Zaterdag 08/08/2020

Spaans van 5 tot 50 euro

Eerst ontkurken we 5 wijnen die onder de appellatie Ribera del Guadiana worden gebotteld, soms tegen frappant lage prijs.

Señorio de Alange Pardina 2006 (4,5 euro)

De witte van het gezelschap, met de autochtone druif pardina als ruggengraat. Stralend strogeel, mooi helder. Verrassend rijpe neus voor zo'n jonge oogst, met abrikozengebak, gele rijpe pruimpjes en lychees. In de mond fris en zesty, zelfs zilt. Eenvoudig qua fruitstructuur, met iets te veel bitterheid en nauwelijks een afdronk.

Señorio de Alange Tempranillo 2006 (4,5 euro)

Intens kersenrood, heel glanzend. Jeugdige aroma's van rode kersen en krieken plus een lichte houttoets. Enorm frisse smaaktextuur met opnieuw rode steenvruchten, met in het tweede stuk wel heel veel zoethout. Alleen bij geroosterd vlees in te zetten en koel (13-14°C max.) schenken.

Señorio de Alange, Syrah 2006 (4,5 euro)

Dit is andere koek. Geef toe, voor het prijskaartje moet u het niet laten. Donkerrood, vet tranend, met een fruitgedreven boeket van bosaardbeien, en viooltjes. Sappige, lichtjes peperige smaak met veel vlees en maturiteit, met aardbeien en rode pitvruchten in de hoofdrol, ultrasappig. Serveer deze fruitdeugniet op max. 14°C.

Palacio Quemado Crianza 2004 (6,81 euro)

Tempranillo speelt hier baas. Nog intense granaatrode kleur, veel fonkeling. Rijpe, brede neus waarin vanille, thee en chocolade, maar vooral rijp fruit. Vrij vlezig, met opnieuw een hart van heel rijp fruit (rode pruimen) en even rijpe tannines. Geen finessewijn, maar wel een leuk vlezig en helemaal à point fruitfluwelig product, waarin de 6 maanden eiklagering perfect verwerkt is. De prijs-kwaliteit zit zeker snor.

Palacio Quemado Reserva 2001 (10,5 euro)

Nog mooi intact dieprood, startend met animale geuren. Daarna: vers rood pitfruit, mooie fraîcheur en evenwichtige eiktoets, maar de animale Brett-toets domineert wel. Vreemd...

Dan stappen we over naar de Montilla-Moriles wijnen, telkens in 50 cl-flesjes.

Alvear Carlos VII Amontillado (20,5 euro)

Een krachtige, beendroge en amberkleurige wijn met een boeket van gedroogde gele pruimpjes, notenpuree en nougat, verder met impressies van witte peper, perzik en een aardse, cederachtige finale. Consequente maaltijdwijn voor de gewaarschuwde amateur.

Alvear Asuncion Oloroso (20,5 euro)

Lekkerder. Superglanzend ambergeel, gevolgd door een geurenpakket van leder, petroleum, natte humus en gele vruchten. Na een tijdje impressies van vanillepudding, noten, gele vruchtensorbet en een lichte zoete toets, alhoewel fundamenteel droog qua structuur. Geconcentreerd, met eik en tannine in de finale.

PX Solera 1927 (20,5 euro)

De voor deze exclusieve cuvée gebruikte PX- druiven worden na de oogst - en voor de vergisting - eerst in de zon gedroogd, zodat ze superconcentreren. Via het solera-systeem met opeengestapelde vaten worden diverse jaargangen geassembleerd, waarvan de oudste basiswijn dateert uit 1927. Zo vet als een varken: donkermahonie, stroperig tranend. Neus van blauwe pruimencompote, vijgenpasta en cacaopoeder. In de mond rijke en mollige impressies van reines claudes, krenten, crème brulée, geroosterde nootjes en esdoornstroop, zonder evenwel té suikerig over te komen. Wel met mondjesmaat te genieten want hyperconcentratie van 19% alcohol.

Alvear Reserve Brandy (52,40 euro)

We eindigen met brandy, de Andalusische equivalent van cognac. Je moet er wel open voor staan, want het eikgebruik in dit product is véél nadrukkelijker en ook de textuur is zoeter-rijp. Helder diepgeel, met een heel eik- en cederdoortimmerde boeket, met verder gedroogde gele vruchten en 'gesausde' tabak. In de mond aanvankelijk heel veel hout, naast witte en zwarte peper en oosterse specerijen, maar daarachter een vette, gekonfijte smaak van gedroogde abrikozen, gele pruimen, groene vijgen en sigarenkistje, heel rijp van opbouw. Lange afdronk met gedroogde tabaksbladeren en noten.

INFO Porta Vinum,

Van Trierstraat 56, 2018 Antwerpen,

03/248.64.33, info@portavinum.be,

www.portavinum.be

Spanje scoort bij wijnliefhebbers in België. De belangrijkste troef blijft de ruime keuzewaaier aan producttypes, smaken, terroirs en prijsvorken die - vaak door één en hetzelfde moederhuis - op de markt worden gezet. Zoals de wijngroep Alvear.

Alvear is één van die Spaanse wijngroepen met een breed gamma aan appellaties en smaken in hun portfolio. Zowel betaalbaar wit en rood onder het etiket Señorio de Alange, als producten met flink wat eiklagering en crianza-karakter (onder het Palacio Quemado-label), naast sherrytypes in Andalusië, waar ze zelfs een elitaire brandy samenstellen. De eerste categorie wijnen worden gebotteld onder de in België nog vrij onbekende Dénominacion de Origen (D.O.) Ribera del Guadiana, die zijn naam ontleent aan de rivier die vanuit het oosten naar het westen door de wijngaarden vloeit. Een appellatie gesitueerd in de provincie Extremadura, aanleunend tegen Portugal, met een terroir dat vooral bestaat uit bruinrode aarde, stenig en rotsachtig, dus geknipt voor de betere wijnbouw. Hier is het dat de Andalusische wijnbouwfamilie Alvear begin de jaren negentig het bestaande domein Palacio Quemado in Alange kocht als 'buitenverblijf', zijn 4.000 hectare olijfgaarden incluis. Geld noch moeite werden ondertussen gespaard. Oenoloog Iñigo Manso de Zuñiga werd aangetrokken en Bodegas Alvear pakte eerst de wijngaarden aan. Er werd gestart met een drastische aanplant van gelijke delen garnacha, tempranillo en syrah. Van een aparte, reeds bestaande wingerd met oude stokken tempranillo, maakte Iñigo in het jaar 2000 zijn allereerste Palacio Quemado. Ondertussen telt het domein zo'n 110 hectare wijngaard en is het gamma serieus uitgebreid.

Alvear behoort wel tot de pioniers van deze D.O., maar staat gelukkig niet alleen. Vooral de laatste vijf à tien jaar gebeurden er in de Ribera del Guadiana enorme investeringen in de wijnsector, waarbij massaal verouderde druivenpersen werden vervangen, kelders aangelegd om de wijn hygiënisch te laten verouderen of installaties voor koude - en temperatuurgecontroleerde fermentatie aangekocht. Allemaal met de ambitie om modernere, fruitiger, frisser en zuiverder producten af te leveren met een beheerste eiktoets. Voordeel voor ons, Belgische snoepers, is bovendien dat de prijzenpolitiek er voorlopig nog heel democratisch blijft. Wij vroegen bij de Antwerpse importeur Porta Vinum enkele flessen op, waaronder producten van het sherry-type, die de familie reeds sedert zijn oprichting in 1729 produceert in het wijngebied Montilla-Moriles, de net boven Jerez gelegen buur. Deze D.O. Montilla situeert zich in de provincie Córdoba, in het hart van de driehoek Granada-Málaga-Sevilla en alhoewel de wijnen er traditioneel onder de noemer 'sherry' worden geplaatst - Montilla maakte zelfs tot 1933 officieel deel uit van het sherry-gebied - vecht deze D.O. sedertdien voor zijn eigen plekje onder de commerciële zon, met de pedro ximénez-druif als slagwapen. Vooral de (versterkte) generoso-types die, zoals de beste sherry, via een Solera-systeem trapsgewijze verouderen op vat, kunnen nu moeiteloos met hun buren wedijveren. n

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234