Vrijdag 23/07/2021

Spaanse 'superrechter' Garzón uit ambt gezet

De Spaanse 'superrechter' Baltasar Garzón is voor elf jaar uit zijn ambt gezet. Hij kreeg de straf wegens 'machtsmisbruik' in het onderzoek naar corruptie in de regerende Partido Popular.

In een uitzonderlijk vonnis, zowel naar inhoud als in de gebruikte bewoordingen, veroordeelde de Spaanse Hoge Raad Garzón tot elf jaar ontzegging van het uitoefenen van het beroep als rechter. Het vonnis tegen Spanjes bekendste rechter, die internationaal faam verwierf door zijn werk bij de universele vervolging voor misdaden tegen de mensheid, betekent vooralsnog een eind van zijn loopbaan in de rechterlijke macht.

De veroordeling leidde in Spanje tot uiterst verdeelde en felle reacties op Spanjes zwaar gepolitiseerde rechtspraak. Een woordvoerder van de socialistische oppositie sprak er schande van dat de onderzoeksrechter eerder is veroordeeld dan de verdachten in de betreffende corruptiezaak. De aanvoerder van de linkse Izquierda Unida-coalitie sprak van "een trieste dag voor de democratie". De regerende Partido Popular zei bij monde van minister van Justitie Ruiz-Gallardón daarentegen het vonnis te respecteren en prees het "normale functioneren" van de Spaanse rechtsstaat.

Garzón toonde zich zwaar aangeslagen is door de veroordeling. De uitspraak in het proces, de eerste in een reeks van drie zaken tegen de rechter, is volgens zijn medestanders een samenzwering van de talrijke vijanden die Garzón in zijn carrière maakte binnen de rechterlijke macht en de politiek, niet in de laatste plaats in de regeringspartij.

In zijn uitspraak oordeelde de Hoge Raad dat Garzón zijn boekje ver te buiten was gegaan door opdracht te geven om gesprekken tussen de gevangen verdachten en hun advocaten vanuit de gevangenis af te luisteren. Volgens Garzón zou dit uitsluitend gebeurd zijn met het oog op het risico dat miljoenen aan steekpenningen naar het buitenland zouden worden gesluisd. Ook de openbare aanklagers zagen het afluisteren als een verdedigbare wetsinterpretatie en eisten vrijspraak van Garzón. De aanklagers - verdachten in de corruptieaffaire - spraken evenwel van een fundamentele overtreding van het procesrecht en de rechten van de verdediging. De Hoge Raad deed er in zijn oordeel nog een schepje bovenop door de handelswijze van Garzón te vergelijken met "praktijken van totalitaire regimes".

Na dit vonnis is wachten op de tweede uitspraak, in een zaak waarin de superrechter wordt verweten ten onrechte een onderzoek te hebben geopend naar de misdaden gepleegd onder de voormalige Franco-dictatuur. Deze misdaden werden eerder in Spanje als onvervolgbaar verklaard vanwege de algemene amnestiewet die na de dood van de dictator werd ingevoerd. Het pionierswerk van Garzón in de jaren negentig - nadat hij besloot de Chileense ex-dictator Augusto Pinochet te vervolgen - bewerkstelligde echter nu juist dat dit soort amnestieën een internationale vervolging van misdaden tegen de mensheid niet in de weg staan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234