Donderdag 21/10/2021

SP wil subsidiegarantie voor homoverenigingen

'Homoseksualiteit getolereerd maar niet aanvaard'

brussel.

eigen berichtgeving

De SP'er Guy Swennen heeft een voorstel van decreet klaar om de verenigingen voor homo's en lesbiennes te verzekeren van subsidies. Hij wil ook een meldpunt voor mensen die omwille van hun seksuele geaardheid gediscrimineerd worden. Swennen gaat daarmee in tegen welzijnsminister Luc Martens (CVP), die zo'n categoriaal beleid niet zo ziet zitten, en geeft ook te kennen dat hij niet langer wil wachten op een initiatief van minister van Gelijkekansenbeleid Brigitte Grouwels (CVP).

Moeten de verenigingen van homo's en lesbiennes in het beleid als een aparte categorie behandeld worden of niet? Rond die vraag ontspon zich onlangs een felle discussie naar aanleiding van de beslissing van Martens om de subsidie voor de holebifoon te schrappen. Ze moeten maar naar Teleonthaal bellen, was het argument. Het is de redenering van zij die vinden dat de integratie in de algemene voorzieningen de beste weg is naar maatschappelijke aanvaarding.

Swennen (Vlaams Parlement) is het daar in principe mee eens, maar leert uit contacten met betrokkenen dat de problematiek een specifieke aanpak vereist. En wie anders dan zij die in hetzelfde schuitje zitten, kan die verzekeren? Zo blijkt dat de sociaal-culturele homoverenigingen door hun drempelverlagend karakter ook een belangrijke welzijnsfunctie vervullen: ze helpen jongeren in de aanvaarding van hun geaardheid en halen hen uit het sociaal isolement. Momenteel weet de Federatie Werkgroepen Homoseksualiteit, waar zo'n 60 organisaties bij aangesloten zijn, zich voor drie jaar verzekerd van subsidies. Swennen wil die financiering permanent maken.

Naar schatting 5 tot 10 procent van onze medemensen zijn homoseksueel. De maatschappelijke tolerantie is de jongste jaren erg toegenomen. Het grootste bewijs is misschien nog dat er geen algemene verontwaardiging uit de gemeenschap opsteeg toen iedereen te weten kwam dat de federale regering - die voor de helft uit christen-democraten bestaat - met Elio di Rupo een homoseksuele minister in haar midden had. "Getolereerd maar niet aanvaard", klinkt het anderzijds ontmoedigd in homokringen. Voor jongeren is de aanvaarding, laat staan de coming out, nog steeds niet evident.

Toch is Swennen niet voor een apart welzijnsbeleid, zoals hij dat bepleit voor het sociaal-cultureel verenigingsleven. In de logica van het 'inclusieve beleid', dat ook minister Martens voorstaat, stelt hij voor dat per provincie minstens één polyvalent centrum iemand aanwerft die zich bekwaamt in de problematiek van homoseksuelen. Anderzijds moet er volgens hem wel een specifieke dienst worden opgericht waar homo's en lesbiennes die gediscrimineerd worden, zich kunnen melden en juridische bijstand kunnen krijgen. Ten slotte pleit Swennen voor een 'holebiraad', die de Vlaamse regering adviseert en wetenschappelijk onderzoek kan vragen.

De Liga van Homocentra reageerde verheugd op het voorstel. (SD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234