Zaterdag 19/10/2019

"Spaanse koning Juan Carlos wilde trouwen met maîtresse"

De voormalige koning van Spanje Juan Carlos begroet zijn 'speciale vriendin' Corinna zu Sayn-Wittgenstein Beeld EFE

Bijna een jaar geleden deed koning Juan Carlos, ooit een van de populairste vorsten van Europa, plots afstand van de Spaanse troon. Volgens de Spaanse premier Mariano Rajoy trad Juan Carlos af "om persoonlijke redenen". Een nieuw boek van de bekende Spaanse royaltyverslaggeefster Ana Romero komt nu met een even verrassende als spectaculaire verklaring: zijn familie, bedienden aan het hof en zelfs de Spaanse geheime dienst hadden zich van de koning afgekeerd. Reden: hij zou hebben willen trouwen met zijn maîtresse, de Duitse prinses Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

Veel theorieën deden de ronde nadat Juan Carlos vorig jaar bekendmaakte te abdiceren ten gunste van zijn zoon Felipe. De Spaanse koning, die de geschiedenis in is gegaan als de vorst die Spanje van de donkere jaren van de Franco-dictatuur naar de democratie loodste, zou niet kunnen verkroppen dat zijn populariteit snel achteruit liep.

Spanjaarden zagen Juan Carlos niet langer als de heroïsche koning die zijn volk in 1981 moed insprak tijdens de beruchte staatsgreep door luitenant-kolonel Antonio Tejero. Maar als een inhalige oude man die zijn fortuin - volgens zakenblad Forbes zo'n 1.790 miljoen euro - grotendeels zou hebben verkregen met lucratieve commissies bij oliedeals en andere bemiddelingen. Of ten paleize zelfs koffers vol geld zou hebben ontvangen van beruchte ondernemers.

Dan waren er nog diverse schandalen. Neem de luxesafari naar Botswana in 2012 met 'speciale vriendin' Corinna zu Sayn-Wittgenstein, in tijden van diepe crisis. De corruptiezaak waarin zijn dochter Cristina en schoonzoon Iñaki Urdangarin betrokken zijn. Of het feit dat de koning voor het oog van de camera's zijn chauffeur sloeg, omdat deze niet op een goede plek de auto parkeerde.

Bovendien ging zijn gezondheid zienderogen achteruit. Er werd een tumor bij hem verwijderd, hij kreeg last van een infectie in zijn voet en liep een blauw oog op na een botsing met een openstaande deur in het Palacio de la Zarzuela. Ook onderging hij verschillende heupoperaties en moest hij lange tijd revalideren van botbreuken.

Het zijn vervelende zaken die veelvuldig de Spaanse media haalden. Opmerkelijk als je bedenkt dat die Spaanse media vanaf het moment dat Juan Carlos op 22 november 1975 koning van Spanje werd, jarenlang worstelden met het publiceren van negatieve berichten over zijn persoon. Ook nu was de oude man al dan niet bewust op de achtergrond geraakt. Als hij al de publiciteit haalde, was het met de mislukte eis van Ingrid Sartiau om als zijn buitenechtelijke dochter erkend te worden. Maar vooral met zijn onschuldige bezoekjes aan zeilwedstrijden of autoraces, zoals afgelopen weekend, toen hij een onderhoud had met Spaanse F1-rijders bij de Grand Prix van Bahrein.

Maar de Spaanse royaltyverslaggeefster Ana Romero heeft een nieuw boek uitgebracht, 'Final de Partida' (Eindspel) waarin ze aan de hand van gesprekken met naasten van Juan Carlos en zijn familie en diens medewerkers een reconstructie maakt van de periode tussen de omstreden olifantenjacht in Botswana in april 2012 en de abdicatie in juni 2014. De Spaanse krant El Mundo heeft bij wijze van voorpublicatie een van de hoofdstukken uit het boek van Romero afgedrukt.

Belangrijkste conclusie: Juan Carlos wilde koste wat kost koning van Spanje blijven, om zo met zijn maîtresse Corinna zu Sayn-Wittgenstein te kunnen trouwen.

Volgens Romero wilde Juan Carlos doorregeren tot de festiviteiten rond zijn veertigste verjaardag op de troon - dit had in november 2015 hebben moeten plaatsvinden. Vervolgens zou hij Corinna tot koninklijke hoogheid hebben willen benoemen, de hoogblonde Duitse prinses hebben willen trouwen en met haar naar "een land in het buitenland" zijn verhuisd.

Zijn familie ging echter dwarsliggen. Zijn zoon Felipe, de huidige Spaanse koning, koos de zijde van zijn moeder en Juan Carlos' echtgenote Sofia. Ook de Spaanse regering en zelfs de Spaanse geheime dienst zouden zich van de koning hebben afgewend. Zo verhaalt Romero over een reisverbod dat Juan Carlos opgelegd zou hebben gekregen, vlak voordat hij naar een conferentie over duurzame energie in Abu Dhabi zou gaan. Officieel omdat zijn gezondheid het niet toe zou laten. Maar uit de reconstructie van Romero blijkt dat regering en geheime dienst erop tegen waren omdat ook vriendin Corinna zu Sayn-Wittgenstein in Abu Dhabi zou zijn.

De Duitse prinses, die de koning veelvuldig vergezelde tijdens diens handelsmissies en bezoeken aan zakelijke congressen, zou volgens Romero "plotseling als een gevaar voor de nationale veiligheid en de Spaanse belangen worden gezien". Een woeste Corinna zou door het reisverbod van Juan Carlos in het hotel in Abu Dhab voor schut hebben gestaan. Een verbolgen koning zou een vriend hebben gebeld met de mededeling "stuur mij een pistool zodat ik zelfmoord kan plegen".

Natuurlijk wilde hij zich niet echt van het leven beroven, aldus Romero in haar boek. "De koning was het gewoon niet gewend om te worden tegengesproken. Het was eigenlijk de eerste keer sinds de dood van Franco dat hij niet zijn zin kreeg."

De voormalige Spaanse koning Juan Carlos tijdens een van zijn vele reizen met schuin achter hem Corinna zu Sayn-Wittgenstein. Beeld EFE

Onthullend is in deze ook een discussie die Juan Carlos met zijn zoon Felipe zou hebben gehad tijdens de zomervakantie van 2013 in Mallorca. Hierbij zou Juan Carlos blijk hebben gegeven weinig gecharmeerd te zijn van Felipes echtgenote Letizia - een burgermeisje dat al eens eerder was getrouwd en werkte als journaliste bij de Spaanse staatszender TVE.

Eerst zou hij haar als excuus hebben gebruikt om geen afstand te willen doen van de troon - ze zou niet klaar zijn om koningin van Spanje te worden. Vervolgens zou Juan Carlos van Felipe hebben geëist dat hij van Letizia zou scheiden.

Felipe weigerde resoluut. Vanaf dat moment zou het einde van Juan Carlos als koning bezegeld zijn. In juni 2014 maakte hij plaats voor zijn zoon, de huidige koning Felipe VI.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234