Zaterdag 17/04/2021

4 vragen

Spaanse crisisbank overgenomen voor 1 euro - is dit de nieuwe Europese stijl?

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Santander, de grootste bank van Spanje, koopt de noodlijdende concurrent Banco Popular. Daarmee wordt Europa van een netelig probleem verlost.

1. Bank neemt bank over. Wat is daar zo bijzonder aan?

Santander tikt de noodlijdende Banco Popular op de kop voor het symbolische bedrag van 1 euro. Wel zorgt de grootste bank van Spanje voor een forse kapitaalinjectie. Daartoe wil zij de komende tijd 7 miljard euro ophalen op de financiële markten.

De situatie bij Banco Popular was de afgelopen dagen hoogst explosief geworden. Ook voor Europa. De aandelenkoers halveerde in een week tijd. De Europese Centrale Bank, waarmee Banco Popular gisteren sprak, concludeerde dan ook dat de vijfde bank van Spanje om dreigde te vallen. En dat zou mogelijk zeer negatieve gevolgen hebben voor de financiële stabiliteit in Spanje en Portugal. Waarmee het sinds 2008 bekende crisisscenario zich aandiende: private banken die met publiek geld worden gered. Met de overname door Santander lijkt dat gevaar afgewend.

2. De nieuwe Europese Bankenunie moet toch voorkomen dat er nog één cent van de belastingbetaler naar de banken vloeit?

Dat klopt. Op papier klinkt het allemaal schitterend. Cruciaal onderdeel van de bankenunie is de zogenoemde 'bail-in'. Niet de Europese burgers, maar de directe belanghebbenden van een bank moeten bloeden als het mis gaat. De rekening gaat naar de aandeelhouders, schuldeisers en grote spaarders.

Maar lukt dat ook als het er werkelijk om spant? Veel economen zijn sceptisch. Het omvallen van Banco Popular stelt dit nieuwe systeem op de proef. De Europese instituties claimen de overname van Banco Popular nu als een eerste succes voor het systeem.

3. Hoe kan het dat er weer een bankroet dreigt voor een Spaanse bank, juist nu de economie opkrabbelt?

De huizencrisis waar Spanje het afgelopen decennium onder gebukt ging, dreunt nog altijd na in de balans van Banco Popular. De vijfde bank van het land heeft voor 37 miljard euro aan problematische vastgoedleningen. Om die reden was zij al langer op zoek naar een koper.

Maar de concurrentie toonde tot nog toe weinig belangstelling voor het bedrijf met 12.000 werknemers en een kleine 1.800 filialen. Veel Spaanse banken zijn zelf de crisis amper te boven. Hun kapitaalbuffers zijn nog zwak. Ook Santander zal er na de overname financieel wat minder solide uit zien.

4. Betekent deze redding dat de Europese Bankenunie een succes is?

Het is te vroeg om die conclusie te trekken. Allereerst is er nog niets bekend over de kleine lettertjes. Heeft Santander speciale voorwaarden weten te bedingen bij de aankoop van Banco Popular, zoals garanties door de Spaanse overheid? Volgens de Europese Commissie is er niets van staatssteun gegeven.

Maar de succesvolle overname van Banco Popular is niet de enige stresstest voor de nieuwe bankenunie. Sinds eind vorig jaar al steggelen de Italiaanse overheid en de verantwoordelijke Europese instituties over de redding van Monte dei Paschi di Sienna. Pogingen om tot een private oplossing te komen, liepen spaak. Italië wil de oudste bank ter wereld daarom een kapitaalinjectie geven, en ondertussen de kleine obligatiehouders uit de wind houden. Europa is argwanend: dat riekt naar staatssteun.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Vorige week werd bekend dat overeenstemming op handen is. Maar of die beantwoordt aan de torenhoge verwachtingen die geschapen zijn met de belofte van een nieuwe, zuivere bankenaanpak? Dat blijft nog even de vraag.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234