Donderdag 22/04/2021

Spaar select

Spaar Select-beleggers ontgoocheld over schikking: "Veertien jaar vechten en ik krijg maar habbekrats"

Dimitri Kerschaver. Beeld
Dimitri Kerschaver.

Ruim veertien jaar na het losbarsten van de fraudezaak rond Spaar Select hebben honderden gedupeerde beleggers ingestemd met een gezamenlijke minnelijke schikking van 12,5 miljoen euro. Toch reageren veel slachtoffers ontgoocheld: "Dat is een habbekrats. Van mijn 140.000 euro zie ik amper 31.000 euro terug", klaagt Dimitri Kerschaver.

Met de minnelijke schikking is een einde gekomen aan een juridisch gevecht dat 14 jaar geleden losbarstte. Alles draait om zogenaamde woekerpolissen of overwaardehypotheken, die door de Antwerpse makelaar Spaar Select werden verkocht aan honderden Belgen. Het ging om woonleningen waarvan het geld diende om te investeren in beleggingsverzekeringen (Tak23). Dat zijn levensverzekeringen waarvan het rendement niet gegarandeerd is, maar volledig afhangt van de prestaties van beleggingsfondsen. Spaar Select werkte daarvoor samen met verzekeraar Zelia en het Kempisch Hypotheek Kantoor (nu Kempar). Toen de beurzen kelderden, zagen veel beleggers hun investering in rook opgaan. Zij voelden zich evenwel bekocht omdat Spaar Select de producten als 'veilig' had voorgesteld.

Wie betaalt?

Wat volgde, was een jarenlange juridische strijd die in 2011 zijn einde leek te kennen. In eerste aanleg werden enkele partijen veroordeeld, maar nadien in beroep weer vrijgesproken. Dat was onder andere het geval voor de Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd, die ook in ons land actief is. Die was in het oog van de storm beland na de overname van Zelia door Swiss Life, dat op zijn beurt in 2008 in handen viel van Delta Lloyd Life.

Toch bleef een groep van gedupeerde beleggers niet bij de pakken zitten. Ze startten een burgerlijke procedure op, bijgestaan door advocaat Geert Lenssens. Vorig jaar kwam aan het licht dat de slachtoffers een bedrag van 55 miljoen euro terugvorderden van Delta Lloyd Life en Kempar. Nu blijkt dat de verschillende partijen een dading hebben afgesloten. In totaal ontvangen de gedupeerde beleggers een gezamenlijk bedrag van 12,5 miljoen euro. Wie dat geld ophoest, is onduidelijk. "Geen commentaar", klinkt het bij Delta Lloyd Life. Andere bronnen zeggen dat Swiss Life en Kempar opdraaien voor de som.

Schrale troost

Voor sommige beleggers is de minnelijke schikking een schrale troost, zo blijkt. Want van hun oorspronkelijke inbreng zien ze slechts een klein deel terug, vertelt Dimitri Kerschaver, een van de 500 gedupeerde beleggers die de dading ondertekenden. "Van de 140.000 euro aan kapitaal krijg ik 48.000 euro terug. Maar na aftrek van alle kosten, hou ik slechts 31.000 euro over. Een habbekrats. Maar we hadden geen keuze. Als we niet instemden met de dading, moesten we op eigen houtje zelf verder procederen, en zelf opdraaien voor de advocaatkosten. We zijn met de rug tegen de muur gezet."

De Spaar Select-gedupeerde is razend op advocaat Lenssens. "Hij heeft ons 14 jaar lang aan het lijntje gehouden. Er werd ons beloofd dat voor de teruggave van het volledige kapitaal zou worden gegaan. Maar wie wordt er nu rijker van het hele juridisch gevecht? Onze advocaat. Want naast de jaarlijkse kosten, die op circa 600 euro per gedupeerde mogen geschat worden, heeft hij ook recht op 15 procent van de schadevergoeding. Ik ben dan ook zwaar ontgoocheld en gedegouteerd over de afloop van deze zaak."

We hebben via mail en telefoon geprobeerd om meester Geert Lenssens aan de lijn te krijgen, maar bij het ter perse gaan had hij nog niet gereageerd op onze oproepen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234