Zaterdag 23/01/2021

Spaanse kerk wijdt getrouwde man tot priester

Johannes Paulus II stond kort voor zijn dood uitzondering toe op celibaat

Madrid

Van onze correspondent

Rudy Pieters

De voorbije maanden gingen de Spaanse bisschoppen nog fel tekeer tegen het homohuwelijk, het voorbije weekend stelden ze zich veel minder strikt op. Op het Canarische eiland Tenerife werd een getrouwde man tot katholiek priester gewijd.

De 64-jarige David Gliwitzki is getrouwd en heeft twee dochters, ondertussen dertig en veertig jaar oud. Hij was vroeger priester in de anglicaanse kerk. Bij de anglicanen mogen priesters huwen, in de rooms-katholieke kerk niet.

Gliwitzki is uit Zimbabwe afkomstig. In 1992 vroeg hij daar aan een katholieke bisschop om naar de katholieke kerk te mogen overstappen. Omdat de politieke situatie in Zimbabwe te gespannen was, wilde hij die priesterwijding in het buitenland. De bisschop schreef daarop buitenlandse bisschoppenconferenties aan. De Spaanse kerk reageerde positief en vroeg aan de bisschop van Tenerife Gliwitzki te ontvangen. "We hebben hier sociologisch en religieus een pluralistischer samenleving door de aanwezigheid van bedienaars van andere christelijke overtuigingen en door het hoge aantal permanente en tijdelijke Engelstalige bewoners", legt het bisdom van Tenerife uit in een communiqué.

Felipe Fernández García, de bisschop van Tenerife, benadrukt dat de opmerkelijke priesterwijding groen licht kreeg van Rome. Het is de vorige paus die de uitzondering op het celibaat toestond. Johannes Paulus II nam die beslissing op 21 maart van dit jaar, minder dan twee weken voor zijn overlijden.

"Het is waarschijnlijk een van de laatste beslissingen van Johannes Paulus II geweest voor hij zijn leven aan God gaf", zegt de bisschop. Eerder had de Congregratie van de Doctrine van het Geloof het verzoek uit Tenerife positief geadviseerd. Dat katholieke bestuursorgaan stond toen onder leiding van kardinaal Ratzinger, de huidige paus. Benedictus XVI kent de nieuwe priester ook in een andere context aangezien Gliwitzki meermaals uitmaakte van de anglicaanse delegatie die naar Rome reisde voor oecumenische gesprekken.

Het bisdom van Tenerife benadrukt het uitzonderlijke karakter van de opvallende priesterwijding. "Uiteraard blijft hij getrouwd met zijn echtgenote, Patricia. Maar dit opent niet de weg naar de afschaffing van het katholieke celibaat, het gaat om een zeer grote uitzondering." Het is ook de eerste keer dat een anglicaanse priester in Spanje naar de rooms-katholieke kerk overstapt.

Dat de Spaanse bisschoppenconferentie de priesterwijding gunstig heeft geadviseerd, is opvallend. De Spaanse kerk heeft de reputatie conservatief te zijn. De invloed van organisaties als Opus Dei is groot. Twee maanden geleden liepen Spaanse bisschoppen nog vooraan in een massamanifestatie tegen de pas goedgekeurde wet die het homo's en lesbiennes in Spanje het recht geeft te trouwen. Het heeft de relatie tussen kerk en regering fel verzuurd.

Gliwitzki's vader was een Poolse katholiek, zijn moeder was anglicaans, zijn vrouw is katholiek. In Zimbabwe was hij aanvankelijk spoorwegambtenaar, in 1984 werd hij anglicaans priester. Een belangrijk moment was het bezoek dat Johannes Paulus II aan Engeland bracht toen Gliwitzki daar studeerde. De paus en de bisschop van Canterbury ondertekenden toen een akkoord om beide christelijke kerken dichter bij elkaar te brengen.

Vandaag draagt Gliwitzki zijn eerste mis op in de parochie op Tenerife waar hij zich op zijn wijding heeft voorbereid. Welke parochie hij onder zijn hoede krijgt, staat nog niet vast maar wellicht verhuist hij naar het zuiden van het eiland waar het aantal migranten en toeristen uit Groot-Brittannië hoger ligt. Hij zou de mis dan in het Engels kunnen opdragen, want zijn Spaans is nog niet zo best.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234