Vrijdag 30/07/2021

Spaans dopingschandaal bedreigt Tour van topfavorieten

De Spaanse ploeg van Alexandre Vinokoerov is niet welkom in de Tour. De Tourbazen Jean-Marie Leblanc en Christian Prudhomme vraagt Astana, dat Liberty Seguros als sponsor opvolgde, uit Frankrijk weg te blijven. Jan Ullrich, volgens de Spaanse pers ook in opspraak, wordt voorlopig bij gebrek aan bewijzen met rust gelaten.

DOOR TONY LANDUYT

brussel l 'Geeft Astana-Wurth geen gevolg aan het verzoek, dan stappen we naar het TAS', aldus Jean-Marie Leblanc in een reactie aan De Morgen. Intussen stapte de ploegleiding van het Spaanse team zelf naar het Internationaal Sporttribunaal om Vinokoerov en zijn ploegmaats in de Tour te krijgen. Uiterlijk vrijdag zal het TAS via een snelprocedure de knoop doorhakken.

Als gevolg van de Spaanse dopingaffaire met dokter Eufemiano Fuentes en Manolo Saiz als spilfiguren trok de Tourdirectie eerder al de wildcard van Comunidad Valenciana in en dringt ze er nu ook op aan dat Astana-Wurth beter de eer aan zichzelf zou houden en uit de Tour wegblijven. Astana, een rijke oliemaatschappij in Kazachstan, nam de sponsoring over van Liberty Seguros, dat na dit nieuwe Spaanse schandaal onmiddellijk alle wielersponsoring stopzette. Op uitzondering van Manolo Saiz, die zich onder zachte dwang van de Vereniging van ProTourploegen uit het wielermilieu terugtrok, en de naamsverandering is er niets gewijzigd aan het vroegere Liberty Seguros, dat met Comunidad Valenciana als eerste in deze dopingaffaire genoemd werd.

Volgens El País zouden er 58 renners betrokken zijn in deze zaak, van wie 15 tot het huidige Astana behoren. Binnen deze ploeg staan zeven van de negen renners die vorig jaar de Tour reden op de lijst van 'patiënten' van Fuentes en was er de aanhouding van haar vroegere ploegleider Saiz. Voor de Tourdirectie, die dopinggevallen kan missen als kiespijn, zijn dat argumenten genoeg om Astana uit hun wedstrijd te weren.

Maar dat kan de Tourorganisatie niet zomaar. Vorige week kreeg het team van de licentiecommissie van de ProTour een ProTourvergunning, zodat de ploeg automatisch ook startrecht heeft voor de Tour. Maar nu El País met nieuwe onthullingen naar buiten kwam, vinden Jean-Marie Leblanc en Christian Prudhomme dat Astana beter zelf zou beslissen de Tour de rug toe te keren. In een faxbericht maakte Prudhomme dat duidelijk aan Pablo Anton, manager van het team. De fax werd ook verstuurd naar Pat McQuaid, voorzitter van de UCI, en Patrick Lefevere, voorzitter van de Vereniging van ProTourploegen.

"Uit exacte informatie blijkt dat deze ploeg niet zuiver op de graat is", zegt Jean-Marie Leblanc. "Maar vermits ze nu eenmaal tot de ProTour toegelaten is, hebben we Astana gevraagd om de eer aan zichzelf te houden. Gaan de ploegverantwoordelijken hier niet op in, dan stappen we naar het TAS."

Astana is met deze vraag niet gediend en stapt zelf naar het TAS. Astana en Vinokoerov willen zaterdag in Straatsburg aan de start staan. "We schakelen het TAS in omdat we de rechten van het team en de renners verdedigd willen zien.", stelt men bij Astana.

Speciaal voor deze zaak stelt het TAS een snelprocedure op en zal uiterlijk vrijdag beslist worden of Vinokoerov al dan niet kan deelnemen. Krijgt zijn team de rode kaart, dan is hij het grootste slachtoffer. Zelf komt zijn naam in de affaire niet voor, maar hij zal dan wel mee boeten en de wedstrijd moeten missen waarop hij zijn hele seizoen heeft afgestemd.

Astana is niet welkom in de Tour, maar is Jan Ullrich dat wel? El País brengt zijn naam ook in verband met het Spaanse dopingschandaal. "Wat Ullrich betreft gaat het voorlopig om gissingen", zegt Leblanc. "Wij willen exacte informatie en daarover beschikken we niet. Dus nemen we ook nog geen standpunt in."

De ploeg van Vinokoerov is niet zuiver op de graat. Daarom vragen we hen weg te blijven

n Jan Ullrich (l.) en Alexandre Vinokoerov in de Tour van vorig jaar. De Duitser heeft voorlopig weinig te vrezen, over het lot van de Kazak beslist het Sporttribunaal.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234