Dinsdag 01/12/2020

Open kaart

Spaans Dak in Leuven: veel kwaliteit, weinig vuurwerk

DMM1409Beeld rv

Ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde bespreken om de beurt een eetadres. Deze week bezoekt Lene het Leuvense Spaans Dak.

Dit is een restaurant waarvan men zegt: schoon zaak. En men heeft gelijk. Het is een uitzonderlijke locatie, zo tussen de twee vijvers van recreatiedomein Zoet Water in. Het witte huis staat hier blijkbaar al van in de 14de eeuw, maar ziet er binnen beslist 21ste-eeuws uit, gestroomlijnd en gevuld met wat men ‘design’ noemt. Door de grote ramen is het terras zichtbaar, en ­daarachter de vijvers. Ideaal voor een warme zomeravond. Het is zo’n plaats die gemaakt lijkt om trouwfoto’s te nemen.

Spaans Dak is nu dertig jaar open, en het is een goed geoliede machine. De kelners ­dragen microfoontjes en oortjes, alsof de noodtoestand elk moment uitgeroepen kan worden: “Gerookte paling is uit de mode, van die borden halen, nu!” Of er is een helipad die we niet gezien hebben, en er landt zo meteen een of andere beroemdheid. De bediening is professioneel en vriendelijk, zij het een beetje mechanisch. Ze laten geen steek vallen, al zouden ze wel mogen. Het zou hen meer mens en minder robokelner maken.

Niets op aan te merken

We kiezen het fijnproeversmenu (66 euro, aangepaste wijnen 24 euro), dat start met veelbelovende hapjes in cornetto-vorm (paling en appel) of buisjes (ananas, gember en citroenrasp). Alle gerechten zijn mooi. Kommetjes vol kleur, schilderachtige borden die nooit rommelig worden. Het eerste ­voorgerecht is een combinatie van een lapje gerookte eend met eendenlever. Mango houdt het fris en wat chili maakt het af. Rode poon met komkommer en een halloumi-kroketje volgt. Het hoofdgerecht is een holsteinsteak met venkel, karnemelk, shiitakes en ergens zit rabarber verborgen. Er is niets op aan te ­merken. De schotels zijn stuk voor stuk ­lekker, evenwichtig en welbedacht.

Toch voel ik geen vuurwerk. Dit is het ­product van een goede chef en een goed ­georkestreerde keuken. Maar net als in de gehele restaurantervaring mis ik – ondanks het indrukwekkende kader – wat ziel, wat charme. Het dessert is een variatie op de After Eight, de chocolade met munt waar ik vroeger dol op was. Het werkt niet als een proustiaanse madeleine.

spaansdak.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234