Woensdag 19/02/2020

Spaarders Optima dreigen 30 miljoen te verliezen

Optima Bank zit in erg nauwe schoentjes. Mogelijk legt de bank vandaag al de boeken neer. Bij de FOD Financiën treft men in ieder geval alle voorbereidingen om de circa 10.000 gedupeerde spaarders te helpen. Die dreigen 30 miljoen euro in rook te zien opgaan.

De val van Optima Bank lijkt nabij. De bank kwam deze week in een storm terecht nadat de Nationale Bank de procedure opstartte om haar banklicentie af te nemen. Bij een inspectie werden 'verschillende onregelmatigheden' in het beheer vastgesteld, en mogelijk ook strafrechtelijke inbreuken.

De geviseerde persoon is in de eerste plaats oprichter en CEO Jeroen Piqueur, met 31 procent ook de grootste aandeelhouder. Piqueur zou 2 à 3 miljoen euro doorgesluisd hebben naar eigen rekeningen door ongewoon hoge onkostenfacturen in te dienen. Om een 'run on the bank' te vermijden, heeft de Nationale Bank woensdag beslist om de circa 10.000 zichtrekeningen bij Optima te blokkeren. Het gevolg is dat de klanten voorlopig niet meer aan hun geld, samen 90 miljoen euro, kunnen.

Verzekeringen geschorst

Gisteren besliste de financiële toezichthouder FSMA om ook de inschrijving van Optima Bank als verzekeringsmakelaar onmiddellijk te schorsen. Daardoor kan de bank geen polissen meer verkopen. Voorlopig gaat het om een tijdelijke maatregel. Als later zou blijken dat er wel degelijk sprake is van strafrechtelijke inbreuken, kan die definitief worden.

Optima Bank lijkt dan ook rijp voor een faillissement. "We verwachten dat snel", zegt Francis Adyns, woordvoerder bij de FOD Financiën. "Dat zijn althans de echo's die wij opvangen vanuit justitie en we treffen dan ook de nodige voorbereidingen."

Voorlopig heeft Optima Bank de boeken nog niet neergelegd of het faillissement aangevraagd, zo klinkt het op de griffie van de rechtbank van koophandel in Gent.

Dat Optima Bank al dan niet het faillissement aanvraagt en failliet gaat, is van groot belang voor de gedupeerden. Als een bank failliet wordt verklaard, kan het garantiefonds voor financiële diensten onmiddellijk in actie treden. Dat fonds, waarvan de kas wordt gespijsd door de financiële sector zelf, beschikt over een reserve van 3 miljard euro en staat in voor de terugbetaling van de geblokkeerde tegoeden. In principe gebeurt die terugbetaling binnen de 20 werkdagen, via een overschrijving op een bankrekening naar keuze van de klant.

Maar het bedrag is wel beperkt tot maximaal 100.000 euro per persoon. Spaarders die meer op hun zichtrekening hebben staan, zijn dat geld kwijt. Volgens Francis Adyns zal het garantiefonds voor 60 miljoen euro moeten optreden. Met andere woorden, de klanten dreigen in totaal 30 miljoen euro te verliezen. Hoeveel klanten dreigen te worden getroffen, is niet bekend.

En wat met de klanten die een verzekering hebben? Voor hen geldt een andere regeling. Optima Bank treedt immers op als tussenpersoon voor verzekeringsmaatschappijen, en krijgt daarvoor een commissie. Wie een levensverzekering afsloot bij de bank, is klant bij de verzekeringsmaatschappij en niet bij Optima Bank. Met andere woorden, er is geen onmiddellijke impact.

Natuurlijk heeft het blokkeren van de zichtrekening wel gevolgen voor de verzekerden. Eventuele winstdeelnames of een rente kunnen niet meer op de zichtrekening worden gestort. Omgekeerd kunnen de klanten ook geen premies meer storten via hun Optima-rekening.

Maar naast de klanten dreigen ook de 170 werknemers van Optima Bank getroffen te worden door een mogelijk faillissement. De meesten onder hen werken in Gent, een klein deel in Waterloo. Zij hopen op een doorstart van de bank. "Er zijn zoveel factoren die zullen bepalen of ze kunnen doorgaan", wordt gezegd in vakbondshoek. Deze namiddag komen de bonden informeel bijeen, een ondernemingsraad of personeelsvergadering staat nog niet op de agenda. Al kan dat snel veranderen in dit dossier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234