse aandelenbeurs voor aap. De gorilla, die eerst in de Berlijnse en vervolgens in de Amsterdamse dierentuin resideerde, scoorde met zijn ­aandelen­pakket haast keer op keer een beter gemiddeld ­jaarrendement dan beursindex AEX. Pittig detail: Jacko’s ­aandelenkorf werd samengesteld op basis van de bananen die hij dagelijks uitkoos. Het experiment met beursgorilla Jacko was een initiatief van de beleggingswebsite BeursGorilla.nl. Bedoeling was om mensen aan het denken te zetten over beleggen: als zelfs een gorilla een uitstekend ­rendement kan behalen, wat zegt dat dan over de praatjes en adviezen waarmee beleggers worden overspoeld?

Kunstmarkt

Kunst is bij uitstek subjectief: er zijn geen inkomsten of ­jaarcijfers die de waarde van een bepaald voorwerp kunnen objectiveren. Toch kan een belegging in kunst je een aardige duit opleveren, op voorwaarde dat je deze adviezen van de invloedrijke Nederlandse veilingswebsite Catawiki goed in het achterhoofd houdt.

1. Maak vooraf je huiswerk: hoe meer informatie je ­verzamelt over een bepaald werk, hoe beter je de eventuele waardetoename op langere termijn kan inschatten.

2. Investeer in unieke stukken: de zeldzaamheid bepaalt ­grotendeels ook de waarde van een werk

3. Ga niet mee in hypes, doorgaans overleven die de tand des tijds niet.

4. Wil je op veilig spelen, investeer dan eerder in klassieke werken. Moderne kunst kan sneller in waarde stijgen, maar houdt ook grotere risico’s in.

Lagarde

Een fenomeen. Ondanks het feit dat ze een rechtendiploma op zak heeft en jarenlang carrière maakte in de advocatuur, is Christine Lagarde (64) al bijna tien jaar de financieel invloedrijkste vrouw ter wereld. In 2011 volgde ze Dominique Strauss Kahn – de man met een voorliefde voor kamermeisjes – op als directeur van het Internationaal Monetair Fonds. In november vorig jaar werd ze benoemd tot topvrouw van de Europese Centrale Bank. Sinds ze vanuit Frankfurt werkt, leert ze overigens ook Duits. Il faut le faire, als Française.

Manty index

Alan Greenspan, voormalig voorzitter van de Federal Reserve (de centrale bank van de VS), had het meer voor ondergoed. Mannenondergoed, dan nog wel. “Als er stevig bezuinigd moet worden, verslijten mannen hun ondergoed tot op de draad en zullen ze niet snel een stel nieuwe ­onderbroeken kopen”, stelde hij ooit. “Haast niemand ziet hun ondergoed, mannen zijn dus geneigd daar eerst op te bezuinigen.” En dus was de Men’s Underwear Index – kort: Manty – in zijn ogen een minstens even betrouwbare ­indicator om het einde van een recessie aan te kondigen als allerlei breed gedragen macro-economische indicatoren.

New B

We hebben er in België ruim 50 jaar op moeten wachten, maar in januari was het dan eindelijk zover: de coöperatieve New B ontving zowel haar Belgische als Europese bank­licentie en vervelde zo tot een nieuwe bank. Ruim 100.000 burgers, tientallen middenveldorganisaties en een handvol grote investeerders sloten zich de voorbije jaren aan bij

New B en brachten het startkapitaal samen. De bank wil alleen in duurzame en ethische projecten investeren en werpt zich daarbij dus op als concurrent voor Triodos, de Nederlandse duurzame bank die in 1980 werd opgericht en intussen over heel Europa al ruim 700.000 klanten telt.

Oldtimer

Over kleuren en smaken moeten we niet discussiëren, en dat geldt al evenzeer voor auto’s. Maar om u toch even op weg te helpen als u de aankoop van zo’n oude kar overweegt, in de hoop er ook nog flink geld aan te verdienen: met deze krasse knarren zit u nooit fout:

1. Citroën 2PK (1969-’76): ooit een spotgoedkoop karretje, tegenwoordig al net iets duurder. Voor de exemplaren die geproduceerd werden in het begin van de jaren zeventig lopen de prijzen vandaag uiteen van 8.000 euro tot ruim het dubbele van dat bedrag.

2. Ford Escort 1100 S (1968-’70): uitgegroeid tot een klassieker die ook nu nog behoorlijk prettig rijdt. Voor een jaren­zeventigexemplaar betaalt u 10.000 euro en meer. De sportversie RS kost minstens 20.000 euro.

3. Porsche 924 (1976-’79): de instap-Porsche, en indertijd eerder lauw onthaald. Voor wie toch graag met een Porsche wil pronken en zich geen 911 kan veroorloven. Een Porsche 924 Targa parkeert u in theorie al vanaf 5.000 euro voor uw deur, maar de doorsneeprijs schommelt eerder rond de 10.000 euro. Het blijft een interessante investering.

Pensioensparen

Haast iedereen doet het, maar niet iedereen doet het even efficiënt. Drie tips om uw rendement op te krikken:

1. Maak een weloverwogen keuze: bij beleggingsfondsen wordt uw geld belegd in een gespreide korf van aandelen en obligaties. Zonder kapitaalbescherming, dus. Kiest u voor een ‘tak 21-verzekering’, dan is het ingelegde kapitaal wél altijd gegarandeerd.

2. Vroeg begonnen is dubbel gewonnen. Als u op uw dertigste start met pensioensparen, ontvangt u op 65 jaar bijna het dubbele van wie pas op z’n veertigste startte. Met dank aan de samengestelde rentes.

3. Blijf storten tot het jaar dat u effectief met pensioen gaat. Wie ouder is dan 60 geniet immers wel nog het fiscale ­voordeel, maar betaalt niet langer de taks op de stortingen.

null Beeld Maarten Peeters
Beeld Maarten Peeters

Quick buck

Ofte snel verdiend geld. Staat heel vaak, maar niet altijd, synoniem voor oneerlijk verdiend geld. Voor wie het snel én eerlijk wil: ga op zoek naar een design-handtas, neem de ­vintage Porsche 911 van uw grootvader zaliger in beslag, of koop niet langer Stan Smith-sneakers omdat iedereen die nu eenmaal draagt.

Rainmaker

De natte droom van elk bedrijf, zeg maar. Een rainmaker – iemand die erin slaagt om de regen (lees: bankbiljetten) uit de hemel te doen ­vallen – is een werknemer die erom bekendstaat dat hij flink wat nieuwe business en dus ook omzet kan genereren voor zijn bedrijf. Bijvoorbeeld omdat hij of zij met een ­vingerknip nieuwe klanten binnenhaalt.

Sneakers

Benjamin Kickz is amper 21, maar mag zich al enkele jaren sneakermiljonair noemen. Sterker nog: het ventje had zelfs nog geen rijbewijs toen er al een BMW i8 voor zijn deur geparkeerd stond. Wat ooit begon met de doorverkoop van een paar ordinaire gympies aan een klasgenoot, is vandaag uitgegroeid tot een miljoenenbusiness met sneakerdon.com als uitvalsbasis.

Tweedehandsexemplaren gaan als zoete broodjes van de hand op onder meer Amazon en eBay (zoek op ‘limited ­edition sneakers’), maar ook dichter bij huis rijzen de ­gespecialiseerde sites als paddenstoelen uit de grond. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op superdudes.nl/sneakers-doorverkopen-resellen, en ontdek daar waarom u voor ­pakweg een stel Jordan 12 Flu Game sneakers al vlug 100.000 euro (!) moet neertellen. Kortom: met sneakers valt grof geld te verdienen, maar onthoud ook dat de sneakermarkt in wezen amper verschilt van welke markt ook: hoe zeldzamer een model, hoe hoger de prijs. En omdat de factor emotie zeker bij sneakers een cruciale rol speelt, is deze markt zelfs nog iets minder voorspelbaar dan de beurs.

Tax Shelter

Ze bestaan intussen in heel wat vormen en maten, maar eigenlijk is het uitgangspunt van een tax shelter altijd hetzelfde: waarom zou je je spaarcenten laten verkommeren op een spaarboekje dat helemaal niets meer opbrengt als je dat geld ook kan investeren in onze economie? In de vorm van startkapitaal voor startende ondernemingen, of als ­financiering van heel specifieke projecten in bijvoorbeeld de filmsector of de podiumkunsten. In ruil daarvoor geniet je als particulier dan van een fikse belastingvermindering op je personenbelasting. Ook bedrijven kunnen overigens op die kar springen, zij krijgen een korting op hun bedrijfswinsten.

Uurwerken

De Rolex Daytona van acteur Paul Newman werd eind 2017 geveild voor 17,8 miljoen dollar, en daarmee het duurste ­horloge ooit verkocht. Ook voor Daytona’s die nooit de pols van Newman sierden, telt u vandaag al vlotjes 10.000 tot zelfs 40.000 euro neer. Terwijl het model in 1969 hooguit enkele duizenden euro’s waard was. Vintage uurwerken van legendarische merken – Rolex, Heuer, Omega... – zijn zeer hot en lenen zich dan ook tot beleggingen. De omzet van die ­vintage markt wordt vandaag zelfs op minstens 2 miljard euro geschat. Maar niets voor niets, en dus houdt u de vinger maar beter aan de pols. Is een bepaald type uurwerk eerder zeldzaam, is het niet beschadigd en verkeert het nog in de originele staat? En vooral, is het geen namaak? Met andere woorden: voer voor specialisten.

Vrekkenclub

De Nederlandse vrekkenclub is intussen opgedoekt, maar het zal u niet verbazen dat er bij onze noorderburen nog tal van interessante sites of blogs te vinden zijn die u al een aardig eindje op weg zetten naar een nieuw bestaan als vrek. Een leuke is bijvoorbeeld geldloos.nl/tips, met praktische ­adviezen genre ‘geen geld en zwanger’ of ‘gratis op vakantie gaan’. Een stuk gedetailleerder en vaak ook beter onderbouwd is dan weer mamsatwork.nl/consuminderen, een site volgestouwd met honderden tips in tientallen categorieën. Hilarisch en leerzaam tegelijk.

Wijnen

Eerst het basisscenario: u bent de trotse bezitter van een geschikte kelder, koopt regelmatig een stevige lading ­kwaliteitsvolle bewaarwijnen aan, maakt – hopelijk iets ­minder regelmatig – een flesje soldaat en verkoopt af en toe een kratje via gespecialiseerde sites. Leuk en lekker, maar rijk zal u er niet van worden. Pakt u het liever wat ­professioneler aan, dan zijn er twee andere opties:

1. U belegt in een wijnfonds: specialisten stellen een korf samen, kopen duizenden flessen aan en stockeren die in optimale omstandigheden. Uzelf belegt in zo’n gediversifieerd fonds – vergelijkbaar met een aandelenfonds – maar krijgt zelf nooit een fles te zien. Laat staan dat u er eentje proeft. Dat is dan wel weer zonde, toch?

2. U koopt uw eigen wijngaard, doorgaans met bijhorend kasteel. Waarna u aan de slag kan en zelf uw eigen wijnen kan produceren. Virginie Saverys – een naam als een klok in de Belgische scheepvaartsector – deed het u voor. Zij nam in 2010 het beroemde Toscaanse wijndomein Avignonesi over. Saverys vestigde zich deeltijds in Toscane, volgde tal van ­cursussen en specialiseerde zich in de biologische wijnbouw. Haar wijnen gooien nu wereldwijd hoge ogen, en ook zijzelf geniet met volle teugen van haar nieuwe bestaan. Net iets duurder, maar zoveel leuker!

X-factor

Wat maakt iemand succesvol? Opleiding, achtergrond, ­intelligentie… uiteraard. Maar ook moeilijk meetbare ­persoonlijkheidskenmerken zoals uitstraling, zelfbewustheid of fysieke aantrekkelijkheid spelen een doorslaggevende rol bij zakelijk succes. ‘You never get a second chance to make a good first impression’, weet u wel, maar het goede nieuws is dat u wel degelijk kan werken aan uw hoogstpersoonlijke X-factor. En dat kost niet zó veel moeite:

1. Glimlach als u zichzelf voorstelt.

2. Wees oprecht geïnteresseerd in de boodschap van uw gesprekspartner.

3. Maak volop gebruik van lichaamstaal en let ook op de lichaamstaal van de anderen: als ze het met u eens zijn, dan weerspiegelt dit zich vaak in het gebruik van dezelfde lichaamstaal.

4. Wees authentiek: ‘echt’ zijn maakt u betrouwbaar en dus ook aantrekkelijk.

5. Zet uw ego aan de kant.

Yen

De Japanse munt maakt, samen met onder meer goud en Duitse overheidsobligaties, deel uit van het selecte kransje beleggingen die doorgaans bestempeld worden als veilige haven. Obligatiefondsen in Japanse yen zijn dan ook ­uitermate populair, al leveren ze haast niets op. Japan geniet evenwel de reputatie een stabiele economie te zijn met een zeer lage inflatie, en blijft in crisistijden dus een interessant alternatief.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn de voorbije jaren steeds aantrekkelijker geworden als belegging: het prijskaartje voor de aankoop en installatie is stevig gedaald, terwijl de sterk verbeterde ­technologie het rendement de hoogte heeft ingejaagd. Zelf kan u ook nog een duit in het zakje doen:

1. Sneeuw is een van de grootste vijanden van zonne­panelen: veel sneeuw op de panelen legt de elektriciteits­productie zo goed als stil, terwijl die ook op koude, zonnige winterdagen nochtans stevig kan oplopen. Als uw zonnepanelen onder de juiste hoek geïnstalleerd zijn – tussen de 35° en 45° C – blijft de aanhechting van de sneeuw beperkt. Een deel van de zonnepanelen blijft dan vrij, waardoor warmte­productie optreedt en de rest van de sneeuw smelt. Ook vogelstront tast het rendement van zonnepanelen stevig aan, en kan u dus best zo vaak mogelijk verwijderen.

2. Met een zogenaamde tracker, een elektronische regulator zeg maar, kan u het rendement van uw zonnepanelen met een derde verhogen. Met het oog daarop zijn er nu overigens ook zelfklevende folies op de markt, die als een soort van lens fungeren.

3. Zonnepanelen zijn in serie geschakeld: ligt een deel ervan in de schaduw, dan heeft dit een impact op de opbrengst van het hele systeem. Om dit te omzeilen, kan u ook voor ­micro-omvormers kiezen, die geschikt zijn voor maar één zonne­paneel. Zo hebt u geen in serie geschakelde panelen, en hebben ze dus ook geen last van elkaars schaduw.

Let wel: het gunstige subsidiestelsel voor de aanleg van zonnepanelen loopt eind dit jaar af. Wie vanaf 1 januari 2021 nieuwe zonnepanelen aanschaft, komt enkel nog in aanmerking voor een eenmalige premie van netbeheerder Fluvius. Vanaf volgend jaar kunnen nieuwe eigenaars van zonne­panelen dus geen aanspraak meer maken op de terugdraaiende teller.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234