Zaterdag 22/01/2022

'Spaanse mannen moeten helpen in huis'

Wetsontwerp wil mannen tot meer huisvlijt aanzetten

Dat mannen de strijk moeten doen en luiers moeten verversen, zegt de nieuwe wettekst niet, maar dat ze hun deel van "de huiselijke verantwoordelijkheden" moeten opnemen en voor kinderen moeten zorgen, zover gaat hij wel, en dat zal voor veel Spanjaarden even slikken zijn. Het Spaanse parlement is volop bezig het hoofdstuk huwelijk van het burgerlijk wetboek aan te passen en de pas goedgekeurde ontwerptekst wil de man tot meer huisvlijt aanzetten.

Als je in Spanje hardop verklaart dat je wel eens een luier ververst, dan bekijken veel mannen je alsof je van een andere planeet komt. Zelfs in geëmancipeerde kringen gaan de wenkbrauwen omhoog bij zulke uitspraken. Het machismo heeft de laatste jaren zijn scherpste kantjes verloren, maar de vaat doen, koken, poetsen, strijken of voor de kinderen zorgen, het zijn begrippen die niet meteen in het woordenboek van de doorsnee-Spanjaard staan. Dat veel Spaanse vrouwen nu ook buitenshuis gaan werken, verandert daar weinig of niets aan. Volgens sommige studies vertikt bijna de helft van de mannen het nog altijd de handen uit de mouwen te steken thuis. En wie wel meehelpt, beperkt dat tot nauwelijks een paar uur per week.

"De echtgenoten zijn verplicht samen te wonen, trouw te zijn en elkaar wederzijds te helpen", zegt het burgerlijke wetboek vandaag. Parlementslid Margarita Uría (52) van de Baskisch-nationalistische PNV wil nog een belangrijk zinnetje aan dat artikel toevoegen: "De echtgenoten moeten bovendien de huiselijke verantwoordelijkheden delen alsook de zorg en aandacht voor de ouders en kinderen." (In Spanje trekken jonge gezinnen vaak bij de ouders of schoonouders in.) Uría vindt dat het burgerlijk wetboek ook de gelijkheid tussen man en vrouw moet vastleggen "in aspecten die uitsluitend of bij voorkeur tot de verantwoordelijkheid van de vrouw worden gerekend".

Eigenlijk wilde de socialistische regering het burgerlijk wetboek alleen maar aanpassen om de echtscheidingsprocedures te versoepelen, maar Uría, een juriste met een stevige reputatie, wil dat in dezelfde moeite de huwelijksplichten aan de nieuwe maatschappelijke realiteit worden aangepast. In de commissie Justitie haalde het Baskische parlementslid een eerste overwinning: haar amendement werd goedgekeurd. Ze kreeg de steun van alle politieke fracties, behalve van de socialistische PSOE.

De regeringspartij vindt de grote echtscheidingshervorming niet het juiste moment om de huwelijksplichten opnieuw te bekijken. Bovendien vinden de socialisten dat de wetgever in deze materie de vrijheid aan de echtgenoten moet laten, met andere woorden: man en vrouw moeten onder elkaar uitmaken wie wat en hoeveel doet.

Of het Uría's amendement in de plenaire vergadering van het parlement overeind blijft, is verre van zeker, want haar partij behoort tot de oppositie. Niettemin beloofde de PSOE-woordvoeder in de commissie Justitie dat zijn fractie het voorstel zou onderzoeken. De Spaanse mannen zijn gewaarschuwd.

Rudy Pieters

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234